ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ

Η  Ελλάδα, δυστυχώς, συγκαταλέγεται στις χώρες όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τους/τις διαφυλικούς/ές

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή –και παρά τις αντίθετες διεθνείς δεσμεύσεις– δεν προβλέπεται:
Καμία θεσμική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών και της γονεϊκότητας
Καμία προστασία από τις πράξεις κοινωνικού αποκλεισμού και αρνητικών διακρίσεων (με την εξαίρεση του νόμου για τις διακρίσεις στην εργασία).
Καμία προστασία από φραστική και σωματική βία σε όλους τους κοινωνικούς χώρους (οικογένεια, σχολείο, στρατός, χώροι εργασίας, νοσοκομεία, γειτονιά κ.λπ.).
Καμία μέριμνα για την υποστήριξη των διαφυλικών ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες διόρθωσης φύλου
Καμία παρέμβαση σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που να απενοχοποιεί τους νέους ομοφυλόφιλους και λεσβίες στο σχολείο και να προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, τον τελευταίο χρόνο παρενέβη(!) στη Δικαιοσύνη ο ίδιος ο Yπουργός Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα μας θα πρέπει να κριθούν ως ανυπόστατοι, όπως και έγινε τελικά, ενώ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επιχείρησε να υπαγορεύσει στα δικαστήρια την απόφασή τους και να απειλήσει δημάρχους και δημοσίους υπαλλήλους που θα προχωρήσουν σε τέλεση τέτοιων γάμων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε Σύμφωνο Συμβίωσης από το οποίο αποκλείονται τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια στάθηκαν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών ατόμων στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πρώτοι -και μόνοι από τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα- την  ανάγκη αναγνώρισης του θεσμού του πολιτικού γάμου, με πλήρη δικαιώματα, για τα ομόφυλα ζευγάρια και διεκδικώντας παράλληλα την επέκταση ισχύος του Συμφώνου Συμβίωσης. 

Χαιρετίζουμε το σύνθημα των διοργανωτών για «100% ισότητα» και στηρίζουμε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας με τη συμμετοχή μας σε αυτό. Ο αγώνας για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάργηση  κάθε μορφής διακρίσεων στη βάση του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού αποτελεί για εμάς τον δρόμο προς  μια κοινωνία δημοκρατική, όπου η ισότητα όλων απέναντι στην πολιτεία κατοχυρώνεται και θεσμικά

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ     12/6/2009

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...