Where Have All the Butch Dykes Gone?

Μα πού πήγαν όλες οι butch λεσβίες;

They haven’t disappeared — the gender binary has!

Tο στούντιο είναι απόκοσμα ήσυχο, εκτός από τη μουσική του Michael Jackson που παίζει. Δύο βοηθοί ψάχνουν το αγαπημένο τραγούδι της Daniele Cooper, το «Dirty Diana», αλλά τελικά βρήκαν το «They Don’t Care About Us». Μπορείς να δεις τους ώμους της ακτιβίστριας της μόδας να χαλαρώνουν, καθώς ο ήχος αυτού του εξαιρετικά ρυθμικού τραγουδιού ξεκινά.

Είμαστε σε ένα μικρό στούντιο πισω από ένα λιθόστρωτο δρόμο μια Τετάρτη απόγευμα και παρακολουθούμε την Cooper να προβάρει τα ρούχα/πανοπλία της. Είμαστε από το ιντερνετικό queer περιοδικό «them.» και ήρθαμε στο Dumbo του Μπρούκλιν για να βιντεοσκοπήσουμε αρρενωπές και butch queer γυναίκες. Σκεφθήκαμε να ξεκινήσουμε μια αποστολή, να ανακαλύψουμε τι είχαν απογίνει όλες οι butch dykes! Kαι διαπιστώσαμε ότι, όπως και τα περισσότερα πράγματα στην queer κοινότητα, επειδή δεν τα γνωρίζουμε τόσο καλά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν - μπορεί να έχουν αλλάξει και να έχουν εξελιχθεί, όπως έχουν και οι συζήτησεις μας γύρω από το φύλο, που έχουν προχωρήσει έτη φωτός τα τελευταία 30 χρόνια. Οι αρρενωπές λεσβίες δεν εξαφανίστηκαν, απλά αλλάξαμε τον τρόπο σκέψης μας όσον αφορά το ποιες γυναίκες  εντάσσονται πλέον σε αυτήν την κατηγορία.
Η Cooper πήρε ένα πουκάμισο στο χρώμα της λεβάντας με το κεντητό λογότυπο «It's A Gent» (το όνομα του blog της Cooper) στο κολάρο, μαζί με ένα καλοραμμένο παντελόνι στενής γραμμής. Για την Cooper, της οποίας το blog παρουσιάζει ρούχα με αντρική κυρίως οπτική, το να είσαιι butch λεσβία έχει να κάνει με την άνεση. Γνωρίζει πως η εικόνα της, και η εικόνα γυναικών σαν εκείνη, είναι πολύ σημαντικές για την επόμενη γενιά. «Θέλω απλά ο κάθε έγχρωμος νέος άνθρωπος να αισθάνεται άνετα με τον εαυτό του γιατί θα έχει συνηθίσει να βλέπει μια μαύρη γυναίκα με butch εμφάνιση, με την οποία μπορεί να συσχετισθεί », λέει.

Η Cooper εξυμνεί ένα μέλος της προηγούμενης γενιάς queer, την πρωτοπόρο κωμικό Ellen DeGeneres, η οποία της έδωσε το κουράγιο να ξεκινήσει την δική της γυναικεία συλλογή ρούχων με αντρικές γραμμές. Ήταν παίκτρια μπάσκετ και έτσι δεν της ήταν ξένα τα πολύ φαρδιά και πιο αρρενωπά ρούχα, αλλά η Ellen τα υποστήριζε! «Στο κολλέγιο άρχισα να εμφανίζομαι ως ο πραγματικός μου εαυτός. Το παρατσούκλι μου ήταν ''blazer''. Αυτό που άλλαξε με την πάροδο του χρόνου είναι ότι τa blazer μου μεταμορφώθηκαν από χαλαρά σακάκια, σε καλοραμμένα blazer», λέει η Cooper.  Αργότερα, η 32χρονη μιλά περισσότερο για το  κουστούμι της και το θαυμάζει σαν πολύτιμη πανοπλία! Μας λέει ότι το πιο σέξι στοιχείο του να είναι butch είναι το γεγονός πως μπορεί να φοράει ένα κοστούμι και να νιώθει ότι κανείς δεν μπορεί να την ξεπεράσει, και φυσικά και το ότι μπορεί να το φοράει καλύτερα από τους άντρες!
Στη συνέχεια συναντήσαμε την Jule, μια 51χρονη διευθύντρια παραγωγής και butch top λεσβία. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με την αντρική εκδοχή της εμφάνισης της στο λύκειο. Μας λέει πως αρκετοί ήταν εκείνοι που της έλεγαν συνεχώς πως δεν την κολακεύει, και, γενικά, πως δεν τους αρέσει η καινούρια της εμφάνιση. Εκείνη απλά τους απαντούσε «Λοιπόν, μπορείς να πας να γαμηθείς».

Η εικόνα της δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 34 χρόνια. Τα γυαλιά της είναι τα ίδια μικρά και τετράγωνα που ταιριάζουν απόλυτα με τις γωνίες του προσώπου της, και τα μαλλιά της παραμένουν κοντά. Το στυλ της έχει μετατραπεί σε απλό και μονόχρωμο, μαύρα παντελόνια και ζώνες, γκρι πουκάμισα και μαύρα σακάκια. Για την Jule, η αισθητική πίσω από το butch είναι μια βαθιά συνειδητή επιλογή. «Αν σηκωθώ και ντυθώ έτσι, είναι επιλογή μου σωστά; Έχω μια συγκεκριμένη αρρενωπότητα, που ρέει».

Μας εξηγεί επίσης ότι η σημερινή αποδοχή της διαφορετικότητας του φύλου την έχει ηρεμίσει. Όπως μας λέει, η αρρενωπότητα της την είχε δυσκολέψει να βρει εργασία τη δεκαετία του ’90, όταν ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς δουλειά, σε σχέση με σήμερα, που τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Η πρώτη της δουλειά επί πληρωμή, όπως μας λέει, ήταν τυχαία. Ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν γνώριζε πως η συνεντευξιαζόμενη θα ήταν μια γυναίκα σε αντρικά ρούχα. Μόλις με είδε εξεπλάγην, αλλά σοβαρεύτηκε σχετικά γρήγορα και μου έδωσε μια ευκαιρία!
Η Jule είναι η γηραιότερη butch με την οποία μιλήσαμε. Το να την ακούμε να μας εξιστορεί τα γεγονότα αυτά, ήταν εκπληκτικό για εμάς τις πιο νέες. Είχε όμως και ένα πολύ καλό ερώτημα! Δεν ήξερε, δεν είχε αποφασίσει εάν ήταν πιο δύσκολο να είσαι butch γυναίκα ή οποιουδήποτε είδους γυναίκα σήμερα. Κατέληξε ότι, σύμφωνα την εμπειρία της, δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα γενικώς, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Για την 29χρονη κωμικό Elsa Waithe το να είναι butch, ήταν κάτι απολύτως φυσιολογικό, δεν γνώριζε άλλο τρόπο ζωής και έκφρασης. Μας εξηγεί ότι της αρέσουν τα καπέλα και τα φαρδιά της παντελόνια. Είναι η στολή της! Μας λέει ότι δεν γνώριζε την ορολογία του stud και butch και όταν της τα εξήγησαν όλα και μαθαίνοντας οτι η ίδια είναι «stud» (επιβήτορας),  ο κόσμος μπήκε σε μια σειρά, τακτοποιήθηκε! Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη, ως μαύρη λεσβία, μιας και αυτά τα δυο δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις.«Δεν είμαι μαύρη ή λεσβία - είμαι και τα δύο ταυτόχρονα και δεν μπορώ να τα διαφοροποιήσω. Δεν μπορώ να βάλω προτεραιότητα στην μία η στην αλλη μου ταυτότητα».  Η συμβουλή της στις νέες butch κοπέλες (και σε όσες  πειραματίζονται με την αρρενωπή εμφάνιση) είναι, απλά να το κάνουν. «Αν νιώθεις πως θέλεις να παρουσιάζεσαι ως butch, κάντο. Φόρα ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα».

Μέρος αυτής της άνεσης σήμαινε την εξερεύνηση των sex toys και strap ons. Η πιο διασκεδαστική στιγμή ολόκληρης της ημέρας ήταν όταν η Waithe έφερε το strap on της. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο γεμάτο από ανθρώπους να νιώθουν άβολα. Σκέφτηκα ότι θα ήταν δύσκολο να γίνεις τόσο ευάλωτος σε ένα δωμάτιο με σχεδόν δώδεκα ανθρώπους. Αντίθετα, η Waithe ήταν ειλικρινής και αστεία όταν μιλούσε για αυτό το θέμα. Η Waithe χαμογέλασε και έπιασε τους γοφούς της για να δείξει μερικές από τις κινήσεις της. Είναι η καλύτερη στιγμή για να προσέξουμε κάποιον που είναι τόσο ελεύθερος και σίγουρος για τη σεξουαλικότητά του και δεν ντρέπεται για αυτό.
Το strap on ήταν δώρο από μία πρώην. «Νόμιζα ότι, στην πραγματικότητα, ίσως ήταν πολύ μεγάλο για μένα, αλλά έμαθα να το χειρίζομαι άψογα», λέει χαμογελώντας.«Έχω ακούσει από γυναίκες ότι είναι εξίσου καλό, αν όχι καλύτερο, και από τους άνδρες με τους οποίους είχαν πάει. Δύο πρώην μου προσπάθησαν να το κλέψουν όταν χωρίσαμε! Ξέρεις οτι με αυτόν τον «επιβήτορα» θα περάσεις καλά».
Για την Waithe, η ύπαρξη των butch είναι μια πραγματική ιστορία. «Με συγχωρείτε αν είμαι αγενής, αλλά θεωρώ ότι οι butch γυναίκες είναι το υπόβαθρο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, είμαστε η δύναμη της κοινότητας. Είμαστε αυτές που κάνουμε πράγματα». Ενώ ο όρος «butch» μπορεί να μην χρησιμοποιείται σήμερα από κάθε queer άτομο  με αρρενωπή εμφάνιση, αυτό συμβαίνει επειδή το λεξιλόγιό μας για να περιγράψει το τι μπορεί να είναι κάποιος, είναι πλουσιότερο από ποτέ. Αυτή η γνώση ήταν βάλσαμο καθώς σβήναμε τα φώτα του στούντιο και βγήκαμε στη σκοτεινή και συννεφιασμένη νύχτα του Dumbo η οποία φωτιζόταν από τα λιγοστά φώτα του δρόμου. Είναι ολοφάνερο ότι οι άνθρωποι που βιντεοσκοπήσαμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Πηγή : The Guardian

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...