HOSPICE CARE & PALLIATIVE CARE – ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛ στο outview film festival 2018

Το κίνημα των hospices (λατ. Hospitum: φιλοξενία, ξενώνας) ξεκίνησε από την Σίσελι Σώντερς, την πρώτη γιατρό που αφιερώθηκε στην φροντίδα ανθρώπων με χρόνιες νόσους σε τερματικά στάδια. Το hospice care έχει για στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με προχωρημένη και μη αναστρέψιμη νόσο μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση. Η Σώντερς με την Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ Ρος, γνωστή για το μοντέλο των 5 σταδίων μέχρι την αποδοχή ενός τραυματικού γεγονότος: Άρνηση, Θυμός, Διαπραγμάτευση, Κατάθλιψη, Αποδοχή.

Οι δυο γυναίκες παρατήρησαν πως οι ασθενείς με χρόνιες ή μη ιάσιμες ασθένειες ένιωθαν εγκαταλελειμμένοι από τους ιατρούς, και πίστευαν πως η θέση της ιατρικής είναι, πέρα από το να θεραπεύει, να ανακουφίζει και να υποστηρίζει. Το 1967 η Σώντερς ίδρυσε το hospice του St Christopher, το οποίου φιλοσοφία ήταν να έρχεται πρώτα ο ασθενής και μετά η ασθένεια. Το έργο της Σώντερς και της Κιούμπλερ Ρος άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο αντιμετώπισης των τερματικών ασθενών και του ψυχικού πόνου, και σήμερα το St Christopher παρέχει φροντίδα σε πάνω από 2.500 ασθενείς το χρόνο.

Η Σώντερς, ήταν επίσης η κύρια υπεύθυνη για την καθιέρωση της κουλτούρας του palliative care, (ανακουφιστική φροντίδα). Η ανακουφιστική φροντίδα μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ασθενή ή/και οικογένεια που αντιμετωπίζει μια απειλητική ασθένεια, ανεξαρτήτως ηλικίας, και μπορεί να είναι συμπληρωματική, ενισχύοντας τη θεραπεία της νόσου, ή μπορεί να αποτελεί το κύριο επίκεντρο της φροντίδας. Μόνο 20 χώρες παγκοσμίως έχουν πολύ καλά οργανωμένο σύστημα ΑΦ που έχει ενσωματωθεί στο σύστημα υγείας, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τρίτη από τις τέσσερις κατηγορίες ανάπτυξής της

Στο πλαίσιο αυτό, το φετινό Outview Film Festival επιθυμεί να αναδείξει την σημασία του hospice care, πόσο μάλλον στην σύγχρονη Ελλάδα. 

Το αντίστοιχο πάνελ θα λάβει χώρα το Σάββατο, 21 Απριλίου στις 2:30 μ.μ. – 4 μ.μ.

Αφορμή για το πάνελ είναι η προβολή της ταινίας Other People (2016, 97’), που πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού κωμικού που επιστρέφει στο συντηρητικό πατρικό του για να φροντίσει την μητέρα του, η οποία πάσχει από καρκίνο. Ο σκηνοθέτης Chris Kelly (συγγραφέας στην εκπομπή Saturday Night Live) περιγράφει σε αυτή την συγκινητική κομεντί την εμπειρία του καρκίνου ενός αγαπημένου προσώπου και την προσπάθεια μιας οικογένειας να επανασυνδεθεί, βασισμένος σε δικές του εμπειρίες. Έχοντας τιμηθεί με το GLAAD Media Award for Outstanding Film – Limited Release αποτελεί ένα έργο που μας θυμίζει γλυκά πως τελικά, όλοι είμαστε για κάποιους οι «άλλοι», στους οποίους συμβαίνουν άσχημα πράγματα.

Διαβάστε εδώ για τι είναι το κίνημα Hospice Care
Για το Facebook Event πατήστε εδω
Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...