Go Vegan με το J - Γο: γεμιστές γλυκοπατάτες

Μιας και τις τελευταίες μέρες ζήσαμε βροχές και χαμηλότερες θερμοκρασίες, ας συνεχίσουμε -ελπίζω για λίγο ακόμα- με ζεστά πιάτα. Πριν σας πάω σε δροσερότερες συνταγές, λοιπόν, και μιας και το καλοκαίρι δεν έχει ακόμα μπει για τα καλά, ήρθε η ώρα να μάθετε τις γεμιστές γλυκοπατάτες!

Μπορεί να γνωρίζουμε καλύτερα τα αγαπημένα γεμιστά, που συνήθως είναι ντομάτες και πιπεριές -η γιαγιά μου χρησιμοποιούσε και μελιτζάνες και σας το συνιστώ-, αλλά τώρα θα μάθετε και τις γεμιστές γλυκοπατάτες. Ένα πιάτο μεσογειακό, γρήγορο, χορταστικό, νόστιμο, υγιεινό και gluten free, έτι περισσότερο κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη.

Πρόκειται για ψητές γλυκοπατάτες γεμιστές με ψητά ρεβίθια και σως με βάση το σκόρδο και σαλάτα από ντομάτα και μαϊντανό. Αξίζει να σημειωθεί πως η ετοιμασία της συνταγής είναι μόλις πέντε λεπτά, και ακολουθεί ψήσιμο 25 λεπτών. Ιδανικό γεύμα για βροχερές μέρες στο σπίτι. Κι αν δεν έχεις ταίρι να σε...γλυκάνει, θα σε γλυκάνω εγώ με τις γλυκοπατάτες που θα μάθεις να μαγειρεύεις!

Υλικά:

  • 4 μέτριες γλυκοπατάτες (140 γραμμάρια η καθεμία)
  • 1 κονσέρβα ρεβιθιών (425 γραμμάρια), ξεπλυμμένα και στραγγισμένα
  • 1/2 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτάλι του τσαγιού από το καθένα: κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, καπνιστή ή μη πάπρικα
  • 1/4 κούπας χούμους ή ταχίνι (60 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουτάλι του γλυκού αποξηραμένο ή φρέσκο άνιθο
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • νερό ή γάλα αμυγδάλου
  • αλάτι
  • 1/4 κούπας ντοματίνια, κομμένα σε κύβους (45 γραμμάρια)
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (15 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι (30 ml)

Ετοιμασία:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 400 βαθμούς και κάλυψε με αλουμινόχαρτο ένα μεγάλο ταψί.
  2. Ξέπλυνε και ξεφλούδισε τις πατάτες και κόψε τις στην μέση.
  3. Ανακάτεψε τα ρεβίθια με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τοποθέτησέ τα σε ταψί με αλουμινόχαρτο.
  4. Άλειψε τις γλυκοπατάτες με λίγο ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τες στο ταψί με το αλουμινόχαρτο.
  5. Όσο οι γλυκοπατάτες και τα ρεβίθια ψήνονται, ετοίμασε την σως προσθέτοντας όλα τα συστατικά σε ένα μπωλ και ανακάτεψε γρήγορα, μόνο προσθέτοντας νερό στο γάλα αμυγδάλου για να αραιώσει και να είναι πιο ρευστό. Πρόσθεσε καρυκεύματα κατά την κρίση σου.
  6. Ανακάτεψε τα ντοματίνια με τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού.
  7. Όταν οι γλυκοπατάτες μαλακώσουν και το χρώμα των ρεβιθιών σκουρύνει από το ψήσιμο -δηλαδή μετά από 25 λεπτά περίπου- βγάλε τα από τον φούρνο.
  8. Πάτησε το εσωτερικό των γλυκοπατατών ώστε να αποκτήσουν μια κοιλότητα, στην οποία θα τοποθετήσεις τα ρεβίθια, την σως και την γαρνιτούρα. Σέρβιρε κατευθείαν.

Φυσικά και μπορείς να εκτελέσεις την συνταγή και με απλές πατάτες, αν δεν έχεις γλυκοπατάτες. Ο δε συνδυασμός της ζεστής πατάτας και των ρεβιθιών με την σως και την δροσερή ντομάτα και είναι καταπληκτικός.

Καλή απόλαυση!

Γράφει το Jason - ΑντιΓόνη
"Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, έζησα στο Λονδίνο, αλλά αυτοπροσδιορίζομαι ως πολίτης του κόσμου. Είμαι αριστούχο απόφοιτο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και της δραματικής σχολής της Ρούλας Πατεράκη. Έχω διοικήσει έναν εκπαιδευτικό οργανισμό προωθώντας σημαντικά την ξενόγλωσση εκπαίδευση σε Ελλάδα και Κύπρο. Ασχολούμαι επίσης με τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα και τα ζωικά δικαιώματα. Είμαι άθεο, βίγκαν, άφυλο, πανσέξουαλ, πολυσυντροφικό, τσουλί, συλλέκτρια εμπειριών, αντιρατσιστής και αντιφασίστρια, μα πάνω από όλα φεμινιστής".
Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...