Γιατί η παγκόσμια lgbt κοινότητα θεωρεί την Πριγκίπισσα Νταϊάνα lgbt Icon;

And it seems to me you lived your life like a candle in the wind. [···] Your candle burned out long before your legend ever will”  τραγουδούσε ο Εlton John στην Lady Di, με το τραγούδι που της έγραψε για τον τραγικό και ξαφνικό θάνατό της στις 31 Αυγούστου του 1997. 

Είκοσι ακριβώς χρόνια μετά, η μνήμη της παραμένει ζωντανή, συνεχίζει να αναστατώνει κάφε φήμη ή ντοκουμέντο από την ζωή της, που δεν είχε βγει τότε στην δημοσιότητα, και αγαπιέται απ' όλο τον κόσμο, ενώ η lgbt κοινότητα συνεχίζει να τρέφει για εκείνη μια ιδιαίτερη αγάπη. Ας δούμε γιατί...

 

Η πριγκίπισσα ήταν εκείνη που για πρώτη φορά έσπασε τα στερεότυπα και τους κώδικές της βρετανικής βασσιλικής οικογένειας. Ήρθε αντιμέτωπη με τον ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και με τους ίδιους τους Βρετανούς Υπουργούς με τον αγώνα της κατά των ναρκοπεδίων.

Υπήρξε μούσα του Gianni Versace και φίλη των George Michael, Freddy Mercury και Elton John μεταξύ άλλων... Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καινοτόμος ή διαφορετική πριγκίπισσα υπήρξε η πρώτη με ένα στάτους μοντέρνου celebrity. Αλλά μπορούμε επιπλέον να την χαρακτηρίσουμε lgbt Icon;

Θα ήταν λίγο δύσκολο να καταλάβουμε την εικόνα και την δράση της με τα σημερινά δεδομένα. Για να καταλάβουμε, ίσως, πως σκέφτονταν και λειτουργούσε, θα πρέπει να καταλάβουμε την κοινωνία της εποχής των 80s και 90s και τις συνθήκες για την lgbt κοινότητα του προηγούμενου αιώνα (ναι ήταν άλλος αιώνας)!

Στα μέσα της δεκαετίας του 80 ο ιός του VHI συνδέονταν με την γκέι κοινότητα. Ονομάζονταν ο ιός των γκέι και υπήρξε μια τεράστια παραπληροφόρηση, έλλειψη γνώσης και φόβος που έκαναν το στίγμα τέτοιο ώστε κανείς να μην θέλει να πλησιάσει κάποιον ασθενή ούτε συμβολικά, ούτε φυσικά. Η εικόνα της Lady Di ήταν η πρώτη τέτοια εικόνα για την καταπολέμιση τόσο του ιού όσο και του στίγματός του.

Ήταν 9 Απριλίου του 1987 όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα εγκαινίαζε την πρώτη νοσοκομειακή πτέρυγα αποκλειστικά για την φροντίδα ασθενών του AIDS, στο Hospital Middlesex του Λονδίνου. Και μπροστά σε όλες τις φωτογραφικές μηχανές έδωσε το χέρι της και χαιρέτισε έναν ασθενή δίχως γάντια. Σήμερα αυτό μας ακούγεται αυτονόητο και δεδομένο. Εκείνη την εποχή δεν ήταν. Η εικόνα προκάλεσε σοκ. Η είδηση και οι φωτογραφίες από το στιγμιότυπο έκαναν τον γύρω του κόσμου, καθώς όλοι θεωρούσαν ότι η ασθένεια μεταδίδεται με την φυσική επαφή.

Παρακολουθήστε εικόνες της πριγκίπισσας στο νοσοκομείο και την ομιλία της

Το επόμενο βίντεο επίσης συμπεριλαμβάνει δηλώσεις της Lady Di σχετικά με τους ασθενείς του AIDS σε μια εποχή που η έλλειψη πληροφόρησης γιγάντωνε την καταδίκη και το στίγμα.

Μπορεί όλα αυτά σήμερα να μην μας ακούγονται μεγάλα βήματα, για τότε ήταν τα πρώτα βήματα για μια καλύτερη κοινωνία. Γι αυτό η παγκόσμια lgbt κοινότητα την θεωρεί lgbt Icon και νιώθει ότι με τον αναπάντεχο θάνατό της να έχασε μια σημαντική σύμμαχο...

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...