Δολοφονία ακτιβίστριας στη Βραζιλία

Η 30χρονη Marielle Franco ήταν ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φεμινίστρια και ηγετική φωνή στο κίνημα των μαύρων δικαιωμάτων στη Βραζιλία. Ήταν δημοφιλής, εκλέχθηκε πέμπτη ως σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο (με 46.000 ψήφους) και ήταν μια ειλικρινή ανάσα καθαρού αέρα στον διεφθαρμένο κόσμο της πολιτικής της Βραζιλίας. Από τότε που εξελέγη το 2016, η Marielle ήταν μια δυναμική φωνή σχετικά με την παρουσία του στρατού στην πόλη της και έκανε συνεχείς καταγγελίες δημοσίως για τις παρανομίες που διαπράττει η Στρατιωτική Αστυνομία. Ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε τα συμφέροντα όχι μόνο των θυμάτων στρατιωτικής βίας αλλά και των οικογενειών των αστυνομικών που σκότωσαν κατά την αποστολή τους. Ήταν πάντα στην πλευρά των θυμάτων, είτε πρόκειται για αστυνομικούς είτε για πολιτικούς, απαιτώντας δικαιοσύνη και αλλαγή.

Το βράδυ της Τετάρτης 14 Μαρτίου η Marielle έφευγε από μια εκδήλωση με τίτλο "Μαύρες Γυναίκες Μεταβάλλουν Δομές", όταν ένα άγνωστο όχημα πλησίασε το αυτοκίνητο της, πυροβολώντας τη τέσσερις φορές στο κεφάλι. Η δολοφονία της ήταν πολιτική δολοφονία: στις 16 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στο στρατό της χώρας να ενισχύει την ήδη υπάρχουσα βία στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Μετά τις εντολές του Temer, ο στρατηγός Walter Souza Braga Netto πήρε αμέσως τον έλεγχο όλων των επιχειρήσεων δημόσιας ασφάλειας. Η Marielle τοποθετήθηκε έντονα απέναντι στην ομοσπονδιακή παρέμβαση στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στις 28 Φεβρουαρίου έγινε επικεφαλής επιτροπής που είχε συνταχθεί με σκοπό την παρακολούθηση σχετικών καταχρήσεων. Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα δολοφονήθηκε.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ένα βίαιο κράτος. Η Στρατιωτική Αστυνομία είναι γνωστή για τις επιθέσεις, τις εκτελέσεις και τις εξαφανίσεις υπόπτων και εχθρών του συστήματος τους. Σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας, η παρουσία του στρατού απλώς ενισχύει τις ανομίες και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Μόλις τρεις ημέρες πριν από το θάνατό της, επέκρινε την στρατιωτική αστυνομία για τρομοκρατικές ενέργειες προς τους κατοίκους της Acari favela, της περιοχής που δρα το Τάγμα 41ης Στρατιωτικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Andrew Fishman, αυτό το τάγμα είναι "ίσως το πιο διεφθαρμένο και άνομο του Ρίο". Έχουν μια αιματηρή ιστορία και είναι γνωστό ότι τρομοκρατούν τακτικά κατοίκους και ακτιβιστές». Η ίδια η Marielle γεννήθηκε και μεγάλωσε σε φαβέλα, το Mare. Έγινε μητέρα στη νεαρή ηλικία των 19 ετών και αντιμετώπισε πολυάριθμες δυσκολίες στη ζωή ενώ μετά από λίγο έγινε ακτιβίστρια για να βοηθήσει εκείνους που έχουν ανάγκη.

Η δολοφονία της Marielle ήταν πολιτικό έγκλημα και ήταν ένα σαφές μήνυμα για όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  μια και οι δολοφόνοι της προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Marielle ως παράδειγμα προς τιμωρία: ο στόχος τους δεν ήταν μόνο να σιωπήσουν αυτή τη νεαρή υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά να αποσιωπήσουν μια ιδέα και να απειλήσουν έμμεσα όλους όσους τολμούν να έχουν φωνή ενάντια στην αδικία. Ωστόσο, οι δολοφόνοι της Marielle μπορεί να ήθελαν να σκορπίσουν τον φόβο, αλλά απέτυχαν στην αποστολή τους: η απάντηση της Βραζιλίας στη δολοφονία της Marielle έγινε θάρρος και ανυπακοή. Χιλιάδες οργισμένοι άνθρωποι γέμισαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα (αλλά και σε άλλες λατινοαμερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες) σε μια σειρά διαδηλώσεων που απαιτούσαν δικαιοσύνη, σεβασμό και μια βαθιά αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Βραζιλίας.

Η Marielle μπορεί να μη ζει πια, αλλά δεν είχε σιγήσει.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...