Πέθανε η σπουδαία φεμινίστρια Kate Millett

Η Kate Millett πέθανε την Τετάρτη στο Παρίσι σε ηλικία 82 ετών. Η σύντροφός της Sophie Keir δήλωσε ότι η αιτία ήταν η καρδιακή ανακοπή. Ζούσαν στην Νέα Υόρκη αλλά κάθε χρόνο ταξίδευαν στο Παρίσι για να γιορτάσουν τα γεννέθλιά τους, όπως είπε.

Με το βιβλίο της "Sexual Politics", που εκδόθηκε το 1970, η Kate Millett αναδείχτηκε και καθιερώθηκε ως «η βασική θεωρητικός του γυναικείου απελευθερωτικού κινήματος». Συνέχιζε έως σήμερα να αποτελεί μια  ηγετική φωνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το βιβλίο της έγινε το μανιφέστο αυτού που ονομάζεται συχνά φεμινισμός δευτέρου κύματος.

"Η Kate πέτυχε μεγάλη φήμη και διασημότητα, αλλά ποτέ δεν ήταν άνετη ως δημόσιο πρόσωπο", δήλωσε η Eleanor Pam, άλλη κορυφαία φεμινίστρια. "Ήταν αποτρόπαια ντροπαλή. Αλλά ενέπνευσε γενιές κοριτσιών και γυναικών που διαβάζαν τα λόγια της, άκουγαν τις λέξεις της και τα κατανοούσαν".

Η Katherine Murray Millett, όπως ήταν όλο το όνομά της, γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1934 στο St. Paul. Όπως έγραψε το "The New York Times" μετά από μια σειρά συγκρούσεων με τα τοπικά σχολεία σχετικά με την "ταχεία συρρίκνωση της πίστης της στη Ρωμαιοκαθολική θεωρία", η κα Millett εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα απ' όπου αποφοίτησε το 1956. Συνέχισε στην Οξφόρδη.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα ως διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, εργάστηκε στην Ιαπωνία και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, στο Barnard College, διδάσκοντας αγγλική λογοτεχνία. Το 1965 παντρεύτηκε τον Ιάπωνα γλύπτη Fumio Yoshimura, αλλά απέρριπτε πολλές παραδοσιακές ιδέες για το γάμο και τελικά έκανε coming out ως λεσβία.

Ακολουθεί η βιβλιογραφία της από την Wikipedia:

Co-author
  • Millett, Kate; O'Dell, Kathy; Berger, Maurice (1997). Kate Millett, Sculptor: The First 38 Years. Catonsville, Maryland: Fine Arts Gallery. ISBN 0-9624565-9-4.
Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...