Ιαματική Γυμναστική

Οι παραπάνω τεχνικές έχουν σκοπό να βοηθήσουν το σώμα να αποκτήσει σωστή στάση, δύναμη, ευκινησία, ευλυγισία και ισορροπία. Να καλλιεργήσει την ικανότητα σωστής χρήσης του σώματος, απομακρύνοντας τις εντάσεις της καθημερινότητας και βελτιώνοντας την υγεία γενικότερα.

Το μάθημα ιαματικής γυμναστικής αποτελείται από τέσσερα μέρη: ζέσταμα, στάσεις, ενδυνάμωση και χαλάρωση. Επίσης προσαρμόζεται ανάλογα με την φυσική κατάσταση, την ηλικία, προσωπικές ανάγκες, σωματικές δυνατότητες του καθενός. Η μουσική και οι ήχοι που συνοδεύουν το μάθημα επιλέγομαι με βάση τις ανάγκες και τον ειδικό σκοπό του κάθε μαθήματος.

Οι επιδράσεις των ασκήσεων της ιαματικής γυμναστικής είναι αισθητές σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού: Δίνουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρθρώσεις κάνοντας τις πιο δυνατές και ελαστικές. Ευθυγραμμίζουν την σπονδυλική στήλη φροντίζοντας να είναι πιο εύκαμπτη και αυξάνουν την ροής του αίματος που χρησιμεύει για την απομάκρυνση των αλάτων από τις κλειδώσεις.  Καλλιεργούν επιμήκεις σωστά γραμμομένους μύες, ελεύθερους από ένταση, λειτουργικούς στις καθημερινές δραστηριότητες.  Βελτιώνουν την εμφάνιση κάνοντας το σώμα πιο καλλίγραμμο και με ανανεωμένη όψη.  Βελτιώνεται η κυκλοφορική απόδοση του οργανισμού που επιτρέπει τον πιο αργό σφυγμό και την χαμηλότερη πίεση. Η ροή του αίματος και τα αγγεία μέσα από τους οποίους εισέρχεται, καθαρίζουν και γίνεται μία διαδικασία αποτοξίνωσης. Τονώνεται η ροή του αίματος προς τα πεπτικά όργανα καλυτερεύοντας την πεπτική ικανότητα. Βελτιώνεται η ψυχική διάθεση. Η αναπνοή στην ιαματική γυμναστική είναι αργή και ρυθμική, συνήθως συνδεδεμένη με την κίνηση. Όταν η αναπνοή είναι αργή ο νους χαλαρώνει. Το αποτέλεσμα είναι πιο ήρεμο και πιο γαλήνιο.

Η ιαματική γυμναστική συμπεριλαμβάνει ασκήσεις χαλάρωσης. Η νευρική ένταση είναι το κύριο πρόβλημα της εποχής μας, η χαλάρωση είναι το πολύτιμο αντίδοτο. Βοηθάει να έρθει κανείς σε επαφή με το σώμα σαν μία αδιάσπαστη ολότητα, να επικοινωνήσει και να ακούσει τα μηνύματα του.

Η Terez Berdera που επινόησε την αντι-γυμναστική, επισήμανε «Για να αισθάνεται κανείς καλά μέσα στο σώμα του, πρέπει πρώτα απ’ όλα να δέχεται, να αντιλαμβάνεται και να αναπτύσσει τις αισθήσεις του».

Ο Francois Delsarte θεωρητικός του εκφραστικού χορού παρομοίασε τις αισθήσεις με το κρασί και το ανθρώπινο σώμα με το αγγείο. «Το ακριβότερο κρασί χύνοντας από το μπουκάλι χάνετε αν δεν υπάρχει το αγγείο να το δεχτεί» . Όταν το σώμα είναι κουρασμένο ή άρρωστο είναι δύσκολο να κάνουμε θετικές σκέψεις και να έχουμε καλή διάθεση.

Ο Ρόμπερτ Νατζέμυ αφιερωμένος στην γιόγκα και την υγεία λέει «κάθε σωματική ενόχληση είναι αιτία διανοητικής αναταραχής. Συγχρόνως και τα διανοητικά προβλήματα αντανακλούνται στο σώμα».

Αν δεχτούμε αυτή την ολιστική προσέγγιση, αποκτάμε ευθύνη για την υγεία μας και χαρά για την ζωή.
 
Πηγές: Βιβλιογραφία: - ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΑΤΖΕΜΥ «Αυτοθεραπεία» - PAT KENNEDY “The moving body” - ΤΕΡΕΖ ΜΠΕΡΤΕΡΑ «Αυτογνωσία και αντι-γυμναστική» - ΜΑΝΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗ «Έκφραση»

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...