O HIV αφορά και τις γυναίκες

Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που ζουν με τον HIV παγκοσμίως είναι γυναίκες, ενώ στην Ευρώπη 1 στις 3 διαγνώσεις HIV αφορά σε γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων .

Στην Ελλάδα, το 66,5 % των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με HIV μέχρι σήμερα, απέκτησαν τον ιό μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με στοιχεία, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Με αφορμή τα παραπάνω δεδομένα  και σε  συνδυασμό με το ότι στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειψη εκστρατειών ενημέρωσης, προσανατολισμένες στις γυναίκες, οδήγησαν το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Κέντρο Ζωής», που στηρίζει ανθρώπους που ζουν με HIV / AIDS, να σχεδιάσει μία  καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το γυναικείο πληθυσμό, εστιάζοντας στην ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα ότι ο HIV αφορά και τις γυναίκες και ότι μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία, προκειμένου να έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Η καμπάνια του «Κέντρου Ζωής» με τίτλο «Κάνε το πρώτο βήμα και στην προφύλαξή σου» έχει την υποστήριξη του  Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και πρωταγωνίστριες  τις ηθοποιούς Λένα Δροσάκη, Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Παππά και Γιούλικα Σκαφιδά, οι οποίες έχουν  τιμηθεί με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη για τις ερμηνείες τους.

Για τις ανάγκες της καμπάνιας δημιουργήθηκε το παρακάτω video, μέσα από το οποίο ξετυλίγονται, οι ιστορίες τεσσάρων καθημερινών γυναικών που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία στην ερωτική προσέγγιση. Παρακολουθούμε τις πρωταγωνίστριες σε διαφορετικές στιγμές της καθημερινότητάς τους, όπως στον εργασιακό χώρο, σε ένα μπαρ ή και τη στιγμή που κάνουν το χόμπι τους, να κάνουν την πρώτη κίνηση με τον ερωτικό τους σύντροφο, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία για την προφύλαξή τους.

Το «Κέντρο Ζωής», υλοποιεί υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης οροθετικών γυναικών , καθώς και δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης προς τον γυναικείο πληθυσμό.  «Οι γυναίκες είναι ένας πληθυσμός ιδιαίτερα ευάλωτος στον HIV, τόσο λόγω βιολογικών όσο και λόγω ψυχοκοινωνικών παραγόντων», αναφέρει το «Κέντρο Ζωής», το οποίο, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να φτάσει το μήνυμα της ενημέρωσης και της ορθής πρόληψης σε όλες τις γυναίκες, καλώντας το κοινό να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...