Ποια αιτήματα της lgbt κοινότητας έκανε δεκτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτωντας τροποποιήσεις

Μετά την ακρόαση φορέων, εκ των οποίων εκπρόσωποι των lgbt Οργανώσεων, στην 2η συνεδρίαση της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», μια θετική εξέλιξη ήρθε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μέρος των αιτημάτων που ακούστηκαν.

Τις διεκδικήσεις αυτές, μαζί με άλλες, έχουν επισημάνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών αλλά και η Διεθνής Αμνηστία, με την τελευταία να έχει ξεκινήσει καμπάνια για τις τροποποιήσεις αυτές στο σχέδιο νόμου, μαζεύοντας υπογραφές.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, η οποία θα μειώσει το όριο ηλικίας για τη διόρθωση φύλου στα 15 έτη.

Όπως, όμως, τόνισε στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη ταυτότητα φύλου, «θα τεθεί προϋπόθεση για την αλλαγή αυτή να υπάρχει επιστημονική γνωμοδότηση από νοσοκομείο», σημειώνοντας παράλληλα πως βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει έτερη νομοθετική βελτίωση στην οποία θα υποχρεώνει τα ληξιαρχεία να ενημερώνουν την εισαγγελία σε περιπτώσεις που υπάρχει ζήτημα ποινικού μητρώου του αιτούντα.

Τέλος, ο Υπουργός απέρριψε το αίτημα για τη πραγματοποίηση της διόρθωσης μέσω δήλωσης, λέγοντας ότι μπορεί να γίνει μόνο είτε μέσω δικαστικής απόφασης είτε διοικητικής πράξης. Ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διάθεση για επίλυση του θέματος ότι το νομοσχέδιο προϋποθέτει την έκδοση διαζυγίου για τα τρανς άτομα που είναι ήδη παντρεμένα αλλά και η αλλαγή ληξιαρχικών εγγράφων των παιδιών των τρανς ατόμων.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...