Gay Γάμος (9/6/2004)

Θυμάμαι ένας gay ιερέας της Αγγλοσαξονικής εκκλησίας είχε πει «Πως είναι δυνατόν η Britney Spears να μπορεί να παντρεύεται για πλάκα έναν φίλο της και να χωρίζει σε 5 ώρες και εγώ να μην μπορώ να παντρευτώ τον σύντροφο της ζωής μου, που είμαι μαζί του εδώ και 15 χρόνια;».

Από τις πιο αγαπημένες απαντήσεις που είχα πάρει, όταν σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο Athens Gay & Lesbian Radio Show, είχα ρωτήσει τον Παναγιώτη Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφο και μέχρι πρότινος έγραφε την στήλη gay & lesbian στο Time Out) τι πιστεύει για τον gay γάμο, μου είχε πει: «Πέρα από όλα τα νομικά δικαιώματα που χρειαζόμαστε, είναι και η αναγνώριση, να πεις μπροστά σε κόσμο ότι εγώ ο Παναγιώτης αγαπάω εσένα τον Κώστα και θέλω να σε παντρευτώ, είναι αυτός ο ρομαντισμός του έρωτα και της αγάπης, της εκούσιας δέσμευσης, είναι η τελετουργία και η επικύρωση, είναι η υπόσχεση, είναι ότι παραδίνεσαι στην αγκαλιά κάποιου, είναι όλη αυτή η γλύκα της απόφασης και είναι αδικία κάποιοι άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη να μπορούνε και σε κάποιους να τους απαγορεύεται.»

Ρεμβάζω με θέα την Ακρόπολη και ίσως να είμαι και ερωτευμένη και ετεροφυλόφιλη να ήμουνα δεν ξέρω εάν θα παντρευόμουνα αλλά μου την σπάει να μου το απαγορεύουν με την λογική ότι η δικιά μου αγάπη δεν είναι σωστή. Μου την σπάει να βλέπω και να ακούω περιστατικά όπως το σόι που σε μισούσε γιατί ήσουνα αδερφή να έρχεται και νόμιμα να λεηλατεί το σπίτι και την παρουσία σου και ο χρόνια πιστός σου σύντροφος να πετιέται στην άκρη σαν ποτέ να μην υπήρχε. (δέστε τη ταινία If These Walls Could Talk). Ή όπως παρατρίχα πήγε να γίνει με τις αποζημιώσεις των θυμάτων της 11 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη που έπρεπε σύσσωμη η gay σκηνή να παλέψει για να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων έδωσε το κράτος αλλά εάν η αγάπη σου είναι ομοφυλόφιλη δεν δικαιούσαι τίποτα και αποζημιώνεται οικονομικά η στριμμένη θεία σου από το χωριό που σε έβριζε πουστάρα γιατί είναι η μόνη συγγενής που έμεινε και που αναγνωρίζεται νομικά.

Αυτά και πάρα πολλά άλλα θα μπορούσα να γράψω για να εξηγήσω γιατί λέμε ναι στον gay γάμο αλλά καλύτερα είναι να δούμε τι λένε οι σημερινοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές για να προσέχουμε τι θα ψηφίσουμε και για να ξέρουμε ποιους εκπρόσωπους μας θα στείλουμε στο ευρωκοινοβούλιο, που ελπίζω να καταλαβαίνετε οτι εκεί και όχι στην ελληνική βουλή παίζετε πιο ουσιαστικό «παιχνίδι».

Ο Κ.Χατζηδάκης (Ν.Δ.) δέχτηκε το δικαίωμα πολιτικού (και όχι θρησκευτικού γάμου) στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, αλλά τάχτηκε εναντίον της υιοθεσίας παιδιών από τα ζευγάρια αυτά.

Θυμηθείτε ότι όταν έπρεπε να ψηφίσουν στο ευρωκοινοβούλιο δεν ψήφισαν υπέρ και μάλιστα δήλωσε η κυρία Κούστικου, που δυστυχώς είναι και υπουργός Παιδείας τώρα, ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη (αυτό το ξέρουμε) και για αυτό δεν ψήφισαν υπέρ. Αντίθετα το Πασόκ μέσα από τους ευρωβουλευτές τους ψήφισε υπέρ.

Ο Π.Μπεγλίτης (ΠΑΣΟΚ) μίλησε για την απόλυτη διασφάλιση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κοινωνικών μειονοτήτων ανεξαρτήτως από την σεξουαλική τους προτίμηση.

Ο Θ.Παφίλης (ΚΚΕ) ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Είπε ότι «Ο καθένας  μπορεί να έχει την ιδιαιτερότητα του, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κοινωνικό σήμερα και δημόσιας συζήτησης, πολύ περισσότερο που έμμεσα προωθείτε κιόλας.» και πρόσθεσε ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να εξομοιώνονται με το κίνημα των εργαζομένων και τα αντιπολεμικά κινήματα.

Ο Ν. Χούντης (ΣΥΝ) είπε πως πρέπει να μπει ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο που να μην αφήνει να δημιουργούνται διακρίσεις. Παραδέχτηκε ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία με τα συντηρητικά αντανακλαστικά, ωστόσο, πρέπει να κουβεντιαστεί με ένα σοβαρό τρόπο.

Τα συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη δεν εκφράζουν απαραίτητα το σύνολο των κομμάτων τους. Αποκλείεται άλλωστε τα ακραία στελέχη της Ν.Δ. να υιοθετήσουν τη θέση Χατζηδάκη και πολλοί από το Πασόκ θα έβρισκαν παράταιρες τις θέσεις Μπεγλίτη. Ίσως στο ΚΚΕ και στον Συνασπισμό να υπάρχει ομοφωνία.

Proudly
Maria Cyber

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...