H trans ηθοποιός Daniela Vega έρχεται στην Ελλάδα

Μπορεί να μην την γνωρίζουμε ακόμα καλά αλλά η Daniela Vega αναμένεται ότι θα μας κάνει να ξαναασχοληθούμε μαζί της σύντομα!

Παρουσιάζει μία από τις καλύτερες δουλειές της χρονιάς στην ταινία “A Fantastic Woman” - πραγματικά κατάλληλος τίτλος για αυτή την πανέμορφη ταινία της Χιλής - η οποία, σύμφωνα με πολλούς κριτικούς κινηματογράφου, θα πρέπει να κερδίσει ένα βραβείο Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει το πρώτο trans πρόσωπο που θα έχει ποτέ κερδίσει Όσκαρ σε αυτή την κατηγορία!

Στην ταινία του Sebastián Lelio, η Vega παίζει τη Μαρίνα, μια γυναίκα που η ήρεμη ζωή της γίνεται μια τραγωδία.

Στις πρώτες σκηνές της ταινίας την βρίσκουμε να γιορτάζει τα γενέθλιά της με τον φίλο της Ορλάντο. O ένας για τον άλλον εκφράζουν μια βαθιά στοργή και πάθος. Αλλά η ειδυλλιακή αυτή ατμόσφαιρα αλλάζει σύντομα. Το ίδιο βράδυ ο Ορλάντο πεθαίνει και η Μαρίνα έρχεται αντιμέτωπη με το βιτριόλι της οικογένειάς του που της απαγορεύει να εκφράσει δημόσια το πένθος της για τον άντρα που την αγάπησε και τον αγάπησε και που συμβίωνε μαζί του.

Ταυτόχρονα αναγκάζεται να υπομείνει την ταπείνωση από έναν ντεντέκτιβ που διερευνά τις συνθήκες θανάτου του Ορλάντο καθώς παντού επικρατεί το στερεότυπο ότι μια τρανς γυναίκα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή υποψίας για όλα τα δινά αυτού του κόσμου. H ταπείνωση που δέχεται σχεδόν απο παντού, υποβοηθιέται ακόμα περισσότερο απο μια κοινωνία η οποία εξακολουθεί να αρνείτε νομικά την αλλαγή στο όνομα της ταυτότητας, ο εξευτελισμός είναι τεράστιος που δέχεται απο την αστυνομία και απο τις έρευνες που κυριολεκτικά την ξεγυμνώνουν για να βεβαιωθούν οχι οτι δεν είναι ο δολοφόνος αλλά να βεβαιωθούν οτι θα την ταπεινώσουν όσο πιο πολύ γίνεται.

Η ταινία έρχεται στην Ελλάδα την στιγμή ακριβώς που είμαστε πολύ κοντά στην ψήφιση για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου και αποιδεικνύει περίτρανα πόσο απραίτητη είναι η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου για να γλυτώσει πολλούς τρανς συνανθρώπους μας απο την βία της τρασφοβικής κοινωνίας μας!

Το "Una mujer fantástica" (Μια φανταστική γυναίκα) διερευνά τη θλίψη της Μαρίνας και πώς ο πόνος της απώλειας επιδεινώνεται από τους φανατικά τρανσοφοβικούς που την περιβάλλουν. Ωστόσο, το έργο του Vega έχει να κάνει κυρίως με την ανυπακοή σε αυτή την εχθρότητα και τον τρασοφοβισμό. Μπορείτε να το δείτε με τον τρόπο που η Μαρίνα "μεταφέρει" το σώμα της - το ανάστημα της είναι μια άκαμπτη αντίσταση στη σκληρότητα που βιώνει. Αλλά στα μάτια της μπορείτε να διακρίνετε το θαμμένο τραύμα της απώλειας ενός αγαπημένου και τον καταπιεσμένο πόνο που προκαλείται από τις επιθέσεις που αντιμετωπίζει.

Η "περηφάνια" του θρήνου της Μαρίνας, ωστόσο, σε έναν τέτοιο κόσμο γεμάτο μίσος δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί προκλητική. Γι αυτό βλέπουμε την απαγωγή και την κακοποίησή της από τον εκδικητικό γιο του Ορλάντο και τους φίλους του. Με παραμορφωμένο το πρόσωπο και εγκαταλελειμμένη σε ένα σκοτεινό σοκάκι, την βλέπουμε να στέκεται ξανά στα πόδια της.

Στο μπαρ που μπαίνει βλέπουμε την τρανς γυναίκα, την κάθε κακοποιημένη γυναίκα, που την θεωρούν πόρνη εκ ορισμού, να ξεσπά τον πόνο της ακριβώς όπως κάποιος ξεσπά πάνω στον εαυτό του τον πόνο του και προκαλεί την κακοποιησή του εκούσια.

Παρόλ' αυτά η Ντανίέλα στέκεται πάλι, για ακόμα μια φορά, λαμπερή και θαυμάσια, πέρα από το κάθε μίσος που έχει βιώσει πολλαπλά στο ίδιο της το σώμα και την ψυχή...

Σύμφωνα με τους κριτικούς κινηματογράφου, η ερμηνεία της Vega στο "Μια φανταστική γυναίκα" αναμένεται να φτάσει στα σκαλιά των Όσκαρς αλλά ο μικρός δρόμος για να ανέβει και τα τελευταία σκαλάκια της σκηνής για την απονομή θα είναι δύσκολος. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για μια όχι αγγλόφωνη ταινία αλλά και για το ότι η ίδια είναι μια τρανς γυναίκα ηθοποιός. Στο παρελθόν έχουμε δει ρόλους τρανς να βραβεύονται, όπως την Hilary Swank στο "Boys Don't Cry" και τον Jared Leto στο "Dallas Buyers Club" ενώ είχαμε και πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ. Θα είναι, όμως, η πρώτη φορά που μια τρανς γυναίκα, και όχι ένα cis άτομο, θα βραβεύεται για έναν τρανς ρόλο. Αν τα καταφέρει, θα είναι μια ιστορική στιγμή για τα Όσκαρς και τον lgbt κινηματογράφο.

 

H Daniela Vega έρχεται στην Αθήνα για να παραβρεθεί στην πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας «Μια Φανταστική Γυναίκα», στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017, στον κινηματογράφο IDEAL.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει πάρτι “Una Mujer Fantástica” Party προς τιμήν της, από τη StraDa Films και τη Seven Films, σε συνεργασία με το Outview Film Festival,
στο BALTHAZAR (Τσόχα 27 & Βουρνάζου, στους Αμπελόκηπους).
Η είσοδος στο πάρτι είναι ελεύθερη

Η ταινία βγαίνει απο τις 5 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τη StraDa Films και τη Seven Films.

 

 

Σας περιμένουμε όλους!

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...