Η Τουρκία θεωρεί "ανεπιθύμητο" Έλληνα γκέι τουρίστα και τον γυρίζει πίσω. Οι Τουρκικές Αερογραμμές αποφεύγουν την αποζημίωση

Η Τουρκία, για άλλη μια φορά, "αποδεικνύει την ευαισθησία" της κατά των lgbt δικαιωμάτων του ολοκληρωτικού καθεστώτους της. Στην περιγραφών των γεγονότων που παρουσιάζονται, μόλις λίγες ώρες μετά, παρατηρούμε με απογοήτευση και την συμβολή των Τουρκικών Αερογραμμών (Turkish Airlines) και ουσιαστικά την προσπάθεια αποσιώπησης εκ μέρους των εκπροσώπων της εταιρείας και της μη καταβολής αποζημίωσης ενός πελάτη της, στηρίζοντας έτσι το, όλο και πιο πολύ, φασιστικό καθεστώς της χώρας.

O Πρόδρομος Εμμ. είναι Έλληνας γκέι. Ο Γιουτζίν είναι ο Ισραηλινός φίλος του. Γνωρίστηκαν τον Μάιο στην Αθήνα. Ο Γιουτζίν ζει στο Τελ Αβίβ αλλά τα δύο παιδιά συχνά ταξιδεύουν στην Αθήνα ή στο Τελ Αβίβ, αντίστοιχα, για να συναντηθούν ή σε άλλες πόλεις για να κάνουν διακοπές και να περάσουν χρόνο μαζί.

Την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018, είχαν ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόδρομος πετούσε με τις Τουρκικές Αερογραμμές από την Αθήνα και μετά από δύο ώρες θα έφτανε και ο Γιουτζίν από το Ισραήλ. Ήταν η πρώτη φορά που θα επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη. Είχαν κάνει κράτηση για μερικές μέρες στο Pale Palace. Ήταν πολύ ενθουσιασμένοι γι αυτό το ταξίδι αλλά τελικά τα πράγματα, για ανεξήγητο λόγο, δεν πήγαν όπως τα περίμεναν.

Ο Πρόδρομος έφτασε στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ. Βγήκε από το αεροπλάνο και κάθισε στην αίθουσα περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα και να συναντήσει τον Γιουτζίν. Γύρω στις πέντε το απόγευμα έβαλε στο κινητό του μια κάρτα sim με Ισραηλινό τηλεφωνικό αριθμό, όπου είχε MG, για να επικοινωνήσει με τον φίλο του. Λίγο μετά πήγε να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων για να τον υποδεχτεί.

Εκεί του ζήτησαν να ακολουθήσει την αστυνομία του αεροδρομίου. Αμέσως τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο της ασφάλειας για εξέταση. Τον ρώτησαν αν ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης για ποιο λόγο πραγματοποιούσε αυτό το ταξίδι. Ο Πρόδρομος απάντησε ότι έρχονταν για διακοπές και περίμενε τον φίλο του που ερχόταν από το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας την λέξη «boyfriend». Του πήραν το κινητό και άρχισαν να το ψάχνουν. Ο Πρόδρομος παρατήρησε ότι έβγαζαν με το δικό τους κινητό φωτογραφίες από την λίστα των επαφών του.

Δεν καταλάβαινε τί έλεγαν στα τούρκικα αλλά κατάλαβε την λέξη «Κούρδις» δίχως ωστόσο να γνωρίζει κάποιον Κούρδο.

Στην συνέχεια τον ρώτησαν αν γνωρίζει κάποιο Τούρκο. Ο Πρόδρομος τους είπε πως «όχι». Τότε του έδειξαν το όνομα ενός Τούρκου, του Μελίχ, στην λίστα των επαφών του στο κινητό του, ρωτώντας «και ποιος είναι αυτός;». Ο Πρόδρομος απάντησε ότι δεν θυμόταν και πιθανότατα να ήταν κάποιος που γνώρισε σε one night stand σε κάποιο ταξίδι του (πολύ αργότερα κατάφερε να έχει πρόσβαση στο κινητό του και να θυμηθεί ότι ο Μελίχ ήταν κάποια γνωριμία του μέσα από μία εφαρμογή γνωριμιών, όταν ήταν το καλοκαίρι στην Λέσβο για διακοπές και το gps έπιανε και τα Τουρκικά παράλια, προτείνοντας γκέι άντρες από την Σμύρνη. Με τον Μελίχ είχαν απλά μια συνομιλία και είχαν ανταλλάξει φωτογραφίες αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να συναντηθούν).

Σε λιγάκι έβγαλαν τον Πρόδρομο από την αίθουσα και τους είδε να μιλάνε στο τηλέφωνο. Ο Πρόδρομος πιθανολογεί ότι πήραν τηλέφωνο αυτό το παιδί, αλλά την στιγμή που μας μίλησε δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του για να το διασταυρώσει.

Αμέσως μετά κάποιος αστυνομικός άρχισε να του δίνει εντολές στα Τουρκικά. Ο Πρόδρομος δεν καταλάβαινε και αυτός, όλο και πιο πολύ έντονα και θυμωμένα, έδινε εντολές, πολλές φορές δίχως να περιμένει καν κάποιος συνάδελφός του να κάνει την μετάφραση στα αγγλικά για τον Πρόδρομο. Του ζήτησαν να βγάλει όλα τα πράγματά του από την τσάντα του, να στηθεί στον τοίχο για φωτογραφίες, κτλ.

Λίγο μετά, βλέποντας φωτογραφίες του Πρόδρομου στην φωτογραφική του μηχανή από το τελευταίο του ταξίδι στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, τον ρώτησαν αν ξέρει ότι η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ. Ο Πρόδρομος απάντησε «ναι». Του ζήτησαν την γνώμη του γι αυτό. Ο Πρόδρομος απάντησε «αν αυτοί το θέλουν έτσι, εμένα δεν μου πέφτει λόγος».

Ο Πρόδρομος, κατά τη διάρκεια όλης της ανάκρισης, θεωρούσε ότι όλο αυτό ήταν διαδικαστικό, τον επέλεξαν τυχαία για ανάκριση, στα πλαίσια ασφάλειας του αεροδρομίου. Ούτε καν κατάλαβε ότι του είχαν απαγορεύσει την είσοδο στην Τουρκία όταν τον άφησαν να περιμένει σε μια άλλη αίθουσα με καμιά δεκαριά ακόμα άτομα που ήταν για να εκδιωχθούν. Ρώτησε κάποια στιγμή αλλά δεν κατάλαβε τι του είπαν.

Κάποια στιγμή είδε τον Γιουτζίν να φτάνει. Του έκανε νόημα να τον περιμένει λίγο να τελειώσει την ανάκριση.

Αργότερα όταν τον οδήγησαν στην έξοδο για Αθήνα κατάλαβε ότι περίμεναν το εισιτήριο του για Αθήνα για να τον γυρίσουν πίσω. Ο ίδιος λέει ότι ποτέ πριν δεν κατάλαβε ότι τον έδιωχναν και γι αυτό ήταν ήρεμος και δεν ρώτησε τον λόγο. Θεωρούσε ότι το πολύ-πολύ περίμεναν τον Γιουτζίν για να διασταυρώσουν αυτά που τους είπε και μετά θα τον άφηναν να συνεχίσει τις διακοπές του στην Κωνσταντινούπολη.

Στην έξοδο για την πτήση για Αθήνα ρώτησε τον συνοδό αστυνομικό του για ποιον λόγο τον έδιωχναν. Εκείνος του απάντησε ότι ο φάκελός του, που κρατούσε ο ίδιος με το διαβατήριό του, τα λέει όλα και του μετέφρασε την αιτιολογία «λοιποί λόγοι». Επίσης του είπε ότι δεν ήταν μόνιμο και ότι από την επόμενη μέρα μπορούσε να ξαναγυρίσει! Απλά έπρεπε να φύγει εκείνη την ημέρα!

Με συνοδεία αστυνομικών τον οδήγησαν από την πίσω είσοδο του αεροπλάνου στην τελευταία θέση. Στην πτήση οι αεροσυνοδοί τον ρώτησαν γιατί τον έδιωξαν. Ο Πρόδρομος τους απάντησε «γιατί η χώρας σας είναι ομοφοβική» και εκείνοι γέλασαν και του απάντησαν ότι αποκλείεται να ήταν αυτός ο λόγος. Στην Αθήνα πια άντρες της ασφάλειας του Ελευθέριου Βενιζέλου του ζήτησαν να περιμένει να κατέβει από το αεροπλάνο τελευταίος. Τον κατέβασαν από την έξοδο που έμπαιναν οι καθαρίστριες και τον οδήγησαν με αμάξι στην ασφάλεια. Εκεί τον ρώτησαν τι ακριβώς έγινε και εκείνος τους απάντησε το ίδιο. «Πιθανόν με έδιωξαν γιατί είμαι γκέι». Του απάντησαν γελώντας «γιατί εκεί δεν έχουν γκέι;». Στην συνέχεια κάποιος ενημέρωσε ότι τον έλεγξαν και ότι είναι «καθαρός» και τον άφησαν να φύγει. Τον ενημέρωσαν επίσης ότι μπορεί να κάνει καταγγελία στην Τουρκική Πρεσβεία.

Ο Πρόδρομος, πριν φύγει από το αεροδρόμιο στην Αθήνα, πέρασε από τις Τουρκικές Αερογραμμές και ζήτησε επιστροφή των χρημάτων του. Εκεί τον ρώτησαν τι έγινε και εκείνος ξαναπάντησε ότι είναι γκέι και γι αυτό τον έδιωξαν. Του απάντησαν ότι «αυτά δεν τα λέμε» και καλύτερα να ξεχάσει το γεγονός, ότι και εδώ, στην Ελλάδα, γίνεται αυτή η διαδικασία, δίχως πολλές φορές, σημαντικό λόγο!

Εικοσιτέσσερεις ώρες μετά την περιπέτεια και την ταλαιπωρία του Πρόδρομου στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας τον Γιουτζίν να γυρίσει και εκείνος στην Αθήνα, αναζητάει συμβουλές πώς να κινηθεί νομικά.

Να σημειώσουμε ότι ο Πρόδρομος είχε δύο εισιτήρια για Κωνσταντινούπολη και όχι ένα! Θα πήγαινε εκεί να βρει τον Γιουτζίν, στην μέση των διακοπών του θα ξαναπετούσε στην Αθήνα για να παραστεί στην κηδεία του γκέι ακτιβιστή Αριστείδη Παρασκάκη και θα ξαναγυρνούσε στην Κωνσταντινούπολη. Για την προτροπή, λοιπόν, των Τουρκικών Αερογραμμών, «καλύτερα να το ξεχάσει»  και, ουσιαστικά, να μην δώσει συνέχεια, έχουμε να συμπληρώσουμε στην διαφημιστική τους καμπάνια «σε πετάνε όποτε θέλουν, όπου θέλουν, και δεν σου δίνουν αποζημίωση»!

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...