Τι συμβαίνει στην Καταλονία; LGBT άτομα παίρνουν θέση

Το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι ένα θέμα που τους τελευταίους μήνες απασχολεί την Ευρωπαϊκή και όχι μόνο επικαιρότητα. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τρομάζει με κάθε αλλαγή συνόρων. Είναι επίσης αλήθεια ότι το θέμα της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας φέρνει άσχημες αναμνήσεις καθώς, όταν το θέμα ενός Ανεξάρτητου Καταλανικού Κράτους ξανατέθηκε, οδήγησε - αν και δεν ήταν ο μόνος λόγος του Ισπανικού Εθνικισμού τότε - στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, που θεωρήθηκε προάγγελος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε και με το ξέσπασμα του Εμφύλιου Πολέμου, έπεσαν οι μάσκες της Ευρώπης που έβραζε... Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι στήριξαν με πολεμοφόδια (αλλά και στρατιωτική παρέμβαση - η Γκερνίκα του Πικάσο αποτύπωσε τον Ναζιστικό βομβαρδισμό της Βασκικής πόλης Γκερνίκα, καθώς οι Βάσκοι τάχθηκαν με το μέρος των Δημοκρατικών που τους υποσχέθηκαν ανεξαρτητο Βασικό κράτος), οι Σοβιετικοί στήριξαν αρχικά τους Δημοκρατικούς, κουμμουνιστές και αναρχικούς, αλλά σύντομα, με παρότρυνση των ίδιων των ισπανών κουμμουνιστών που έχαναν σε επιρροή σε σχέση με τους αναρχικούς, σταμάτησαν την στήριξη και έτσι αποδυναμώθηκαν οι Δημοκρατικοί. Έτσι προέλασε ο φασιστικός στρατός του Φράνκο ενώ Γαλλία, Μεγ. Βρετανία και Αμερική συνέχιζαν την θέση της αδιαφορίας, φοβούμενοι ένα κουμμουνιστικό καθεστός στην Ισπανία, όπως έγινε και στην αρχή του Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρούσαν τον φασισμό απάντηση στον κουμμουνισμό, μέχρι που ο φασισμός έφτασε να τους απειλεί...

 

O πίνακας περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.

 

Παράλληλα, εκφράζονται οι ανυσηχίες ότι με μια Ανεξαρτησία της Καταλονίας θα ενδυναμωθούν και άλλες αποσχιστικές φωνές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε αυτό τον παραλληλισμό δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η ιδιαίτερη ιστορία της Καταλονίας και του Καταλανικού λαού. Αυτό που είναι όμως αλήθεια είναι ότι η ίδια η Ισπανία θα έχει αυτό το πρόβλημα καθως εκεί υπάρχουν απισχιστικές φωνές με τα ίδια χαρακτηριστικά με την περίπτωση της Καταλονίας. Για πολλά χρόνια οι ίδιοι οι Ισπανοί, αντιμέτωποι με την τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ των Βάσκων και τις βομβιστικές της επιθέσεις που άφησαν εκαντοντάδες νεκρούς (η δράση την οργάνωσης σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του 2010) έφερναν σαν παράδειγμα την περίπτωση της Καταλονίας λέγοντας ότι αν οι Βάσκοι θέλουν ανεξαρτησία να το διεκδικήσουν με ειρηνικούς και δημοκρατικούς όρους όπως οι Καταλανοί και όχι με τρομοκρατία. Η Καταλονία με το δικό της Κοινοβούλιο, πολλά χρόνια προσπαθούσε να ζητήσει αυτό που ζητάει και σήμερα αλλά τώρα έφτασε μόνο τόσο μακριά ώστε πραγματικά να ανακυρήσει ανεξαρτησία.

Πολλοί θεωρούν ότι η κατάσταση στην Καταλονία σήμερα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο αυτή η θεώρηση παραβλέπει όλη την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του Καταλανικού λαού. Παραβλέπει και όλους τους αγώνες των Καταλανών για ανεξαρτησία. Ωστόσο, το ότι η πλούσια Καταλονία πληρώνει περισσότερη φορολογία σε σχέση με άλλες Αυτονομίες της Ισπανίας είναι ένα γεγονός και σίγουρα, με την οικονομική πίεση ενδυναμώθηκαν στην Καταλανική Βουλή τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Xavi Marruenda Carlos, τρανς αγόρι που έχουμε γνωρίσει στην συνέντευξη που μας έδωσε στο Lesbian.gr, γράφει σχετικά με το θέμα, παραμονές του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Στην δημοσίευσή του αυτή, ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τι είναι ακριβώς η Καταλονία και η ιστορία της, μπορείς να πάρεις μια ιδέα για τα στερεότυπα που επικρατούν στην Ισπανία και τους λαούς που συμβιώνουν σε αυτή. Επίσης αφήνεται να εννοηθεί η οικονομική διάσταση του θέματος αλλά και το ότι ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας αρνήται τον κάθε διάλογο με την Κυβέρνηση της Καταλονίας:

"Είμαι Καταλανός και δεν έχει λιγότερη σημασία αυτό. Έζησα τέσσερα χρόνια στην Ανδαλουσία, γνώρισα "καλούς" ανθρώπους αλλά επίσης και "κακούς". Συνειδητοποίησα ότι ήμουν υπέρ της ανεξαρτησίας πριν ακόμα υποστώ συγκεκριμένες συμπεριφορές εναντίον μου επειδή ήμουν Καταλανός, ακόμα και ξενόφοβα σχόλια και συμπεριφορές από τους καθηγητές μου στο σχολείο. Το γεγονός ότι ένα εισητήριο σε λεοφωρείο στην Σεβίλλη κοστίζει 1,40€ την στιγμή που στην Καταλονία κοστίζει 2,45€ και ένα σωρό άλλα θέματα αναδεικνύουν ένα θέμα σοβαρό που ενοχλεί κάποιους γιατί βγαίνει σήμερα στο φως η αλήθεια. Η αλήθεια ότι υπάρχει μια απαξίωση της κουλτούρας μας και της γλώσσας μας στην Ισπανία. Γιατί εμείς πρέπει να ανεχτούμε τον καθένα που μας επιτίθεται επειδή γεννηθήκαμε σε μια γη που δεν είναι ίδια με την δική τους; (εννοεί την Καταλανική). Αυτή η χώρα είναι σπασμένη και δεν πρόκειται να φτιάξει κάτι μέχρι να παρθούν μέτρα γι αυτό. Ούτε όλοι οι Καταλανοί είναι αργοί, ούτε όλοι οι Βάσκοι τρομοκράτες ούτε όλοι οι Ανδαλουσιανοί τεμπέληδες. Υπάρχουν μαλάκες σε όλα τα μέρη αλλά θα έπρεπε να μην ισχύουν κάποια πράγματα σε μια υποτιθέμενη "χώρα". Και ευτυχώς σε αυτούς τους Ανδαλουσιανούς, Μαδριλένιους και Βαλενθιάνους που καταλαβαίνουν ότι θέλουμε ανεξαρτησία και ξέρουν να κάνουν διάλογο και να σέβονται την γνώμη των άλλων και όχι να κρίνουν χωρίς να είναι παρόντες σε μια κατάσταση. Και θα επαναλάβω σε όλους, κλείστε την τηλεόραση, βγείτε έξω να γνωρίσετε κόσμο, έλατε μια περίοδο στην Καταλονία και μετά μιλήστε".

Ο Xavi την επόμενη μέρα από το δημοψήφισμα και την βίαιη επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας ανέβασε ένα βίντεο στο προσωπικό του κανάλι στο youtube. Σε αυτό μας λέει ότι παρόλο που το κανάλι και τα βίντεο που ανεβάζει σε αυτό δεν είναι για θέματα πολιτικής, δεν μπόρεσε να μην το κάνει μετά από όλα όσα συνέβησαν την προηγούμενη ημέρα στην Καταλονία. Χθες, λέει, βγήκε όλος ο κόσμος για να ψηφίσει ενώ κάποιοι πέρασαν όλο το Σαββατοκύριακο μπροστά από τις πόρτες των σχολείων για να δηφίσουν δημοκρατικά και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να έχουν άποψη και να συναποφασίουν για το μέλλον της Καταλονίας αλλά ο Ραχόι έστειλε την Εθνική Αστυνομία που χρησιμοποίησε μόνο βία. Τι συμβαίνει, αναρωτιέται. Λένε ότι ένα δημοψήφισμα είναι παράνομο και υπάρχουν κάποιοι που είναι υπέρ της βίας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας. Εντάξει, συνεχίζει, αν είναι παράνομο το δημοψήφισμα και αν είναι αλήθεια ότι μας "άξιζε" η βία ή πηγαίναμε γυρεύοντας, είναι σαν μια ηλικιωμένη γυναίκα βγαίνει στον δρόμο και καπνίζει ένα τσιγαριλίκι και επειδή είναι παράνομο το τσιγαριλίκι πρέπει να πάει η Εθνική Αστυνομία και να της σπάσει το χέρι! Και οι ανήλικοι που εντοπίζονται με αλκοόλ, επειδή είναι παράνομο πρέπει να πάει η αστυνομία και να τους σακατέψει στο ξύλο! Και όλο αυτό επειδή είναι παράνομο και υπάρχει δικαιολογία, έτσι; Μετά υπάρχει κόσμος που λέει ότι όλοι οι Ισπανοί πρέπει να ψηφίσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον της Καταλονίας. Λοιπόν στην Καταλονία θα αποφασίσουμε εμείς και όχι άλλοι για εμάς. Στην Καταλονία υπάρχει κόσμος υπέρ της Ανεξαρτησίας και κόσμος κατά.

Σε πολλά lgbt μέσα στην Καταλονία ανεβαίνουν διάφορες απόψεις. Μερικές από αυτές σοκάρουν. Οι φωτογραφίες από διαδήλωση στην Μαδρίτη κατά της ανεξαρτησίας, με το κόσμο να κάνει φασιστικούς χαιρετισμούς, να κρατάει σημαίες της εποχής της δικτατορίας και να υμνούν τον Φράνκο είναι ότι χειρότερο για όσους πραγματικά πιστεύουν ότι η Ισπανία δεν πρέπει να διασπαστεί. 

Άλλος επισημαίνει στον αυξανόμενο Ισπανικό Εθνικισμό ότι "αυτή την σημαία (ενν. την Ισπανική) την κουνούσατε κατά του διαζυγίου, της έκτρωσης, κατά του γκέι γάμου και των τρανς ανθρώπων. Και τώρα κατά της Καταλονίας. Ποτέ δεν θα γίνει όλων μας".

O Βασιλιάς της Ισπανίας πήρε την δική του απάντηση για το τηλεοπτικό του μήνυμα υπέρ της Δημοκρατίας από τα lgbt Καταλανικά μέσα. Ο Βασιλιάς επισημαίνει στο μήνυμά του ότι οι Καταλανοί έδρασαν κατά του Ισπανικού Συντάγματος και μόνοι τους βγήκαν εκτός νόμου.

Η παρακάτω εικόνα που του απαντάει έχει ως μήνυμα: "Μην μιλάς για δημοκρατία αφού εσένα κανένας δεν σε ψήφισε".

H σελίδα LGBT Catalunya την επόμενη του δημοψηφίσματος απαντάει σε αυτούς που μιλάνε για μικρή συμμετοχή του κόσμου σε αυτό. Επισημαίνει ότι σε εκλογές της Καταλονίας στις 9 Νοεμβρίου ψήφισαν 1.861.000 πολίτες, στις 27 Σεπτεμβρίου 1.966.000 και στο Δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2.020.000 πολίτες. Κλείνει με την φράση στα Καταλανικά "Η Ανεξαρτησία είναι σήμερα εδώ"

Η σελίδα που εκπροσωπεί την Καταλανική lgbt κοινότητα τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας. Χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία που έχει ανεβάσει στο εξώφυλλο της σελίδας της στο facebook...

Από την άλλη, στην πιο φιλική χώρα στον κόσμο για τα Lgbt άτομα, στην Ισπανία, περίεργες ειδήσεις έχουν αρχίσει να ξεπηδούν. Ο τίτλος του άρθρου που μιλάει σχετικά με το ποιοί στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας προβληματίζει... "Μασόνοι, γκέι και άλλοι ταλαντούχοι... όλοι μαζί για την ανεξαρτησία της Καταλονίας". Στο απαράδεκτο άρθρο επισημαίνεται ότι ανάμεσα στους άλλους "ταλαντούχους" που στοχοποιούνται επειδή είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας (μια σειρά από επαγγέλματα όπως πυροσβέστες, δικηγόροι, φουρνάρηδες κτλ) είναι οι γκέι, οι μετανάστες και οι χορευτές ενός συγκεκριμένου Καταλανικού χορού! Το παραλήρημα του συντάκτη αποδεικνύει μια αλήθεια. Ότι ποτέ κάποιος που στερεί τα δικαιώματα σε μια όμαδα δεν μπορεί να σεβαστεί δικαιώματα σε άλλες ομάδες, μόνο στην αρχή να υποκριθεί ότι τα σέβεται (δεν είναι πολύ μακριά από την δήθεν φιλική στάση στα lgbt δικαιώματα από τους νέους φασίστες της Ευρώπης).

Τι όμως άποψη έχουν η lgbt κοινότητα της Ισπανίας απέναντι στην Καταλανική; Οι δημοσιεύσεις της γκέι ενημερωτικής σελίδας Shangay μας δίνουν μια ιδέα. Στην είδηση για την φωτογραφία ενός φωτογράφου που φωτογραφίζεται γυμνός με τον φίλο του στα χρώματα των σημαιών της Ισπανίας και της Καταλονίας, δισταχτικά πέρνει θέση γράφωντας για "άσχημες" ειδήσεις από την Καταλονία και μια ενωμένη Ισπανία...

Ωστόσο οι επόμενες ειδήσεις σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι διαφορετικές. Οι δημοσιογράφοι της lgbt Κοινότητας της Ισπανίας φαίνεται να πέρνουν αποστάσεις από τους υποστηρικτές του όχι ανεξαρτησία-όχι διάλογο καθώς συνειδητοποιούν ότι ο ισπανικός εθνικισμός μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στα Lgbt δικαιώματα και διεκδικήσεις. Η στροφή στον συντηρητισμό τρομάζει ενώ συνειδητοποιούν ότι η βία στην Καταλονία δεν έπρεπε να συμβεί. Η είδηση ότι κάποια κορίτσια αντικαθέστησαν στην θέα τους την ισπανική σημαία του Φράνκο με μια σημαία rainbow μεταδίδεται γεμάτη νόημα.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα μεταδίδουν την είδηση ότι ένα κορίτσι, η Eva, κάθε μέρα είναι αναγκασμένη να βλέπει την φασιστική σημαία όταν κατεβαίνει τα σκαλιά της πολυκατοικίας της. Η ίδια έγραψε στο twitter ότι πρέπει να βρει μια λύση σε αυτό. Την επόμενη ανεβάζει την εικόνα με την λύση που βρήκε. Ενώ ανεβάζει και το βίντεο της "αντικατάστασης", με σχόλιο "νικήσαμε"!

H επόμενη δημοσίευση της σελίδας Shangay αναφέρεται στην βία στην Καταλονία την μέρα του δημοψηφίσματος. Η άποψη του αρθρογράφου της σελίδας Jose Confuso είναι καταγγελτική. Ο τίτλος είναι "οι γροθιές τους είναι και δικές μας". Στο άρθρο δημοσιεύονται φωτογραφίες από τις ιστορικές διαδηλώσεις στο Stonewall και επισημαίνεται:

" Λίγοι από εμάς τα μέλη της LGBTI κοινότητας ξέρουμε πως είναι να βγαίνεις στον δρόμο. Να ζητάς ισότητα, να ζητάς να σταματήσουν να σου δίνουν γροθιές, να μάχεσαι για αξιοπρέπεια, για ένα μέλλον που δεν θα είσαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. (...) Τίποτα δεν δικαιολογεί την βία. Τα χτυπήματά τους είναι και δικά μας"!

Με τη χθεσινή ανακύρηξη της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας και την κατάλυση της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας και ανακύρηξη εκλογών από τον Ισπανό Πρωθυπουργό Ραχόι, τώρα φαίνεται να ξεκινάει το θέμα και όχι να κλείνει. Η κατάλυση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα. Το δικαίωμα αυτό του Ισπανού Πρωθυπουργού που όντως κατοχυρώνεται από το Ισπανικό Σύνταγμα, είναι ωστόσο μια πράξη εντελώς ασυμβίβαστη με την έννοια της δημοκρατίας. Αν μπορούσαμε να κάνουμε έναν παραλληρισμό με τα Ελληνικά πράγματα θα ήταν σαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπέγραφε ένα νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή. Έχει το δικαίωμα αλλά δεν το έχει κάνει ποτέ (σας θυμίζει κάτι αυτό; Πόσες φορές το ακούσαμε τελευταία για το νομοσχέδιο της Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου;). Μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και να ενισχύσει τις ακραίες φωνές. Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ισπανία δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν. Όταν ένας λαός φτάσει να ψηφίσει ανεξαρτησία και να ανακυρήξει ανεξαρτησία, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το μόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει θα ήταν ο διάλογος για την επόμενη μέρα των σχέσεων Ισπανίας και Καταλονίας. Ας ευχηθούμε αυτό να έρθει σύντομα δίχως άλλη βία και επεισόδια... 

Γράφει ο Xaris Torto

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...