Πότε δεν πρέπει να κάνω Laser για θεραπεία της μυωπίας

Η Βασιλικη Ντρισμπιωτη Παπαγιαβη, MD, Lasik information, Consultation & Surgery παρουσιάζει στο arcadiaportal.gr σε ποιες περιπτώσεις αντεδείκνυται το Laser για την θεραπεία της μυωπίας και ποια προβλήματα υγείας κάνουν απαγορευτική αυτή την θεραπεία.

Η πιο επιτυχημένη επέμβαση στην Ιατρική, το laser  για τη μυωπία, με περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να χειρουργούνται κάθε χρόνο στην Αμερική, δεν είναι για όλους. Εάν αντιμετωπίζεται κάποιες από τις παρακάτω καταστάσεις τότε, θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά με τον οφθαλμίατρο σας, τα υπέρ και τα κατά της διόρθωσης της μυωπίας με laser.

Ξηροφθαλμία

Αν έχετε ξηροφθαλμία , θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν προχωρήσετε με το laser γιατί αλλιώς είναι δυνατόν να απογοητευτείτε με το αποτέλεσμα. Αν όμως έχετε σοβαρή ξηροφθαλμία τότε ίσως το laser να μην είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Είναι πιο πιθανό να έχετε ξηροφθαλμία αν είστε ηλικιωμἐνος, αν είστε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση ή εαν παίρνετε αντικαταθλιπτικά ή αντιπερτασικά φάρμακα.

Μεγάλες κόρες.

Το μεγάλο μέγεθος της κόρης του ματιού έχει ενοχοποιηθεί για ενοχλητικά συμπτώματα μετά το laser όπως άλλως γύρω από τα φώτα, ιδίως σε σκοτωπικές συνθήκες.

Είναι ωστόσο πιθανό να έχετε κάποιες ενοχλήσεις στη βραδινή οδήγηση ανεξάρτητα από το μέγεθος της κόρης. Οι ενοχλήσεις αυτές, πιθανόν να υπάρχουν και πριν το laser αλλά να μην τις έχετε παρατηρήσει.

Κερατόκωνος

Αποτελεί απόλυτη  αντένδειξη για το laser.Είναι μια εκφύλιση του κερατοειδούς που δραματικά χειροτερεύει μετά το lasik.

Λεπτὀς κερατοειδής

Αποτελεί επίσης αντένδειξη για το laser.Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατόν να γίνει μια επιφανειακή κερατοσμίλευση που ονομάζεται PRK, εφόσον το επιτρέπει το πάχος και η διάθλαση σας.

Ο βαθμός του διαθλαστικού σφάλματος.

Πολύ υψηλά διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός) μπορεί να μην είναι συμβατά με laser.

Ηλικία

Mην βιαστείτε να κάνετε laser για τη μυωπία σας. Πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί ο κερατοειδής σας. Ιδανικός υποψήφιος για laser είναι όποιος είναι μεγαλύτερος των 20 ετών. Η διάθλαση (δηλαδή οι βαθμοί σας) είναι πιο πιθανό να αλλάξουν εάν είστε κάτω των 20 ετών. Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλαγές στη διάθλαση τους και ας είναι μεγαλύτεροι των 20 ετών.

Εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, δεν είστε κατάλληλη για laser  διότι η διάθλαση σας παρουσιάζει μεταβολές κατά τη διάρκεια αυτή.

Καταρράκτης

Εάν έχετε καταρράκτη τότε δεν είστε υποψήφιος για διαθλαστική χειρουργική.

Υπάρχουν πολλές άλλες παθήσεις, συστηματικές οφθαλμολογικές οι οποίες αποτελούν αντένδειξη για το laser.

Aπόλυτη αντένδειξη είναι οι παθήσεις του κολλαγόνου όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και το AIDS. Σχετική αντένδειξη αποτελεί η ξηροφθαλμία, το γλαύκωμα, ο ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις της βασικής μεμβράνης του επιθηλίου.

Πηγή glykouli.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...