Ντεμισέξουαλ

Εξομολογήσεις Μιας Ντεμισέξουαλ

O σεξουαλικός προσανατολισμός κατά τον οποίο ελκύεσαι μόνο από ανθρώπους με τους οποίους έχεις αναπτύξει στενό συναισθηματικό δεσμό.

Η μέρα που ανακάλυψα την ντεμισεξουαλικότητα ήταν μια έκπληξη. Ήμουν 22, χάζευα στο ίντερνετ και διάβαζα άρθρα για το φύλο και τη σεξουαλικότητα και ανακάλυψα την κοινότητα AVEN ή, αλλιώς, το Δίκτυο Ορατότητας και Εκπαίδευσης για την Ασεξουαλικότητα (Asexual Visibility and Education Network)

Στο γυμνάσιο είχα παιδικούς έρωτες – όμως ποτέ με διασημότητες. Μου άρεσε το σεξ – όμως ποτέ δεν μπορούσα να βρω κάποιο άτομο που θέλω να το κάνω μαζί του. Μπορούσα να σκεφτώ άτομα που μου φαίνονταν σχετικά ωραία – όμως ελκυστικά; Αισθησιακά; Σέξι; Ποτέ. Εκ των υστέρων, πολλά από τα κενά που είχα σχετικά με τη σεξουαλικότητά μου άρχισαν να εξηγούνται όταν ανακάλυψα την ντεμισεξουαλικότητα.

Γνώριζα ήδη την ασεξουαλικότητα· τον σεξουαλικό δηλαδή προσανατολισμό κατά τον οποίο δεν ελκύεσαι από κανέναν σεξουαλικά. Όμως οι περισσότεροι ασέξουαλ δεν ενδιαφέρονται για το σεξ, ενώ εγώ ενδιαφερόμουν – απλώς οι άνθρωποι που με έλκυαν σεξουαλικά μπορούσαν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η ντεμισεξουαλικότητα, όντας μια ταυτότητα που ανήκει στη γενικότερη έννοια της ασεξουαλικότητας, ήταν μια λέξη που μου επέτρεπε να βρίσκομαι στο ενδιάμεσο.

Η ντεμισεξουαλικότητα αποτελεί τον σεξουαλικό προσανατολισμό κατά τον οποίο κάποιος ελκύεται σεξουαλικά μόνο από ανθρώπους με τους οποίους έχει αναπτύξει στενό συναισθηματικό δεσμό. Δεν είναι προτίμηση, αφού οι ντεμισέξουαλ έχουν ανάγκη αυτό τον δεσμό για να νιώσουν σεξουαλική έλξη. Η ύπαρξη του δεσμού δεν συνοδεύεται απαραίτητα από τη σεξουαλική έλξη, όμως ο δεσμός είναι αναγκαίος για να την ενεργοποιήσει.

Η πρώτη εμφάνιση της λέξης ντεμισέξουαλ ήταν στο νήμα ενός forum της AVEN το 2006, όπου οι χρήστες επινόησαν και διέδωσαν τον όρο. Η αναγνώριση της λέξης επήλθε μέσω της γενικότερης ενημέρωσης πάνω στην ασεξουαλικότητα, αν και πολύς κόσμος εξακολουθεί να αγνοεί τη λέξη. Αν αποκαλύψεις την ντεμισεξουαλικότητά σου, το να συναντήσεις κάποιον που γνωρίζει τον όρο είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη. Οι περισσότεροι ντεμισέξουαλ με τους οποίους έχω μιλήσει εξακολουθούν να βλέπουν ότι όταν μιλάνε ανοιχτά για τον προσανατολισμό τους χρειάζεται να ξοδέψουν χρόνο εξηγώντας τι σημαίνει, και ταυτόχρονα να αποκρούσουν την απόρριψη και τις αδιάκριτες ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική ζωή τους.

14811511703597891413.gifΟι απόψεις των ντεμισέξουαλ γύρω από το σεξ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Σύμφωνα με την κοινοτική απογραφή της AVEN του 2014, το 16% των ντεμισέξουαλ απωθείται από το σεξ, πράγμα που σημαίνει ότι νιώθουν μέχρι κάποιον βαθμό αηδία σε ό,τι αφορά το σεξ – και αυτό μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει μόνο την ίδια την πράξη, αλλά και αναφορές σε αυτήν. Ένα 30% είναι υπέρ του σεξ και περίπου οι μισοί είναι αδιάφοροι απέναντι σ' αυτό – που σημαίνει ότι είτε κάνουν είτε δεν κάνουν σεξ, είναι το ίδιο για αυτούς. Ένας άνθρωπος μπορεί, επίσης, να έχει ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με το σεξ. Ομοίως, οι ντεμισέξουαλ έχουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις για άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες, όπως ο αυνανισμός, ο σαδομαζοχισμός και η πορνογραφία. Όπως ακριβώς και με τα άτομα που έχουν άλλους προσανατολισμούς, υπάρχει ποικιλία μεταξύ των ντεμισέξουαλ όσον αφορά τη σεξουαλικότητά τους.

Ένα ραντεβού με κάποιον μπορεί να γίνει δύσκολο ή και αγχωτικό για τους ντεμισέξουαλ, λόγω των σεξουαλικών προσδοκιών και των γρήγορων ρυθμών. Για έναν ντεμισέξουαλ, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να βρει σύντροφο μέσω της τυπικής μεθόδου των ραντεβού. Μπορεί να τους πάρει καιρό να νιώσουν σεξουαλική έλξη –αν ποτέ συμβεί αυτό– και μέχρι τότε το άλλο πρόσωπο μπορεί να έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Για κάποιους ντεμισέξουαλ είναι πιο γόνιμη η δημιουργία σχέσεων που προκύπτουν από φιλίες.

Ακόμα και όταν βρίσκονται σε σχέση, μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις. Αν και κάποιες σχέσεις με άτομα που δεν ανήκουν στο φάσμα της ασεξουαλικότητας λειτουργούν, άλλες δεν τα καταφέρνουν. Ένας ντεμισέξουαλ με χαμηλή λίμπιντο και επιθυμία για σεξ μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν ταιριάζει σεξουαλικά με το ταίρι του. Ή μπορεί να εξαναγκαστεί να κάνει σεξ για να ικανοποιήσει τον σύντροφό του. Άλλοι φοβούνται να ανοιχτούν στους συντρόφους τους για τον προσανατολισμό τους, γιατί μπορεί να βιώσουν την απόρριψη από το πρόσωπο που εμπιστεύονται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απορρίπτουν την ντεμισεξουαλικότητα είναι να λένε ότι το σεξ είναι «φυσιολογικό» στον άνθρωπο. Όμως η διαφορά μεταξύ της ντεμισεξουαλικότητας και της «φυσιολογικής» σεξουαλικότητας έχει να κάνει με τη διαφορά μεταξύ έλξης και συμπεριφοράς. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην κάνουν σεξ με κάποιον που δεν γνωρίζουν καλά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν νιώθουν αρχικά σεξουαλική έλξη, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν και εμπιστεύονται το άλλο πρόσωπο. Οι ντεμισέξουαλ αδυνατούν να νιώσουν σεξουαλική έλξη αν δεν σχηματίσουν συναισθηματικό δεσμό, όμως, όπως όλοι, επιλέγουν αν θα κάνουν σεξ ή όχι.

Κάποιοι θεωρούν ότι η ντεμισεξουαλικότητα έχει να κάνει με τις ορμόνες –ή ότι αποτελεί κάποια παθολογική κατάσταση– ενώ άλλοι παρεξηγούν τους ντεμισέξουαλ και πιστεύουν ότι προσπαθούν απλώς να «ξεχωρίσουν». Ειδικά οι νέοι ακούν συχνά ότι «άργησαν να πάρουν μπρος» ή ότι είναι πολύ μικροί για να βάλουν ταμπέλα στον εαυτό τους. Αυτό που δεν συνειδητοποιεί ο κόσμος είναι ότι η ταμπέλα μπορεί να είναι παρήγορη για κάποιον που νιώθει διαφορετικός από τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του.

Για κάποιους ντεμισέξουαλ, η ταυτότητά τους μπορεί να γίνει περίπλοκη λόγω άλλων ταυτοτήτων που έχουν ταυτόχρονα. Πολλές γυναίκες ντεμισέξουαλ ακούν συχνά ότι η σεξουαλικότητά τους είναι στο πλαίσιο της «φυσιολογικής» γυναικείας σεξουαλικότητας. Σε κάποιους ντεμισέξουαλ δεν αναγνωρίζεται ο προσανατολισμός τους, ο οποίος θεωρείται προϊόν κάποιας εθνικότητας ή θρησκείας που θεωρείται «συντηρητική». Αυτοί οι ντεμισέξουαλ, όπως και οι ντεμισέξουαλ με κάποια αναπηρία, ή αυτοί που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, δυσκολεύονται να υιοθετήσουν μια ταυτότητα που να ακολουθεί ένα στερεότυπο.

14811511703597891413.gifΟι ακτιβιστές έχουν πολλή δουλειά ακόμα. Κατ' αρχάς η ασεξουαλικότητα είναι γνωστή μόνο στον δυτικό κόσμο· η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτή είναι ανύπαρκτη σε άλλες χώρες. Όμως μέσα στα τρία χρόνια που πέρασαν από τότε που ανακάλυψα τη λέξη, άλλαξαν πολλά. Βλέπω ότι η ντεμισεξουαλικότητα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις ειδήσεις και τα social media. Δημιούργησα, επίσης, το (Demisexuality Resource Center) για να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο γύρω από το θέμα – είναι η μοναδική ιστοσελίδα που επικεντρώνεται στην ντεμισεξουαλικότητα (και όχι στη γενικότερη ασεξουαλικότητα) που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν για την ντεμισεξουαλικότητα, ελπίζω ότι όλο και περισσότεροι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι και δεν είναι δυσλειτουργικοί.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...