Άσκηση

Ενδυναμώνοντας την Γυναικεία Υγεία

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική υπάρχουν τρία θεμελιώδη στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η γυναικεία υγεία:

1. Αίμα και Καρδιά

Εκτός από τη λειτουργική του σημασία στην υγεία του οργανισμού μας, το αίμα έχει και μια λεπτοφυή ωστόσο καθοριστική σημασία για την υγεία μας:αποτελεί τον φυσικό φορέα της συνείδησης. Η ποιότητα του αίματος καθορίζει το βαθμό στον οποίο εκφράζουμε την πνευματική μας δυναμική. Για αυτό και σε περιπτώσεις αδυναμίας, ανεπάρκειας ή απώλειας αίματος η φυσική αλλά και πνευματική κράση της γυναίκας αποδυναμώνεται και εξασθενεί. Η τροφή αλλά και η υγιής έκφραση των συναισθημάτων συμβάλει τα μέγιστα στη σύνθεση της ποιότητας του αίματος και την αρτιότητα της γυναικείας υγείας.

2. Ήπαρ

Η ορμονική ισορροπία της γυναίκας καθώς και η ρύθμιση του εμμηνορροϊκού της κύκλου εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ήπατος. Προβλήματα και διαταραχές στο γυναικείο κύκλο όπως αμηνόρροια, παρατεταμένη ή ακανόνιστη εμμηνόρροια, μητρορραγία, θρόμβοι αίματος σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη ροή της ενέργειας στο ήπαρ. Το ήπαρ παράγει επίσης ορμόνες, που ρυθμίζουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία.

3. Νεφρά

Στα νεφρά βρίσκεται αποθηκευμένη η Ζωτική μας Πεμπτουσία, η ζωτική ενέργεια που κληρονομούμε από τους προγόνους μας για να εκπληρώσουμε το ατομικό πεπρωμένο κατά τη διάρκεια του βίου μας. Η ποιότητα της τροφής που λαμβάνουμε καθημερινά μέσω των γευμάτων μας εμπλουτίζει τη ενέργεια της ζωτικότητας που κυβερνάται από τα Νεφρά. Ειδικότερα στη γυναίκα, τα Νεφρά καθορίζουν τη γονιμότητα, την ανάπτυξη των οστών και του μυελού, τις λειτουργίες των αναπαραγωγικών οργάνων καθώς και ολόκληρο το μεταβολικό σύστημα. Ειδικότερα η Yang πτυχή των Νεφρών κυβερνά την ερωτική επιθυμία και θηλυκή ερωτική έκφραση γι’ αυτό και ονομάζεται «η φωτιά της Ζωής». Όταν η Yang ενέργεια των Νεφρών ατονεί ή σπαταλάτε λόγω κόπωσης και πολυδραστηριότητας εμφανίζονται διαταραχές της μήτρας όπως οι αιμορραγίες, πόνοι στη μέση, συμπτώματα κόπωσης και μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Πολλές γυναίκες επίσης υποφέρουν από νυχτερινή εφίδρωση, αδυναμία, συμπτώματα δυσκαμψίας και κρύου στα άκρα και εμφανίζουν συμπτώματα πρόωρης γήρανσης.

Πρακτικές συμβουλές για την ενδυνάμωση της γυναικείας υγείας:

Διατροφή

  • Αποφύγετε ή ελαττώστε την καθημερινή κατανάλωση ζωικών τροφών όπως τα αυγά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.
  • Αποφύγετε όλα τα κρύα και παγωμένα φαγητά και ροφήματα όπως παγωτά, παγωμένα αναψυκτικά.
  • Ελαττώστε τη ζάχαρη, τον καφέ και το αλκοόλ.
  • Εντάξτε στη καθημερινή σας διατροφή μια ευρεία ποικιλία οσπρίων όπως φακές, ρεβίθια, άσπρα φασόλια, ροβίτσα, γίγαντες, μαύρα φασόλια και ειδικά τα κόκκινα φασόλια τύπου azuki.
  • Εντάξτε στην καθημερινή σας τροφή τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση όπως το miso, το ξινολάχανο και οι σπιτικές πίκλες, καθώς και τη φυσική γλυκιά γεύση από τα στρογγυλά λαχανικά όπως κρεμμύδι, κολοκύθα, λάχανο, καρότο και γλυκοπατάτα.

Θεραπευτικές εφαρμογές

  • Αποφύγετε τα πολύωρα καυτά μπάνια και ντους και τη χρήση χημικών προϊόντων φροντίδας και ομορφιάς.
  • Κάντε καθημερινή συνήθεια το έντονο τρίψιμο του σώματος με ζεστό νερό και χυμό τζίντζερ που τονώνει τη λεμφική κυκλοφορία και αποτοξινώνει τους ιστούς και το αίμα. Ζεστάνετε νερό σε μια μικρή λεκάνη και στύψτε το χυμό από φρέσκο, τριμμένο τζίντζερ στο μέγεθος ενός αντίχειρα. Πάρτε μια μικρή πετσέτα προσώπου και αρχίστε να τρίβετε δυνατά όλο το σώμα από το πρόσωπο μέχρι τα πόδια. Για ενίσχυση της ενεργειακής καθαριότητας, το βράδυ μπορείτε να προσθέσετε και λίγες σταγόνες από φυσικό αιθέριο έλαιο λεβάντα.
  • Κάντε ένα ζεστό ποδόλουτρο με αλάτι το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Αφήστε τα πόδια σας να χαλαρώσουν και να μουλιάσουν για 20’ περίπου λεπτά και τρίψτε όπου υπάρχουν σκληρά σημεία στο πέλμα και τα δάκτυλα για να εξασφαλίστε την ομαλή ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς των νεφρών και της Ουροδόχου κύστης.
  • Κλείστε τα μάτια και φέρτε την επίγνωση στο Κέντρο της Καρδιάς σας για λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα. Νιώστε σαν να εισπνέετε και να εκπνέετε μέσα από την αιθερική καρδιά σας και βιώστε για λίγα λεπτά το αίσθημα της ηρεμίας και της γαλήνης που παράγεται. Ανοίξτε απαλά τα μάτια με ένα χαμόγελο.
  • Διεκπεραιώστε ένα καθήκον με συγκέντρωση και αφού το ολοκληρώσετε, προχωρήστε στο επόμενο. Αποφύγετε τη πολυδιάσπαση και την εξαντλητική νοητική και σωματική κόπωση που παράγει το multitasking.

[Πηγή]

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...