Δημοψήφισμα κατά της ομοφοβίας στην Πολωνία, (2/5/2007)

Ειδική αναφορά στην Πολωνία

Κοινή πρόταση ψηφίσματος του Ευρωκοινουβουλίου καταδικάζει την ομοφοβία

ΑΠΕ

Με ψήφους 325 υπέρ - 124 κατά και 250 αποχές εγκρίθηκε η πρόταση ψηφίσματος

Στρασβούργο

Κοινή πρόταση ψηφίσματος υιοθέτησε την Πέμπτη, με ψήφους 325 υπέρ - 124 κατά και 250 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζοντας την ομοφοβία. Την κοινή πρόταση υπέβαλαν οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά.

Στο ψήφισμα γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην Πολωνία και καταδικάζονται «οι δηλώσεις παρακίνησης στο μίσος και τη βία των ηγετών του Κόμματος Ένωσης των Πολωνικών Οικογενειών και ιδίως του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Παιδείας».

Ο εν λόγω υπουργός «ανακοίνωσε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει απολύσεις, πρόστιμα ή ποινή φυλάκισης για διευθυντές σχολείων και μαθητές σε περίπτωση 'ακτιβισμού' υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ) στα σχολεία, καθώς και απολύσεις στους εκπαιδευτικούς που αποκαλύπτουν την ομοφυλοφιλία τους».

Μεταξύ άλλων, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από τις αρμόδιες πολωνικές αρχές «να μην προτείνουν ή θεσπίσουν νόμο, όπως αυτός που περιγράφεται από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η πολωνική κυβέρνηση απέλυσε τον επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών και απαγόρευσε τη διανομή επίσημου εγχειριδίου του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των διακρίσεων. Επίσης, η Πολωνή διαμεσολαβήτρια για τα παιδιά δήλωσε ότι καταρτίζει κατάλογο θέσεων εργασίας, για τις οποίες είναι ακατάλληλοι οι ομοφυλόφιλοι.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «η ΕΕ είναι πάνω απ' όλα μια κοινότητα αξιών, όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και η ισότητα και η αποφυγή των διακρίσεων, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες αξίες της».

https://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=797772&lngDtrID=245

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...