Κινδυνεύει ζωή Ιρανού Ομοφυλόφιλου(25/10/07)

Αθήνα, Τρίτη  23 Οκτωβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως, Κύριο Παναγιώτη Χηνοφώτη, Υπουργό Δικαιοσύνης, Κύριο Σωτήρη Χατζηγάκη

Κοινοποίηση:Υπουργό Εσωτερικών Κο Προκόπη Παυλόπουλο

Υπηρεσία Home Office Υπ. Δημ. Τάξεως, Πολιτικά Κόμματα, ΜΜΕ

Με το παρόν δελτίο τύπου, επισημαίνουμε στην προσοχή σας την περίπτωση του Ιρανικής εθνοτικής καταγωγής ατόμου που αναγνωρίζεται με το όνομα Άλεξ (αριθμός φακέλου στο ΥΔΤ 95/43303 και αριθμός φακέλου στο Τμήμα Ασύλου 12206/38647), ο οποίος έχει κάνει αίτηση πολιτικού ασύλου στην χώρα μας.

Ο Ιρανός Άλεξ, βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1999 έχοντας διαφύγει από το Ιράν, μετά από σαρανταπενταήμερη φυλάκιση όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια και βιασμούς που πιστοποιούνται από την ιατρική έκθεση του Ιατρικού κέντρου αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (Αρ. Πρωτ. 994-1435).

Καταφεύγοντας στην χώρα μας έκανε αίτηση πολιτικού ασύλου η οποία απερρίφθη δύο φορές από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΔΤ. Η αίτηση πολιτικού ασύλου του Άλεξ, εκτός των βασινιστηρίων που υπέστη, έχει βασική υποστηρικτική γραμμή, το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος και ως εκ τούτου αν τυχόν απελαθεί, κινδυνεύει η ζωή του καθώς είναι γνωστό ότι στο Ιράν απαγχονίζονται ομοφυλόφιλοι.

Το γεγονός ότι ο Άλεξ είναι ομοφυλόφιλος πιστοποιεί και ο σύντροφός του, που αναγνωρίζεται με το όνομα Φοίβος, σε ανύποπτο χρόνο, προτού γίνει γνωστό ότι στο Ιράν απαγχονίζονται ομοφυλόφιλοι, ο οποίος κατέθεσε αρμοδίως επιστολή, στην διάθεση της Υπηρεσίας Ασύλου, που βρίσκεται στον φάκελό του και σας γνωρίζει ότι ο Άλεξ βρίσκεται υπό την προστασία του σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ κινδυνεύει λόγω της ομοφυλοφιλίας του να απαγχονιστεί αν αποφασιστεί τελεσίδικα να επιστρέψει στο Ιράν.

Γνωρίζοντας την πορεία σας στα δημόσια και την ευαισθησία σας, σάς ζητούμε να  επανεξεταστεί η υπόθεση και να δώσετε την ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που κατέφυγε σε μια δημοκρατική χώρα να ζήσει ασφαλής και να μην επιτρέψετε η χώρα μας να γίνει συνένοχη στο ενδεχόμενο να κινδυνεύσει  η ζωή του. Εάν η Ελλάδα απελάσει τον Άλεξ, παραβιάζονται οι προστατευτικές διατάξεις της  Συνθήκης του 1951 της Γενεύης γεγονός για το οποίο θα είναι υπόλογη η χώρα μας.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι, το παρόν δελτίο τύπου θα μεταφραστεί στα αγγλικά και γαλλικά και θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε Ευρωβουλευτές και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

Με τιμή

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ)

 


 

Έχουν καταθέσει επίσημες ερωτήσεις στον Υπουργό Εσωτερικών βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

Ο Γρ. Ψαριανός του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε συγκεκριμένα αν θα επανεξετασθεί σοβαρά η υπόθεση απέλασης του Άλεξ προκειμένου να του αποδοθεί άσυλο γιατί απειλείται η ζωή του σε περίπτωση απέλασης του και ο Γ. Καρατζαφέρης είπε:

"Κύριε Υφυπουργέ,

Τα αναφερόμενα ως πραγματικά περιστατικά στο ανωτέρω σχετικό-το οποίο σας έχει αποσταλεί-αποτελούν τη βάση για σοβαρή επανεξέταση της περίπτωσης του συγκεκριμένου συνανθρώπου μας.

Η χώρα μας, συνεπής στις διεθνείς συμβάσεις, οφείλει να επανεξετάσει και την περίπτωση αυτή με σοβαρότητα διότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί βασικό μέλημα κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

Με την πεποίθηση ότι η ευαισθησία σας για την ανθρώπινη ζωή είναι δεδομένη, είμεθα σίγουροι ότι θα επανεξετάσετε θετικά τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Φιλικά
Γ. Καρατζαφέρης
Πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ. "

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΤΕΝΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Τ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...