Η συζήτηση για το τι Pride θέλουμε καταλήγει με δύο Pride στην Θεσσαλονίκη

Η συζήτηση για το τί Pride θέλουμε έχει ανοίξει για τα καλά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την δεύτερη να καταλήγει σε δύο Pride φέτος.

Η συζήτηση αυτή δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Οι απόψεις είναι πολλές όπως και οι διαφωνίες, σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα Pride δεν πρέπει να χάσουν τον διεκδικητικό τους χαρακτήρα, όπως άλλωστε ξεκίνησαν και καθιερώθηκαν, και άλλες που επικροτούν την εικόνα ενός ατελείωτου πάρτι. Βεβαίως, συνήθως, τα Pride συμπεριλαμβάνουν και τις δύο αυτές απόψεις αλλά, καθώς καταλήγει το κάθε Pride να είναι λίγο περισσότερο πάρτι ή λίγο περισσότερο διεκδικητικό, όλο και κάποιοι μένουν ανικανοποίητοι.

Κάπως έτσι έχουμε καταλήξει στο Athens Pride, τα τελευταία χρόνια, να μην συμμετέχουν όλες οι συλλογικότητες και κυρίως το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (αναμένουμε να δούμε φέτος αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτό).

Διαφωνίες δημιουργούνται και μεταξύ συλλόγων γκέι ανδρών και λεσβιών γυναικών, με τις δεύτερες να νιώθουν παραγκωνισμένες από τα Pride. Κάτι τέτοιο έγινε πέρσι στο Pride της Ζυρίχης, με την Cordula Niklaus, Αντιπρόεδρο της Wybernet, Επαγγελματικού Δικτύου Λεσβιών να δηλώνει ότι "Όποιος έχει κοινωνικοποιηθεί ως άνδρας συχνά δεν έχει την αίσθηση των θεμάτων των γυναικών και δεν τα ανοίγει ως θέματα. Συγκεκριμένα, οι γκέι θέτουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο φεστιβάλ Pride της Ζυρίχης. Έτσι εκδηλώνεται αυτή η γκέι έμφαση για το εμπόριο και οι λεσβίες μάλλον καταλήγουν να ασκούν πολιτική στο προσκήνιο".

Σε πρόσφατη συζήτησή μου με την Mili Hernadez, την ιδιοκτήτρια του παλαιότερου και ιστορικού, πλέον, lgbt βιβλιοπωλείου της Μαδρίτης, της ζήτησα να μου στείλει τις εκδηλώσεις του επερχόμενου World Pride 2017 που πραγματοποιείται στην Μαδρίτη. Κυρίως της ζήτησα να μου σημειώσει τις εκδηλώσεις που απευθύνονται στις Λεσβίες. Η απάντησή της ήταν ότι δεν θα γίνουν και πολλά πράγματα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι "όσο τα Pride θα διοργανώνονται από ιδιωτικές εταιρείες που διευθύνουν γκέι άνδρες, αυτά θα καταλήγουν πάντα να είναι μια επικερδής επιχείρηση με εμπορευματικό σκοπό.  Το ξεπούλημα της διαφορετικότητας"! 

Κάπως έτσι καταλήγουμε με δύο Pride φέτος στην Συμπρωτεύουσα. Σημειώστε ημερομηνίες!

  • Το καθιερωμένο 6ο Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης έρχεται στις
    14 - 17 Ιουνίου 2017 με σύνθημα "Έλα όπως είσαι". 

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του από την σελίδα τους στο facebook και την ιστοσελίδα τους.

  • Όμως φέτος έχουμε και το RADical PRIDE - 1o αυτόοργανωμένο Thessaloniki Pride, για τις Διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙΑ+ και την Απελευθέρωση Φύλου και Σεξουαλικότητας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωσή της Ομάδας "Ανοιχτή Πρωτοβουλία για ένα αυτοοργανωμένο Pride" στις 26 και 27 Μαΐου 2017. 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα τους στο facebook και στην ιστοσελίδα τους.

Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση αυτού του Pride έχει ως εξής:

Προχωράμε για τη διοργάνωση του 1ου αυτo-οργανωμένο Thessaloniki Pride το Μάιο, με βάση τους τρεις βασικούς άξονες της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας:
1. Αυτο-οργάνωση
2. Διευρυμένες ΛΟΑΤΚΙΑ+ θεματικές
3. Σύνδεση με τα άλλα κινήματα της πόλης (αντιρατσιστικό, φεμινιστικό, οικολογικό, αντιφασιστικό, εργατικό, φοιτητικό, αντιμνημονιακό-αντικυβερνητικό).

Μπορούμε επίσης να έχουμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με την πραγματοποίηση δύο Pride στην ίδια πόλη όπως το ότι όταν κατεβαίνουνε διαιρεμένοι στις διεκδικήσεις μας, χάνουμε από την δύναμή μας, αλλά και από την άλλη, όσα περισσότερα συμβαίνουν, τόσο καλύτερα. Άλλωστε η διαφορετικότητά υπάρχει και στις απόψεις, δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα.

Όπως και να έχει, καλή επιτυχία και στα δύο Pride της Θεσσαλονίκης! Εμείς καλούμε τον κόσμο να τα στηρίξει με την παρουσία του! 

 Γράφει ο Xaris Torto(relis)

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...