Συνέντευξη με τον Xavi, το τρανς αγόρι που έδωσε την δική του απάντηση στο τρανσφοφικό λεωφορείο της Ισπανίας

Άργησε να έρθει στο ραντεβού αλλά ήταν αναμενόμενο. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις στην Ισπανία είναι ότι όταν έχεις ένα ραντεβού, μισή ώρα καθυστέρησης θεωρείται δεδομένη, ακόμα και για τους Βαρκελωνέζους... Ο Xavi Marruenda Carlos έφτασε αναψοκοκκινισμένος, χαμογελαστός και απόλυτα ερωτεύσιμος....

Είχαμε μιλήσει εδώ και καιρό γι αυτή την συνέντευξη αλλά δεν είχε δοθεί η ευκαιρία, μέχρι προχθές. Το κανονίσαμε δίχως πολύ σκέψη και προετοιμασία. Αφορμή είχε σταθεί το παρακάτω βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο Youtube. Σε αυτό απαντούσε στα τρανσφοβικά μηνύματα που μετέδιδε ένα λεωφορείο που άρχισε να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, έργο μιας ακραίας, Καθολικής Οργάνωσης, τους προηγούμενους μήνες.

Στο βίντεο αυτό ο Xavi αναφέρει: "ένας φίλος μου έδειξε αυτό το λεωφορείο. Δεν ξέρω τι να πω γι αυτό. Ναι, υπάρχουν παιδιά με πέος και παιδιά με αιδοίο αλλά αυτό δεν καθορίζει αν είναι αγόρια ή κορίτσια απαραίτητα. Εγώ για παράδειγμα έχω αιδοίο και τι βλέπετε όταν με βλέπετε; Εγώ όταν με κοιτάζω στον καθρέφτη βλέπω έναν άντρα. Για να αρχίσω... Ταυτότητα Xavi (άντρικό όνομα), κάρτα υγείας Xavi, και η βίζα, ωωω λέει Xavi"! Στην συνέχεια ο Xavi διαβάζει όλα τα ιατρικά του έγγραφα που τον αναγνωρίζουν πλέον ως άντρα και ήταν απαραίτητα για την αλλαγή της ταυτότητάς του. Και αναρωτιέται αν πραγματικά με αυτή την ¨βλακεία" του λεωφορείου πιστεύουν  οι εμπνευστές του ότι θα αλλάξουν κάτι. Κλείνει με αγανάκτηση και με μια θεϊκή ατάκα... "Σε όλους εσάς του πορτοκαλί λεωφορείου σας λέω ότι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μου φάτε το μουνί αν και είμαι ένας ΑΝΤΡΑΣ".

Ξεκινάει να μου μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, με ένα περίεργο χαμόγελο αν και μιλάει για άσχημες εμπειρίες του.  Δεν θέλει να έχει καμιά σχέση με τον πατέρα του, καθώς τον κακοποιούσε και εκείνον και την μητέρα του σωματικά και συναισθηματικά. Η οικογένεια της μητέρας του πάντα τον αποδεχόταν και τον στήριζε. Είναι οι παππούδες του από το μέρος της μητέρας του που στην πραγματικότητα τον μεγάλωσαν. Λατρεύει εκείνο του το σόι. Οι θεοί του, τα ξαδέλφια του, ο παππούς και η γιαγιά  του από την αρχή τον δέχτηκαν έτσι όπως εκείνος ήθελε να είναι.

Η μητέρα του, λέει, είναι το παράδειγμά του. Οι "μπαταρίες" του για την ζωή. Από τότε που της εξομολογήθηκε ότι είναι ένα τρανς αγόρι, εκείνη τον αγκάλιασε και του είπε να κάνει στην ζωή του μόνο ότι τον κάνει ευτυχισμένο... 

Τι και αν μεγάλωσε σε μια κεντρική γειτονιά της Βαρκελώνης; Επειδή την Ισπανία την θεωρούμε τον παράδεισο των Lgbt δικαιωμάτων; Στα 3 του χρόνια ξεκίνησε το bullying στον παιδικό σταθμό και συνεχίστηκε στο σχολείο μέχρι τα 13 του χρόνια. Βρισιές κυρίως και απομόνωση. Δεν τον έκαναν παρέα. 

"Δεν έμοιαζα με κορίτσι, δεν συμπεριφερόμουν σαν κορίτσι, τα έβαζαν μαζί μου και με άφηναν μόνο. Με έβλεπαν σαν ένα "bicho rarro" (περίεργο μαμούνι)". Το περίεργο χαμόγελο ευτυχίας συνεχίζεται...

Τι συνέβη στα 13 σου χρόνια και σταμάτησε αυτό;

"Κατάλαβαν ότι δεν ήμουν κακός άνθρωπος".

Επαναλαμβάνω την ερώτηση λίγο αργότερα, νομίζω ότι έχασα κάτι στην μετάφραση και προσπαθώ να παραβλέψω το συνεχές χαμόγελο που συνοδεύει τις άσχημες περιγραφές του.
Τι συνέβη στα 13 σου χρόνια και άλλαξε η στάση των παιδιών στο σχολείο; Άρχισες να υπερασπίζεσαι εσύ τον εαυτό σου; Έγινε κάποια ενημέρωση στο σχολείο για το bullying; Παρενέβη κάποιος;

"Τίποτα απ' όλα αυτά. Κατάλαβαν ότι ήμουν καλός μέσα μου σαν άνθρωπος, ανεξάρτητα από το ποιος ήμουν στην εξωτερική μου εμφάνιση και άρχισαν να με σέβονται"

Πότε συνειδητοποίησες τι σου συμβαίνει; 

"Στα πέντε μου χρόνια"

"Στα πέντε μου χρόνια ήδη ήξερα τι μου συνέβαινε. Ήξερα ότι ήθελα να είμαι αγόρι".

Πως ένιωσες και αποφάσισες να κάνεις αυτό το βίντεο;

"Ήμουν στην τάξη για μάθημα (ο Xavi πηγαίνει σε μια ανώτερη σχολή σχεδίου) και ένας συμφοιτητής μου μου έδειξε την φωτογραφία αυτού του λεωφορείου. Θύμωσα πολύ γιατί είχε ένα μήνυμα που προκαλεί το μίσος και είναι προσβολή για τα τρανς άτομα. Έλεγε ότι "τα αγόρια έχουν πέος και τα κορίτσια αιδοίο, μην σας κοροϊδεύουν"! Αποφάσισα να κάνω το βίντεο αυτό και να δώσω μια απάντηση σε αυτό για να εκτονώσω τον θυμό που μου προκάλεσε. Αυτοί είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν στο παρελθόν να σταματήσουν την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο. Είναι γενικά lgbtφοβικοί και νιώθουν μίσος. Είναι μισάνθρωποι"

"Δεν άλλαξε κάτι μετά το βίντεο. Πολλά άτομα μου έστειλαν μηνύματα εμψύχωσης και μου είπαν μπράβο. Έλαβα και μηνύματα με βρισιές από κάποιους που υποστήριζαν τα μηνύματα του λεωφορείου. Με κάλεσαν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή και μου πήραν συνέντευξη. Μίλησα και για την προσπάθειά μου να μαζέψω χρήματα για να χειρουργηθώ. Όχι, Χάρη (περισσότερα γέλια και κοκκίνισμα στα μάγουλα), μετά το βίντεο δεν είχα περισσότερη επιτυχία με τα κορίτσια! Άλλωστε έχω σχέση, μένω μαζί με την κοπέλα μου. Είναι αυτή που είμαστε μαζί στην φωτογραφία του προφίλ μου στο facebook"

"Τουλάχιστον το λεωφορείο του μίσους σταμάτησε να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της χώρας. Πήγαμε σε πολλές διαδηλώσεις. Η Δήμαρχος (της Βαρκελώνης) απαγόρευσε να έρθει στην πόλη μας"

Είχε έρθει η ώρα να πάρω την απάντησή μου για το χαμόγελο ευτυχίας που συνόδευε ακόμα και τις πιο δυσάρεστες περιγραφές του...
Τώρα σε ποια φάση της φυλομετάβασής σου βρίσκεσαι; Στο βίντεό σου αναφέρεσαι σε αυτό και δείχνεις κάποια επίσημα έγγραφα.

"Εδώ και έναν χρόνο και 4 μήνες βρίσκομαι σε θεραπεία με ορμόνες. Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα αυτή την διαδικασία δεν έχω σταματήσει να χαμογελάω. Είναι αυτό που ήθελα πάντα. Και το μόνο όνειρο που έχω τώρα είναι η μαστεκτομή. Ξεκίνησα με αυτόν τον οργανισμό, τον Gofundme, την καμπάνια για να μαζέψω χρήματα. Χρειάζονται 5.000 ευρώ. Αν περιμένω την δημόσια ασφάλεια θα πρέπει να περιμένω πολύ καιρό για να έρθει η σειρά μου. Θέλω, όσο τίποτα άλλο να γίνει. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είναι πολύ άβολο. Ειδικά το καλοκαίρι δυσκολεύομαι πολύ. Η μητέρα μου είναι άνεργη και μένει με τους παππούδες μου στην Ανδαλουσία. Οι παππούδες μου είναι και εκείνοι που με βοηθούν οικονομικά για να σπουδάσω. Όμως αυτό πρέπει να γίνει. Είναι το μοναδικό όνειρο που έχω, η μαστεκτομή " 

Του εξηγώ την κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Συνοφρυώνεται. "Que fuerte tio" σχολιάζει και μερικά πράγματα δυστυχώς δεν μεταφράζονται... Ας πούμε μόνο "τι σκληρό φίλε μου". Θέλει να στείλει ένα μήνυμα στα lgbt άτομα στην Ελλάδα:

"Να συνεχίσετε να μάχεστε για τον εαυτό σας και να μην κάνετε αυτό που λένε οι άλλοι. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από αυτό που κάνει ο καθένας για τον εαυτό του"

Γελάμε, με προσκαλεί να τον ξαναβρώ στην Βαρκελώνη. Ανταλλάσσουμε ευχαριστίες. Στον αποχαιρετισμό με κοιτάζει στα μάτια με μια σοβαρότητα που δεν είχα ξαναδεί στην χαμογελαστή φάτσα του μέχρι εκείνη την στιγμή.

"Χάρη, ελπίζω να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα γρήγορα" 

Θα βρείτε την σελίδα του Xavi, στον Οργανισμό Gofundme, για να μαζέψει χρήματα για την μαστεκτομή του εδώ

 Συνέντευξη Xaris Torto(relis)
Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...