Τέλος για την Lambdaistanbul; (4/6/08)

Ιστανμπούλ, 29/5/2008

Η απόφαση του δικαστηρίου για την οργάνωση Lambdaistanbul: Και τώρα τι;

Στις 29 Μαϊου 2008, το τοπικό δικαστήριο της Ιστανμπούλ ανακοίνωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει τη λειτουργία της lgbt οργάνωσης αλληλεγγύης Lambdaistanbul. Η νομική διαδικασία συνεχίζεται καθώς το Εφετείο θα εξετάσει εκ νέου το φάκελο της υπόθεσης. Η οργάνωση συνεχίζει τη δραστηριότητά της νομίμως μέχρι και την τελική απόφαση από το Εφετείο.

Η Lambdaistanbul είναι μια τοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται  από το 1993 και η οποία απέκτησε νομικό πρόσωπο τον Μάιο του 2006. Η τοπική κυβέρνηση της Ιστανμπούλ (νομαρχία) ισχυρίστηκε όμως, ότι το καταστατικό της οργάνωσης είναι ενάντια στο νόμο και τα δημόσια ήθη και με αίτησή της στο γραφείο του εισαγγελέα ζήτησε το κλείσιμο της οργάνωσης. Ενώ ο εισαγγελέας απέρριψε την αίτηση στη βάση του δικαιώματος της ελευθερίας σύστασης σωματείων, η νομαρχία έκανε έφεση και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007. Μετά από 5 συνεχόμενες αναβολές η υπόθεση εκδικάσθηκε τελικά στις 29 Μαϊου του 2008 στο Beyoglu από το 3ο Πρωτοδικείο. Το τοπικό δικαστήριο αποφάσισε την απαγόρευση λειτουργίας της οργάνωσης, παρόλο που το πόρισμα της έκθεσης του ειδικού νομικού συμβούλου δήλωνε πως η οργάνωση δεν παραβιάζει ούτε το νόμο αλλά ούτε και θίγει τα χρηστά ήθη.

Η εκτίμησή μας είναι ότι μέσω αυτής της διαδικασίας επιχειρείται να τεθούν σε καθεστώς παρανομίας οι LGBT οργανώσεις που υπάρχουν στην Τουρκία, και λειτουργούν είτε ως σωματεία, είτε ως συλλογικότητες χωρίς νομικό πρόσωπο. Οι αρχές του κράτους επιλέγουν έτσι να καταδικάσουν τους LGBT ανθρώπους στερώντας τους το δικαίωμα στην ελευθερία σύστασης σωματείων, αντί να αποδέχονται την ύπαρξή τους και να προστατεύουν τα βασικά τους δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για διεύρυνση του πεδίου νομιμοποίησης μέσω νομικής αναγνώρισης των οργανώσεών μας, γνωρίζοντας ότι είναι μακρύς ο δρόμος προς το χτίσιμο ενός νόμιμου εδάφους που θα στηρίξει τον οποιονδήποτε αγώνα δικαιωμάτων.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη δράση μας:

  • Σας προσκαλούμε να υπογράψετε το δελτίο τύπου που θα εκδώσουμε την Τρίτη, 3 Ιουνίου, και θα έχει ως στόχο να γνωστοποιήσει όσο το δυνατόν ευρύτερα την υπόθεση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αν θέλετε η οργάνωσή σας να εμφανίζεται στο δελτίο τύπου ως υποστηρικτής της Lambdaistanbul, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected]
  • Για το Σάββατο 7 Ιουνίου σχεδιάζουμε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Σας καλούμε να οργανώσετε σχετικές καμπάνιες και διαμαρτυρίες στην περιοχή και τη χώρα σας, υποστηρίζοντας τον αγώνα μας. Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected]

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Lambdaistanbul LGBT Οργάνωση Αλληλεγγύης

https://www.lambdaistanbul.org/php/main.php?menuID=26&altMenuID=46

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...