Η πρώτη λεσβία ηγέτης αναλαμβάνει τα ηνία στην Ισλανδία

Πηγή: Τα Νέα, Λαμπρινή Σταμάτη

Είναι η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη ηγέτης που αναλαμβάνει τα ηνία μιας χώρας. Η νυν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Johanna Sigurdardottir, αναμένεται να ορκιστεί μεταβατική πρωθυπουργός της Ισλανδίας, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της χώρας, της παραίτησης του συντηρητικού πρωθυπουργού GeirHaarde και των μαζικών διαδηλώσεων για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Η ηλικίας 66 ετών σήμερα, πρώην αεροσυνοδός έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι λεσβία, έχει μακρά ιστορία στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένη υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων. Άλλωστε, δημοσκόπηση της εταιρείας CapacentGallup την ανέδειξε τον περασμένο Νοέμβριο ως την πιο δημοφιλή υπουργό της Ισλανδίας, με ποσοστό αποδοχής 73%.

Η Johanna Sigurdardottir αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας, μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο, ως επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού που δημιούργησαν τα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία» και «Αριστερό-Πράσινο Κίνημα».

«Τώρα χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση που θα συνεργαστεί με τους πολίτες», δήλωσε η Sigurdardottir στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή της πιθανότατα θα ορκιστεί το ερχόμενο Σάββατο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει στη θέση αυτή και μετά τις εκλογές, κυρίως γιατί το κόμμα της, το «Αριστερό-Πράσινο Κίνημα» εμφανίζεται να «σέρνεται» στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιρλανδίας από την Johanna Sigurdardottir σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για τα κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Sigurdardottir συζεί με τη δημοσιογράφο JoninaLeosdottir, με την οποία την ενώνει σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης από το 2002 και έχει δύο γιούς από τον προηγούμενό της γάμο.

Η θέση της πρωθυπουργίας αποτελεί προσωπική νίκη και για την ίδια καθώς είναι η πολιτικός που κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τη δημοτικότητά της, σε μια εποχή εντονότατης πολιτικής και οικονομικής αναταραχής για την Ισλανδία.

Η νέα πρωθυπουργός της χώρας οφείλει την υψηλή δημοτικότητά της στο γεγονός ότι αξιοποίησε μεγάλο μέρος της δημόσιας χρηματοδότησης σε προγράμματα υπέρ των αναπήρων και των ηλικιωμένων, όπως και για την ενίσχυση οργανώσεων που αντιμετωπίζουν την οικογενειακή βία. Είναι γνωστή ως ακέραιος χαρακτήρας και ως άνθρωπος ικανός να λύνει τα προβλήματα και να κατευνάζει τις εντάσεις.

Οι επικριτές της, πάντως, κυρίως από το χώρο των συντηρητικών, της προσάπτουν έλλειψη εμπειρίας και την κατηγορούν ότι οι «παλιομοδίτικες πολιτικές της ιδέες δεν θα της επιτρέψουν να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας». –«Η Johanna είναι μια πολύ καλή γυναίκα», λένε. «Όμως της αρέσουν τα μεγάλα κυβερνητικά σχήματα και οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις. Είναι ο άνθρωπος που θα στραφεί στην αύξηση της φορολογίας για να εξοικονομήσει χρήματα».

Η Johanna Sigurdardottir είχε έντονη συνδικαλιστική δράση όταν εργαζόταν ως αεροσυνοδός στις αερογραμμές Loftleidir (σήμερα Icelandair), στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Εξελέγη στο Ισλανδικό κοινοβούλιο το 1978 και διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων από το 1987 έως το 1994 και πάλι από το 2007. Σίγουρα, το μεγαλύτερο στοίχημά της είναι να διαχειριστεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά την οικονομία της χώρας της που βρίσκεται σε κρίση μετά την χρεοκοπία των τριών μεγάλων της τραπεζών, σχεδόν μέσα σε μία νύχτα.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...