«ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ» Ομάδα Γονέων με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά

Η ομάδα «Υπερήφανοι Γονείς» αποτελείται από γονείς που έχουν ΛΟΑΤ+ παιδιά και ξεκίνησε την λειτουργία της την 1η Απριλίου του 2016, μετά από πρωτοβουλία ορισμένων γονιών που είχαν την ανάγκη να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους μαζί με άλλους γονείς με κοινά βιώματα.

Στόχος της ομάδας είναι η υποστήριξη, η ενδυνάμωση, η κοινωνικοποίηση και η επιμόρφωση των γονέων, έτσι ώστε να σταματήσουμε την ανακύκλωση αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Οι γονείς περνάνε την δική τους διαδικασία και χρειάζονται τον χρόνο τους μετά το coming out του παιδιού τους, παράλληλα, όμως, χρειάζονται σωστή ενημέρωση και υποστήριξη. Αυτό το κενό προσπαθούμε να καλύψουμε με την δημιουργία αυτής της ομάδας, γιατί θεωρούμε ότι είναι πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό αυτή η ενημέρωση και η υποστήριξη να απευθύνεται από γονείς σε γονείς. Από ανθρώπους δηλαδή που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι όλη αυτήν την εσωτερική διεργασία και πλέον είναι σε θέση να μοιραστούν δικά τους βιώματα και να υποστηρίξουν άλλους γονείς που βρίσκονται στην αρχή αυτού του ταξιδιού.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες προσωπικές μαρτυρίες γονέων που συμμετέχουν στην ομάδα:

«Αρχικά είναι αυτή η ωραία αίσθηση που βλέπεις και στην πράξη ότι δεν είσαι μόνος. Μετά έρχεται η ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών και μέσα από την κουβέντα αρχίζεις να βλέπεις πιο καθαρά τα πράγματα. Σε αυτό είναι καθοριστική και η βοήθεια της ψυχολόγου μας, η οποία μας παρέχει σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες. Το παιδί μου είναι τρανς άντρας και μέσα από τα δικά μου λάθη και τις δικές μου εμπειρίες θέλω να πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω γονείς που βιώνουν κάτι ανάλογο. Σκέφτομαι πόσο σημαντικό θα ήταν για μένα, αν πριν μερικά χρόνια είχα αυτή την δυνατότητα. Θα μου είχε φύγει ένα μεγάλο κομμάτι του άγχους μου. Για όλα αυτά, οι δυο συναντήσεις που έχουμε κάθε μήνα μου δίνουν χαρά γιατί επιπλέον βρίσκομαι σε ένα χώρο που υπάρχει κατανόηση και σεβασμός στις όποιες διαφοροποιήσεις και δυσκολίες που έχει ο καθένας μας να δεχτεί και να καταλάβει πράγματα. Και να πω ακόμη, ότι ΝΑΙ είμαι περήφανη για το παιδί μου, για τον δύσκολο αγώνα που έχει κάνει για να φτάσει μέχρι εδώ και για το ότι τα έχει καταφέρει!».

Σπυριδούλα

 

«Η ομάδα με βοηθάει να καταλάβω το παιδί μου και τον εαυτό μου. Στην ομάδα αντιλήφθηκα το πώς η ενότητα προσφέρει δύναμη και μου δίνει την ευκαιρία να πλουτίσω την ζωή μου, να καλωσορίσω την ποικιλομορφία, καθώς και αυτούς που θέλουν να είναι ορατοί και ο εαυτός τους. Τίποτα πιο πολύ αλλά και τίποτα πιο λίγο».

Ελένη

 

«Μπήκα στην ομάδα για να γίνω καλύτερος γονιός, για να βοηθήσω και άλλους γονιούς να δουν την αλήθεια και η αλήθεια είναι μόνο η αγάπη, απλή και αδιαπραγμάτευτη αγάπη για τα παιδιά μας, για όλα τα LGBTQ παιδιά. Στην ομάδα μας δεν είσαι μόνος, μοιράζεσαι αυτά που σε προβληματίζουν και νιώθεις καλύτερα, κανείς δεν θα σε κοιτάξει παράξενα, ξέρουμε πόσο άσχημο είναι να σε κοιτάζουν παράξενα. Όσο πιο πολλοί τόσο το καλύτερο για τα παιδιά μας, έλα στην ομάδα μας».

Αντρέας

 

Από τις παραπάνω μαρτυρίες μπορούμε να δούμε κάποιες λειτουργίες που αναδύονται μέσα από την διεργασία της συγκεκριμένης ομάδας, οι οποίες λειτουργούν ενδυναμωτικά για τα μέλη της, όπως το καθρέφτισμα των μελών (το πώς δηλαδή ο Άλλος γίνεται ένας καθρέφτης για τον εαυτό), η οικουμενικότητα («δεν είμαι μόνος μου κι άλλοι έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες μ’ εμένα»), ο αλτρουισμός (μαθαίνω και – επιθυμώ – να βοηθήσω τον συνάνθρωπό μου) και, τέλος, η αίσθηση του «ανήκειν» (η αίσθηση ότι βρίσκομαι σε έναν ασφαλή χώρο με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζομαι κοινά βιώματα).

Ένας ακόμη (εξωστρεφής) στόχος της ομάδας είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή, έτσι ώστε να υποστηριχθούν και να ενδυναμωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γονείς, καθώς και η δημιουργία αντίστοιχων ομάδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και επιτακτικές.

Από την δική μου πλευρά, ο συντονισμός της συγκεκριμένης ομάδας μου δίνει πίσω πολλά περισσότερα από όσα προσφέρω, καθώς αποτελεί την υλοποίηση ενός προσωπικού οράματος και στόχου. Γι’αυτό, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους γονείς για την συμμετοχή τους, την ειλικρίνειά τους και την διάθεση και δύναμη που επιδεικνύουν ως προς το «ξερίζωμα» αποκρυσταλλωμένων πεποιθήσεων και στερεοτύπων και την αντικατάστασή τους με «ανοιχτότητα» στην ποικιλομορφία που υπάρχει παντού γύρω μας.

Υπερήφανοι Γονείς στο Facebook: https://www.facebook.com/proudparentsgreece/

 

Γράφει η Εύα Σπίνου 
Η Εύα Σπίνου είναι ψυχολόγος εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. H ψυχοθεραπευτική της προσέγγιση είναι συνθετική κι ενσωματώνει στοιχεία από τις ανθρωπιστικές προσεγγίσεις, γνωσιακές-συμπεριφοριστικές τεχνικές και άλλα εργαλεία από διάφορες μεθόδους προσωπικής ανάπτυξης.
www.evaspinou.com
Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...