«Splinters» : Ένα έργο για τις σχέσεις φίλων, φύλων & φυλών

«Splinters» : Ένα έργο για τις σχέσεις φίλων, φύλων & φυλών

Το «Splinters» είναι το νέο έργο της Νίνας Ράπη, που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ στη σκηνή «A Small Argo full of art» , στο θέατρο Αργώ, από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2018.

Επίκαιρα και διαχρονικά, 7 μονόπρακτα για όλα αυτά που (δεν) τολμάμε. Επιθυμίες και όρια, ελευθερία, σχέσεις ερωτικές, σχέσεις ανθρώπινες, σχέσεις εξουσιαστικές – ελπίδες που δεν πεθαίνουνε, το εδώ, το αλλού, το σώμα που ψάχνει.

Μετά την Αθήνα, η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.
«Splinters είναι

Οι ακίδες που τρυπούν το δέρμα. Θραύσματα σχέσεων. Καθημερινών. Ή όχι;
Οι μικρές λεπτομέρειες στην επικοινωνία, που ξεσκεπάζουν τα χάσματα.
Ό,τι σημαίνει «έλξη / επαφή / έρωτας / αγάπη» όταν ξύσεις την επιφάνεια.

Επτά στιγμιότυπα εικονογραφούν σχέσεις μεταξύ φίλων, φύλων και φυλών ανθρώπων.

Μια ιστορία που δεν λέγεται με λόγια. Συμβαίνει, εξελίσσεται υπόγεια, ωριμάζει και ξεσπά. Ανάμεσα στις λέξεις, πίσω από τα πρόσωπα, κάτω από τους ρόλους. Μια γραφή που κατανοεί βαθιά και ανατρέπει τους ορισμούς του λεξικού των ηρώων της. Αφήνει τον λόγο στην ηδονή και επιτρέπει την οδύνη. Επτά μονόπρακτα που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο. Ένα ταξίδι από την ορμή προς την ωριμότητα. Από την κοινωνική σύμβαση προς την ελευθερία της συνείδησης. Κι από το ζωτικό ψέμα στην εντροπία του ασυνείδητου.» Αμαλία Κοντογιάννη

«Splinters» : Ένα έργο για τις σχέσεις φίλων, φύλων & φυλών

Σκηνοθετικό Σημείωμα
«Η παράσταση αυτή επισφραγίζει την πορεία της καλλιτεχνικής μας συνύπαρξης με τη Νίνα Ράπη που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια στο Λονδίνο, με ρίζες που φτάνουν στον ακραίο τόπο της κοινής μας καταγωγής, την Καστοριά, αλλά ξεκίνησε να δουλεύεται, για το Θέατρο ΑΡΓΩ, στη Θεσσαλονίκη. Σαν ένα πείραμα για τα ίδια τα κείμενα. Να ξετυλίξουν μια κοινή ιστορία, που ενσαρκώνεται σε διαφορετικά πρόσωπα και συμβαίνει σε διαφορετικούς χώρους και χρόνους. Αλλά και σαν μια σκηνοθετική δοκιμασία. Να βρούμε – μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές – τη σκηνική γλώσσα που ταιριάζει σε μία τόσο σύγχρονη και αφοπλιστικά άμεση γραφή.» Αλέξανδρος Μιχαήλ

Η Νίνα Ράπη
Γράφει θεατρικά & διηγήματα. Στα θεατρικά της συγκαταλέγονται τα: Angelstate, Άγριες Νότες/Wild Beats, Kiss the Shadow, Reasons to Hide, Edgewise/Ακροβασία, Lovers, Dreamhouse, Dance of Guns, Ithaka καθώς και πολλά μονόπρακτα. Έργα της έχουν βραβευτεί ή διακριθεί και όλα έχουν ανεβεί/παρουσιαστεί σε χώρους όπως: SouthbankCentre (LondonLiteratureFestival), SohoTheatreStudio, LyricTheatreStudio, ICA, RiversideStudios, GielgudTheatre (WestEndShortsFestival) {Λονδίνο}. Εθνικό θέατρο, Θέατρο Τέχνης (Φεστιβάλ Αναλογίων), Θέατρο Εμπρός (Queer Φεστιβάλ), Αγγέλων Βήμα (Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου), Θέατρο Μπίπ {Ελλάδα}. BITS Festival, Πιράνι, Ινδία (πρώτο βραβείο), 10Χ10 Φεστιβάλ, Estaca Zero Teatro, Πορτογαλία.

Το 2017 κυκλοφόρησε στο Λονδίνο ο συλλογικός τόμος The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το έργο της Angelstate. Το 2016 ήταν η επίσημη καλεσμένη συγγραφέας στο φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή του Δήμου Θεσσαλονίκης. To 2015 ανέβηκε για δεύτερη χρονιά το έργο της Άγριες Νότες και το Angelstateπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, Φεστιβάλ Αναλογίων. Το 2014 κυκλοφόρησε η τελευταία της συλλογή διηγημάτων Κατάσταση Φούγκας (Κέδρος). Τον ίδιο χρόνο, το λιμπρέτο της Raven ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Greenwich για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης Ιδρύτρια και Αρχισυντάκρια του πρωτοποριακού περιοδικού Brand Literary Magazine.
Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ
Δουλεύοντας ανάμεσα στην performance και στο θέατρο αναζητά διαρκώς νέες μορφές αναπαράστασης που θέτουν σε δοκιμασία τα όρια του επιτρεπτού. Σπούδασε Σωματικό Θέατρο στο LondonInternationalSchoolofPerformingArts(LISPA) και Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες με κατεύθυνση στη σκηνοθεσία στο Λονδίνο όπου και έζησε. Έχει δεχθεί αναθέσεις και τιμηθεί με χρηματοδότηση από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι υπότροφος του ιδρύματος RobertBoschStiftung. Από το 2012 με έδρα τη Θεσσαλονίκη ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ήταν ένας από τους 21 Έλληνες καλλιτέχνες που διάλεξαν οι ΝΕΟΝ και Marina Abramovic Institute για να παρουσιάσουν δουλειά τους στο ASONE. Άλλες δουλειές του περιλαμβάνουν: Refugio(2017), performance στην ουδέτερη ζώνη των Ην. Εθνών στην Κύπρο. Στο Φως (2017), πρωτότυπη περιπατητική performance/εγκατάσταση για τους ανθρώπους και την πόλη της Καστοριάς. Όλα Αυτά Που Μένουν (2016), υπαίθρια εγκατάσταση στο βουνό του Χορτιάτη. Fragment (2016), performance στο Πεδίο Δράσεως Κόδρα.Κομμάτι Για 2 (2015) μια σιωπηρή σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις για δύο ηθοποιούς και το χώρο ανάμεσα, συμμετοχή σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου και βραβεύτηκε.

Το «Α SmallArgofullofArt»
Το νέο όνομα “ASmallArgofullofArt” σηματοδοτεί την επανεκκίνηση – υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Χρύσας Καψούλη – της Δεύτερης Σκηνής του θεάτρου Αργώ ως χώρου ανοιχτού σε καινούργιες ιδέες, στη σύγχρονη δραματουργία, και σε νέες ομάδες καλλιτεχνών. Φιλοδοξεί να είναι ένας χώρος που θα ενδυναμώσει τόσο τους καλλιτέχνες όσο και το κοινό του, ένας οργανισμός που θα αναπτυχθεί στο τώρα και για το μέλλον, μέσα από την έρευνα και την υπέρβαση. Μπορεί να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο, αλλά κινείται στο περιθώριο, αγαπά το ρίσκο και το λάθος, αντλεί από τη φαντασία, επενδύει στην handmade Τέχνη και την ArtePovera.

Α Small Argo full of Art


Συντελεστές Παράστασης
Συγγραφέας: Νίνα Ράπη
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Σύμβουλος σκηνικής δραματουργίας: Αμαλία Κοντογιάννη
Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Μουσική: Μαρία Βουμβάκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας / φωτογραφία / βίντεο: Χρήστος Κυριαζίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Κουσούλης
Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Αθηνά Κιορπελίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας παράστασης: Μαριάννα Παπάκη

Ερμηνεύουν: Νίκος Βατικιώτης, Μελίνα Γαρμπή, Χριστίνα Γυφτάκη, Νίκος Τσολερίδης

Το έργο SPLINTERS της Νίνας Ράπη θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Δείτε το trailer:

INFO
SPLINTERS
7 μονόπρακτα της Νίνας Ράπη

Παραστάσεις στην Αθήνα:
18 Δεκ. 2017 – 30 Ιαν. 2018, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
A Small Argo full of Art, Θέατρο Αργώ
Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο
Πληροφορίες στο ταμείο θεάτρου: 210 520 1684

Παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη:
5 – 28 Φεβ. 2018, κάθε Δευτέρα-Τρίτη στις 21:30 & Τετάρτη στις 22:00
Θέατρο Τ
Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες στο ταμείο θεάτρου: 231 085 4333

Τιμές Εισιτηρίων: 12€, 10€ (μειωμένο)
Προπώληση Εισιτηρίων: viva.gr & στα ταμεία των θεάτρων

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...