Όλα τα Pride 2017 σε Ελλάδα και Κύπρο VS όλες οι διαφωνίες μας

Με 7 Φεστιβάλ Υπερηφάνειας σε Ελλάδα και Κύπρο αποχαιρετάμε τα δικά μας Pride για το 2017, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά αλλά, ίσως, με διχασμένη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, και την δική μας lgbt κοινότητα.

Τα θέματα που προκάλεσαν διαφωνίες και παρεμβάσεις όλη την περίοδο των Ελληνικών Pride ήταν η συζήτηση για αυτο-οργανωμένα Pride δίχως χορηγίες και συμμετοχή πολιτικών, με κορύφωση του θέματος της χορηγίας της εταιρείας El Dorado για το Athens Pride. Οι διαδυκτιακές παρεμβάσεις μελών της κοινότητας ανάγκασαν την Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride να επιστρέψει την χορηγία ενώ δυναμική ήταν η παρέμβαση του 1ου αυτο-οργανωμένου Pride της Θεσσαλονίκης για το θέμα, αφού ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του με ένα "γι αυτό δεν θέλουμε χορηγίες".

Επόμενο θέμα ήταν η συμμετοχή του μπλοκ των αστυνομικών στο Athens Pride και η παρέμβαση ομάδας για αυτο-οργανωμένο Pride στην Αθήνα σε αυτό, ώστε να του ζητήσει να μην παρελάσει. Το θέμα αυτό συνέχισε να διχάζει την κοινότητα αλλά και τις διοργανώσεις των περιφερειακών Pride. Μέχρι το τελευταίο μας Pride στην Κρήτη, το οποίο δεν προσκάλεσε οργανώσεις της κοινότητας που τοποθετήθηκαν δημόσια κατά της ομάδας αυτο-οργανωμένων και υπέρ της συμμετοχής οργανωμένης ομάδας αστυνομικών στα Pride. Το πιο "ήρεμο" Pride σχετικά με το θέμα ήταν το Pride Πάτρας, καθώς δεν τοποθετήθηκε δημόσια για το θέμα, αλλά διακριτικά και αυτό έδειξε την άποψή του σχετικά, προσκαλώντας να απευθύνει χαιρετισμό και λόγο μέλος των αυτο-οργανωμένων της Αθήνας (queer Ντεκαπαζ), ομιλία που ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε γιατί η ομιλίτρια δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί.

Τέλος, οι ημέρες του Athens Pride σημαδεύτηκαν από την συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιοδικό antivirus με πολλές διαφωνίες σε σχέση με το αν είναι πιο σημαντικό η πρώτη συνέντευξη ενός πρωθυπουργού για πρώτη φορά σε ένα περιοδικό γκέι θεματολογίας ή αν αυτά που είπε στην διαφιλονικούμενη συνέντευξη ήταν ουσιαστικά και δεσμευτηκά υπέρ των lgbt δικαιωμάτων στην χώρα μας.

Ας σημειώσουμε ότι ένα ακόμα θέμα που "στεναχωρεί" την κοινότητα τις ημέρες των ελληνικών Pride είναι και η μη συμμετοχή του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών στο Athens Pride, τα τελευταία χρόνια, καθώς το πρώτο δεν συμφωνεί με τον τρόπο διοργάνωσης του κεντρικού μας Pride.

Ας ευχηθούμε να έχουμε όλοι την ωριμότητα και να δείξουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε οι διαφωνιές να μεταλαχθούν σε έναν διάλογο για να έχουμε του χρόνου περισσότερα Pride και περισσότερη ομόνοια ως κοινότητα! Το σημαντικό είναι ότι τα δικαιώματα των lgbt ανθρώπων στην χώρα μας ακόμα καταπατούνται και αυτό είναι ο κοινός τόπος όλων μας...

Δείτε όλα τα βίντεο από τις διοργανώσεις!

1. Εναλλακτικό Pride Αθήνας (6 Μαίου 2017). Η εκδήλωση πήρε την μορφή δημόσιου διαλόγου ο οποίος συνεχίστηκε κάθε Σάββατο έκτοτε, μέχρι το Athens Pride, και αποφασίστηκε σε αυτό η παρέμβαση στο μπλοκ των αστυνομικών, απ' όπου και το βίντεο.

2. 1o Αυτο-οργανωμένο Pride Θεσσαλονίκης - RADical Pride (26 και 27 Μαίου 2017)

3. 4o Cyprus Pride (29 Mαίου 2017)

4. Athens Pride (10 Iουνίου 2017)

5. 6o Τhessaloniki Pride (17 Iουνίου 2017)

6. 2ο Patras Pride (24 και 25 Ιουνίου 2017)

7. 3ο Κρήτης Pride (31 Iουνίου και 1η Ιουλίου 2017)

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...