Go Vegan με το J - Γο: raw vegan brownies

Πρώτη συνταγή της καινούριας στήλης για βίγκαν διατροφή του Lesbian.gr και η χαρά μου δεν περιγράφεται! Θα έχετε προσέξει την ταχύτατη εξάπλωση σε παγκόσμια κλίμακα του βίγκαν τρόπου ζωής, ο οποίος σχετίζεται με τον σεβασμό των ζωικών δικαιωμάτων και την αποφυγή της εκμετάλλευσης των ζώων. Τα ζώα και τα παράγωγά τους δεν είναι φαγητό, και πάμε ευθύς αμέσως να μυηθούμε στον καταπληκτικό κόσμο της βίγκαν διατροφής!

Για πρώτη λοιπόν συνταγή διάλεξα κάτι τόσο εύκολο και γρήγορο και απολαυστικό, που κανένα σας δεν θα έχει δικαιολογία να μην το «μαγειρέψει» (για την ακρίβεια δεν έχει μαγείρεμα, είναι ωμοφαγικό –raw vegan που λέμε και στα ελληνικά!).

Αποτελείται από τρία μόλις υλικά, και παίζει να μην θέλει παραπάνω από τρία (σχεδόν) λεπτά για να ετοιμαστεί! Θα σας γλυκάνω λοιπόν στην πρώτη αυτή μας γνωριμία, και ουχί για να σας καλοπιάσω.

Τα raw vegan brownies είναι ό, τι πιο υγιεινό και γευστικό μπορείς να βρεις σε γλυκό. Τα βίγκαν γλυκά άλλωστε, -ακόμα και τα μαγειρεμένα-, σου δίνουν πάντα την αίσθηση ότι έχεις φάει κάτι θρεπτικό, που δεν σε «βάρυνε», αλλά –όπως συνηθίζω να λέω- άξιζε τον κόπο. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι όταν το καλοκαίρι του 2016 πρωτοανακάλυψα αυτήν την συνταγή (ίσως η πιο εύκολη στον κόσμο), την έτρωγα κάθε μέρα για... μερικές εβδομάδες!

Υλικά:

  • Σκόνη κακάο (υπολόγισε με το μάτι πόσο θες να βάλεις, αλλά μην υπερβάλεις, για να μην πικρίσει το γλυκό)
  • Ένα είδος ξηρού καρπού (π.χ. αμύγδαλα ή καρύδια ή κάσιους ή μακαντέμια)
  • Ένα είδος γλυκού και «στεγνού» φρούτου (π.χ. φρέσκα/αποξηραμένα σύκα ή χουρμάδες ή μπανάνες)

(Η δοσολογία είναι θέμα γούστου και σε αυτήν την συνταγή, αλλά θα έλεγα ότι τα τρία υλικά μας πρέπει να είναι περίπου ισόποσα όταν μπουν στο μπλέντερ. Αν όμως θες έντονη την γεύση του κακάο, βάζεις λίγο παραπάνω, αν θες πιο γλυκά τα brownies σου, βάζεις παραπάνω φρούτο, ενώ αν θες πιο στέρεη μορφή, είναι ο ξηρός καρπός που πρέπει να υπερτερεί)

Ετοιμασία:

Χρειάζεσαι ένα μπλέντερ.

Πρώτα θα αλέσεις τους ξηρούς καρπούς (μπορείς να βάλεις και συνδυασμό ξηρών καρπών, παρότι ένα μόνο είδος αρκεί –εγώ στην συγκεκριμένη συνταγή προτιμώ ίσως τα καρύδια).

Όταν πλέον οι ξηροί καρποί αλεστούν μπορείς να προσθέσεις στο μπλέντερ τους χουρμάδες (εγώ προτιμώ τα σύκα ή τις μπανάνες –μέχρι τώρα έχω δηλώσει προτίμηση σε καρύδια, σύκα και μπανάνες –πόσο πιο κουήρ; -τυχαίο, δεν νομίζω! LMFAO).

Αφού λοιπόν αλεστεί και το φρούτο της επιλογής σου, και έχει πια ομογενοποιηθεί μαζί με τον ξηρό καρπό, ήρθε πλέον η ώρα να προσθέσεις και την σκόνη κακάο και να πατήσεις για μια τελευταία φορά το κουμπί του μπλέντερ.

Το αποτέλεσμα έχει πλέον καφέ χρώμα, με μικρές ανοιχτόχρωμες λεπτομέρειες (ξηρός καρπός) και την ψίχα του χουρμά, του σύκου ή της μπανάνας να ξεχωρίζει επίσης). Θες κι άλλα βήματα; Δεν υπάρχουν!

Τοποθετείς το μίγμα σε πιάτο ή ταψάκι (αν θες το πατάς με σπάτουλα, για να πάρει σχήμα) και το βάζεις στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Όταν το βγάλεις από το ψυγείο, και το απολαύσεις, στοιχηματίζω πως θα θυμηθείς αυτό που σου είπα: τα βίγκαν –πόσο μάλλον τα ωμοφαγικά βίγκαν - γλυκά σε κάνουν να νιώθεις ότι αυτό που έφαγες, όχι μόνο σε γλύκανε, αλλά είχε και θρεπτική αξία. Δεν θα έχεις πια αυτήν την αίσθηση που είχες με τα μη βίγκαν γλυκά, ότι έφαγες δηλαδή κάτι που σε «έριξε» ενεργειακά, αλλά κάτι που σε απογείωσε..!

 

Tip: Είπαμε ότι η πρώτη αυτή συνταγή της στήλης μας είναι εύκολη (έχω –όπως αντιλαμβάνεστε- σχέδιο, τι νομίζατε; Θέλω να σας κάνω όλα βίγκαν). Υπάρχει και μια εκδοχή της όμως λίγο δυσκολότερη (έχει μόλις ένα παραπάνω βήμα –λολ). Αφού πρωτοέφτιαξα αυτήν την συνταγή, και αφού άρχισα να ξεπερνάω τον έρωτά μου μαζί της, άρχισα να κάνω και κάτι άλλο: αφού την ολοκλήρωνα, και έβαζα το μίγμα να «δέσει» και να παγώσει, επαναλάμβανα τα βήματα, μόνο που στο τέλος του αλέσματος πρόσθετα στο μπλέντερ και λίγο χυμώδες φρούτο, π,χ, πεπόνι ή σταφύλι ή καρπούζι. Το αποτέλεσματα –όπως φαντάζεσαι- είναι με αυτήν την προσθήκη αρκετά πιο ρευστό. Ο λόγος λοιπόν για να ετοιμάσεις το ρευστότερο αυτό μίγμα είναι –αφού το παγώσεις κι αυτό για την ίδια ώρα, 20 λεπτάκια- να το περιχύσεις στα brownies. Έχεις έτσι μια πιο διασκεδαστική και καλοκαιρινή εκδοχή της συνταγής. Εάν δε περιχύσεις το μίγμα πάνω στην στρώση των brownies, από πάνω βάλεις άλλη μια στρώση brownies, και on the top (ακόμα κι αν είσαι bottom ή vers, βρε παιδί μου) ξαναβάλεις την πιο ρευστή και ακόμα πιο φρουτώδη εκδοχή που σου εξήγησα μόλις, έχεις μάνι-μάνι την πιο εύκολη τούρτα του κόσμου. Πέταξε –αν σου βρίσκονται εύκαιρα- και λίγες φράουλες και γκότζι μπέρυ ή ιπποφαές πάνω στην τούρτα και απογείωσέ την και αισθητικά!

Α, μην ξεχάσω, αυτό το πανεύκολο γλυκό, μπορεί να γίνει και το καθημερινό σου... πρωινό! Και για να μην βαρεθείς ποτέ το γλυκό αυτό, είτε το κάνεις ως brownies, είτε ως τούρτα, θυμήσου ότι μπορείς να παίξεις με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που σου έδωσα παραπάνω.

Τιπ σερβιρίσματος: το καλοκαίρι πάντως εγώ έκοβα ένα πεπόνι στην μέση και αφού έτρωγα το εσωτερικό (ή το χρησιμοποιούσα για την δημιουργία της δεύτερης εκδοχής του ρευστού μίγματος που προανέφερα), μου άρεσε να χρησιμοποιώ το απομεινάρι του μισού πεπονιού ως μπωλ, όπου μέσα έβαζα το μίγμα της συνταγής, το τοποθετούσα στο ψυγείο, και μετά έτρωγα το γλυκό μέσα από το πεπόνι-μπωλ μου (απέφευγα να πλύνω και πιάτο έτσι, αλλά είχα και μια πιο εξωτική και «μποέμικη» παρουσίαση-αντιμετώπιση της συνταγής)

Καλή απόλαυση! Ο βιγκανισμός είναι το μέλλον.

 

Γράφει το Jason - ΑντιΓόνη
"Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, έζησα στο Λονδίνο, αλλά αυτοπροσδιορίζομαι ως πολίτης του κόσμου. Είμαι αριστούχο απόφοιτο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και της δραματικής σχολής της Ρούλας Πατεράκη. Έχω διοικήσει έναν εκπαιδευτικό οργανισμό προωθώντας σημαντικά την ξενόγλωσση εκπαίδευση σε Ελλάδα και Κύπρο. Ασχολούμαι επίσης με τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα και τα ζωικά δικαιώματα. Είμαι άθεο, βίγκαν, άφυλο, πανσέξουαλ, πολυσυντροφικό, τσουλί, συλλέκτρια εμπειριών, αντιρατσιστής και αντιφασίστρια, μα πάνω από όλα φεμινιστής".
Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...