ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ OUTVIEW FILM FESTIVAL 2018


11ο OUTVIEW FILM FESTIVAL
19 - 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
«ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΟΥ… ΚΑΜΑΡΙ»
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός)

Το Outview Film festival επιστρέφει!
Φέτος θα κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, προκειμένου να αγκαλιάσουμε τα κινήματα που μας αφορούν, τα οποία ξεπήδησαν από τη δεκαετία του ’80, όπως το Queercore, τη σκηνή του Voguing και την πιο δυναμική έκρηξη του παγκόσμιου LGBTQI+ κινήματος. Με τις φετινές θεματικές συζητήσεις(Ισότητα Απέναντι στις Γυναίκες στο Χώρο του Κινηματογράφου, Hospice Care, Gentrification / Εξευγενισμός, Ελληνικό Queer Σινεμά, My Body - My Home) αποδεικνύουμε έμπρακτα για άλλη μια χρονιά, πως αγκαλιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφουγκραζόμαστε τις σύγχρονες ανάγκες και παλεύουμε για έναν κόσμο μέσα στον οποίο όλοι θα μπορούμε να ζούμε ισότιμα.

Official Trailer: coming soon
Το τραγούδι του φετινού trailer είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα ελληνικά ποπ κομμάτια των 80s, το Lost in the Night του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου, με αφορμή αυτό το ταξίδι μας.

Η αφίσα του Outview Film Festival

I Dream In Another Language

 

Just Charlie

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

I DREAM IN ANOTHER LANGUAGE | SUEÑO EN OTRO IDIOMA

(Ernesto Contreras, Mexico, 88’, 2017)
Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Φεστιβάλ του Sundance και της Florida, ενώ έχει διακριθεί στα φεστιβάλ της Guadalajara, Huelva Latin American, Minneapolis St. Paul και Oslo / Fusion.
Με την Υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού. Διανομή: Seven Films

 

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

JUST CHARLIE

(Rebekah Fortune, UK, 97’, 2017)
Η ταινία απέσπασε Βραβεία στα φεστιβάλ της Τσεχίας και του Κάιρο, ενώ είχε υποψηφιότητες σε αντίστοιχα όπως British Ind. Film Awards και Edinburgh Int. Film Festival.
Με την Υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας & του Βρετανικού Συμβουλίου.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

KIKI
Σάββατο 21 Απριλίου, 22:30
Από τις αίθουσες χορού του Χάρλεμ και από τα σπλάχνα της μαύρης gay και drag κουλτούρας ξεπήδησε το Voguing που έγινε γνωστό από την θρυλική ταινία Paris is Burning και έγινε ακόμα πιο διάσημο από το τραγούδι Vogue της Madonna. Η συνέχεια έρχεται φέτος στο Outview με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ Κiki που επικεντρώνεται στην ιστορία επτά νέων, μέσα από τις προετοιμασίες και τις θεαματικές τους εκτελέσεις στο Voguing.
Θα ακολουθήσει Voguing Show στο club BΕQueer (Κελεού 10, Κεραμεικός).
Καλεσμένη η πρωταγωνίστρια της ταινίας Gia Marie Love , με την Υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

KIKI

QUEERCORE
Παρασκευή 20 Απριλίου, 22:15
Ένα πολιτισμικό και κοινωνικό κίνημα που βγήκε από την punk και new wave σκηνή των δεκαετιών του ‘80 του ‘90, και απέρριψε το status quo αμφότερου του στρέιτ αλλά και του γκέι κόσμου.
Θα ακολουθήσει το θεματικό QUEERCORE party με guest την πιο διάσημη ακτιβίστρια / drag queen του Βερολίνου, την Gloria Viagra στο club BOILER(Βλαχάβα 9, Ψυρρή).
Καλεσμένος ο σκηνοθέτης της ταινίας Queercore: How to Punk a Revolution, Yony Leyser.

Queercore: How to Punk a Revolution

COLBY KELLER
Κυριακή 22 Απριλίου, 21:10
O Colby Keller είναι ένας βετεράνος της πορνό βιομηχανίας που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από εκατό ταινίες. H σειρά του COLBY DOES AMERICA είναι ένα φιλόδοξο, συνεργατικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ που βασίζεται στην μαγνητοσκόπηση των ερωτικών περιπετειών του σε 50 πολιτείες της Αμερικής
Μετά την προβολή, ο Colby Keller θα παρευρεθεί στην Alexander Sauna, ώστε να γνωρίσει από κοντά τους θαυμαστές του, ενώ θα ακολουθήσει Wet Show από τα gogoboys της Alexander Sauna.

Colby Does America

ΤA HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

TRANNY FAG | BIXA TRAVESTY (Claudia Priscilla, Kiko Goifman, Βραζιλία, 75’, 2018)
Η ζωή της τρανς τραγουδίστριας Linn da Quebrada, που κατάγεται από μια φτωχή περιοχή του Σάο Πάολο και έρχεται αντιμέτωπη με πολλές προκαταλήψεις. Η ίδια αποτελεί μια ισχυρή και τολμηρή παρουσία στην funk σκηνή, επιδιώκοντας να καταπολεμήσει τα στερεότυπα. Υποψήφια στο Berlin Int. Film Festival 2017.

THE DEATH AND LIFE OF MARSHA P. JOHNSON (David France, ΗΠΑ, 105’, 2017)
Όταν το 1992 η δημοφιλής και αυτοαποκαλούμενη ως “βασίλισσα του δρόμου” Marsha της οδού Christopher της Νέας Υόρκης βρέθηκε νεκρή στον ποταμό Hudson, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εξέλαβε τον θάνατό της ως αυτοκτονία. 25 χρόνια μετά η ακτιβίστρια Victoria Cruz επανεξετάζει τι συνέβη με την υπόθεση και επιδιώκει να κινητοποιήσει τις αρχές ώστε τελικά να βρει την αιτία του θανάτου της Marsha.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Kaleidoscope LGBT Fest, L.A. Outfest και Sheffeld Int. Documentary Fest.

The Death and Life of Marsha P. Johnson

 

FREAK SHOW (Trudie Styler, USA, 91’, 2017)
Όταν η μητέρα του Billy αναγκάζεται να τον στείλει να ζήσει με τον πατέρα του, ο εκκεντρικός έφηβος βρίσκεται αναγκασμένος να φοιτήσει σε ένα συντηρητικό σχολείο. Απτόητος από τους εκφοβιστές του, ο ατρόμητος Billy θα προκαλέσει το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου για να κερδίσει τον τίτλο της βασίλισσας του χορού. Αυτή η εκκεντρική κωμωδία είναι μια ακαταμάχητη ωδή για τους παρείσακτους και για τους αντικομφορμιστές όλων των σχημάτων, στολισμένη με τις ερμηνείες των Bette Midler και Laverne Cox.
Υποψήφια στα Berlin Int. Film Festival και Edimburgh Int. Film Festival.

Freak Show

THE WOUND | ΙΝΧΕΒΑ (John Trengrove, Ν. Αφρική, 88’, 2017)
Στο Ανατολικό Ακρωτήριο της Ν. Αφρικής ο Xolani ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο βουνό για να βοηθήσει στην Xhosa-περιτομή, ένα τελετουργικό κατά τη διάρκεια του οποίου τα αγόρια γίνονται άνδρες. Απομονωμένοι από τις γυναίκες, οι νέοι άντρες μαθαίνουν για τους αρρενωπούς κώδικες της κουλτούρας τους.
Η ταινία συγκέντρωσε 15 υποψηφιότητες και 20 νίκες σε διοργανώσεις και φεστιβάλ, όπως το African American Film Critics Association, Berlin Int. Film Festival, Frameline San Francisco Int. L.A. Outfest, London Film Fest., Sundance, Sydney Film Festival, κ.α.

MY WONDERFUL WEST BERLIN (Jochen Hick, Γερμανία, 97’, 2017)
Οι ιστορίες και οι εμπειρίες πολιτικών ακτιβιστών, παραθεριστών, ηδονιστών, μουσικών & σχεδιαστών μόδας της γκέι ζωής στο δυτικό Βερολίνο την περίοδο μεταξύ του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της πτώσης του Τείχους.
Υποψήφια στο Berlin Int.Film Festival 2017.

My Wonderful West Berlin

THE MISANDRISTS (Bruce LaBruce, Γερμανία, 91’, 2017)
Μια μυστική τρομοκρατική σπείρα φεμινιστριών σκοπεύει να απελευθερώσει τις γυναίκες, να ανατρέψει την πατριαρχία και να ξεκινήσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Της ομάδας ηγείται η “Μεγάλη Μητέρα”, η οποία λειτουργεί ένα σχολείο, ως βιτρίνα της σπείρας.
Υποψήφια στο Berlin Int. Film Festival 2017.
Μετά την ταινία, η πρωταγωνίστρια Susanne Sachsse θα παρουσιάσει τον μονόλογο της Confession Of An Actress, μια τοποθέτηση / καταπέλτη απέναντι στην ελλειπή ματιά του σκηνοθέτη πάνω στην λεσβιακή κατεύθυνση της ταινίας.

The Misandrists

THE UNTOLD TALES OF ARMISTEAD MAUPIN (Jennifer M. Kroot, ΗΠΑ, 90’, 2017)
Η ζωή, το έργο και η εξέλιξη του συγγραφέα Armistead Maupin, από συντηρητικό γιο του Old South σε πρωτοπόρο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, τα μυθιστορήματα του οποίoυ έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια κόσμο.
Βραβείο καλύτερης ταινίας στο FilmOut San Diego, Napa Valley Film Fest, Nashville Film Fest. και SXSW Film Fest.

SILVANA (Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis, Σουηδία, 91’, 2017)
Το Outview σε συνεργασία με το CineDoc, παρουσιάζει το δυναμικό πορτραίτο της δημοφιλέστερης χιπ-χοπ καλλιτέχνιδας της Σουηδίας. Μετανάστρια δεύτερης γενιάς (με καταγωγή από Συρία και Λιθουανία), λεσβία, φεμινίστρια και αντιρατσίστρια που με την ασυμβίβαστη στιχουργική της καυτηριάζει κάθε μορφή καταπίεσης, η Silvana έχει κατακλύσει τη Σκανδιναβία.
Βραβείο καλύτερης ταινίας στα Guldbagge Awards 2018. Ειδική προβολή στο club NOIZ (Kωνσταντινουπόλεως 78 & Ιερά Οδός, Κεραμεικός) 22/4 στις 22:00. Θα ακολουθήσει Women’s Party.

Περισσότερα για τις ταινίες του Outview Film Festival, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας εδώ.
Μπορείτε να κατεβάσετε υλικά για την κάθε ταινία, την αφίσα και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ από τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://we.tl/WW7blGjNPV

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ OUTVIEW

Τα Βραβεία του Φεστιβάλ
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Ταινίας, τα οποία απονέμουν οι Κριτικές Επιτροπές, Βραβείο Κοινού, όπου διαγωνίζονται όλες οι ταινίες μεγάλου μήκους, Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας Μικρού Μήκους που απονέμει η ομάδα ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ και τέλος το Βραβείο Antivirus που απονέμεται στην Καλύτερη Ελληνική Ταινία Μικρού Μήκους από το περιοδικό Antivirus.
Τη φετινή Τελετή Λήξης (Τετάρτη 25/4 στην Αίθουσα 1 της Ταινιοθήκης) θα παρουσιάσει η Drag Queen Μελίτα Σκαμπώ και τα βραβεία θα απονεμηθούν από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παράγοντες της κινηματογραφικής σκηνής και ακτιβιστές της κοινότητας μας.
Κριτική Επιτροπή Καλύτερης Ταινίας: Φένια Αποστόλου (Σκηνοθέτις, χορογράφος, performer), Μαρία Ναθαναήλ (Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας), Στέλιος Ψαρουδάκης (Ηθοποιός).
Κριτική Επιτροπή Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Μαρίνα Τσικλητήρα (Κριτικός Κινηματογράφου, δημοσιογράφος), Θοδωρής Αντωνόπουλος (Δημοσιογράφος), Δημήτρης Κομνηνός (Σκηνοθέτης).
Ομάδα ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ: Μαρία Καλογεροπούλου & Isaac Caballero Suey (Ιδρυτές ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ), Αικατερίνη Κονταρίνη (Art Director), Δημοσθένης Γλένης (Μέλος ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ).

 

ΕΚΘΕΣΗ ANTIVIRUS

Το Antivirus είναι αυτή τη στιγμή το μακροβιότερο περιοδικό στην ιστορία της LGBTQI+ κοινότητας. Το Antivirus όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει την παρουσία του σε ένα κλίμα έντονης ομοφοβίας / τρανσφοβίας και οικονομικής ανέχειας, αλλά και να αναδειχθεί σε σταθερό σημείο αναφοράς για το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που βιώνει ή στηρίζει την ανθρώπινη διαφορετικότητα. Επιπλέον, μέσω των μεγάλων αφιερωμάτων αλλά και της συνεχούς ενημέρωσης, το περιοδικό παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας κάθε σύγχρονου gay / lesbian / bi / trans / queer ατόμου.
Με αφορμή τα 15 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα φιλοξενείται έκθεση με τα εξώφυλλα που καθόρισαν την ιστορία του, από το 2003 μέχρι και σήμερα, καθώς και μέρος της ιστορίας της LGBTQI+ κοινότητας στην Ελλάδα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

UNOFFICIAL SOUNDTRACKS FOR EMOTIONAL PICTURES

Διασκευασμένα αποσπάσματα κλασικών ταινιών όπως Λολίτα, Μερικοί το Προτιμούν Καυτό, Χιονάτη, Παρασκευή & 13 και Ψυχώ, από την ευφάνταστη Marte Hodne Haugen. Κάθε βίντεο παρουσιάζει μια σκηνή, όπου η δράση περιλαμβάνει μια γυναίκα με στερεοτυπική εικόνα της εποχής που δημιουργήθηκε η ταινία. Η σειρά των βίντεο θα προβάλλεται σε λούπα στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Με την Υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

1. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Σάββατο 21 Απριλίου, 19:00
Το πάνελ Ενδυναμώνοντας τις Γυναίκες στο Σινεμά συμβάλλει στον αγώνα για την ισότητα φύλου στην κινηματογραφική βιομηχανία.
Καλεσμένες: Émilie Jouvet, με την ταινία της My Body, My Rules / Fawzia Mirza, με την ταινία της Signature Move / Susanne Sachsse, με την ταινία The Misandrists / Limor Shmila, με την ταινία της Montana / Andria Wilson / Μέμη Κούπα.
Με την Υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ, της Πρεσβείας των ΗΠΑ, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ - Παράρτημα Ελλάδας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

2. HOSPICE CARE
Σάββατο 21 Απριλίου, 14:30
Το Hospice Care έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με προχωρημένη ή απειλητική για τη ζωή νόσο, μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση. Η προβολή της ταινίας Other People που πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού κωμικού που επιστρέφει στο συντηρητικό σπίτι των γονιών του, για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του, είναι η αφορμή για τη συζήτηση γύρω από το Hospice Care και την Ανακουφιστική φροντίδα(Palliative Care).
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

3. ΕΛΛΗΝΙΚΟ QUEER ΣΙΝΕΜΑ
Κυριακή 22 Απριλίου, 13:00 Προβολή ταινιών, 19:00 Πάνελ
Η κριτική επιτροπή του μεγαλύτερου LGBTQI+ περιοδικού της Ελλάδας, του Antivirus, θα απονείμει το βραβείο καλύτερης Eλληνικής queer ταινίας. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Queer θεματικής, φιλοξενούμε τον πρωταγωνιστή της ταινίας Άγγελος του Γιώργου Κατακουζηνού (1982) Μιχάλη Μανιάτη καθώς και τον άνθρωπο, στου οποίου την ιστορία βασίστηκε η ταινία, Χρήστο Ρούσσο.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

4. BODΥ POLITICS
Δευτέρα 23 Απριλίου, 20:30
Φιλοξενούμε το TranScreen Amsterdam Transgender  Film Festival, ένα φεστιβάλ τρανς ταινιών παγκόσμιου βεληνεκούς που φέτος θα παρουσιάσει επιλογές από ταινίες μικρού μήκους. Παράλληλα η ομάδα του TranScreen θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τίτλο My body, My home η οποία προωθεί την ποικιλομορφία του ανθρώπινου σώματος και καλλιεργεί την έννοια της αυτοαποδοχής.
Το πάνελ και η φιλοξενία του TranScreen γίνεται με την Υποστήριξη της Πρεσβείας της Ολλανδίας, ενώ οι ταινίες Don’t Call Me Son και Bixa Travesty είναι με την Υποστήριξη της Πρεσβείας της Βραζιλίας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

5. GENTRIFICATION / ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ
Τρίτη 24 Απριλίου, 21:00
Το ντοκιμαντέρ Gut Renovation αντανακλά την Αθήνα του Airbnb και του Gentrifcation (εξευγενισμό), ενός κοινωνικο-οικονομικού φαινομένου που χαρακτηρίζεται από την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών ή καταστημάτων σε υποβαθμισμένες αστικές γειτονιές, η οποία με τη πάροδο του χρόνου οδηγεί στην αναβάθμιση της συνοικίας και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων.
Θα γίνει συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του εξευγενισμού με εκπρόσωπους απο το FairBnB, δημοσιογράφους, καθηγητές του ΕΜΠ και κατοίκους της Αθήνας από το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το κατεβάσετε από τον σύνδεσμο παρακάτω: https://we.tl/hoHZ36iW34

Είσοδος στις προβολές:
Προβολή 5€, ημερήσιο 10€ / φοιτητικό 8€, διαρκείας 50€.
Στους άνεργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο
OYTVIEW FILM FESTIVAL
[email protected]
τηλ. +30 210 9234420
Σοφοκλέους 149, 17672
Καλλιθέα, Αθήνα

 

 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...