Απάντηση της ΟΛΚΕ για την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε στην Βουλή και ήδη συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές, νομοσχέδιο που τροποποιεί διατάξεις του οικογενειακού δικαίου και εισάγει στην ελληνική νομοθεσία το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Σε παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία, η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθετεί σύμφωνα συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, αποκλείοντας τα ομόφυλα, για τα οποία πάντα και παντού (Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Ευρώπη) ισχύουν αυτά τα σύμφωνα. Αυτή η συντηρητική θέση έρχεται μετά από την
επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει ως έγκυρους τους γάμους μεταξύ ομοφύλων που τελέστηκαν νόμιμα το περασμένο καλοκαίρι στην Τήλο, αποκλείοντας, έτσι, τα ομόφυλα ζευγάρια από κάθε νομική αναγνώριση των σχέσεών τους.

Η ΟΛΚΕ θεωρεί απαράδεκτη αυτήν την στάση, καθώς η νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί βασικό δικαίωμα που επιλύει σειρά ζητημάτων (ασφαλιστικά, υγειονομικά, κληρονομικά, οικογενειακά, περιουσιακά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, δανειοληπτικά, κ.α.) και ως εκ τούτου είναι ένα αναγκαίο μέτρο που η κυβέρνηση υποχρεούται να θεσπίσει. Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση, σε τόσο σημαντικά ζητήματα, νομοθετεί με γνώμονα το κομματικό και όχι το κοινωνικό συμφέρον.

Την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ζητήσει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), όπως και πολιτικά κόματα, οργανώσεις και φορείς.

Εκτός των άλλων, το σύμφωνο που προτείνει η κυβέρνηση παραβιάζει το Ελληνικό Σύνταγμα, που μιλά ξεκάθαρα για ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που ρητά απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση των σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως  ζητήσει από τα κράτη μέλη να διευθετήσουν τα ζητήματα των ομόφυλων ζευγαριών, αναγνωρίζοντας νομικά τις σχέσεις τους, είτε με γάμο, είτε με σύμφωνο συμβίωσης.

Πρόσφατα, μάλιστα ο ευρωπαίος επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Ζακ Μπαρρό τόνισε σε απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Παπαδημούλη, ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης θέτει εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων που αποτελεί βασική αρχή της ΕΕ.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ισχύουν τα σύμφωνα συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ σε τέσσερεις (Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Νορβηγία) ισχύει και ο πολιτικός γάμος ομοφύλων.

Η ΟΛΚΕ απαιτεί να εφαρμοστούν οι αρχές της ισονομίας και να ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια ότι ισχύει και για τα ετερόφυλα: Εφαρμογή του πολιτικού γάμου και επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο αγώνας για την πλήρη ισότητα όλων συνεχίζεται.

Αθήνα 20 Οκτωβρίου 2008
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...