Οι ομόφυλες σχέσεις μπορεί να είναι πιο σταθερές από τις ετερόφυλες

Γενικά υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη ότι οι ομόφυλες σχέσεις είναι ασταθείς, ότι δεν έχουν διάρκεια και είναι πιο καταστροφικές από τις ετερόφυλες. Σύμφωνα με την Deborah Schurman-Kauflin Ph.D, οι έρευνές της έδειξαν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Deborah Schurman είναι κλινική ψυχολόγος – εγκληματολόγος.

Οι ομοφυλόφιλοι πιθανώς να κάνουν σταθερότερες σχέσεις από τους ετεροφυλόφιλους. Αυτό είναι το εύρημα της έρευνάς μου, κατά την οποία πήραμε συνεντεύξεις από δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα συνίστατο από ομοφυλόφιλους άνδρες και λεσβίες. Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε ετεροφυλόφιλους. Στην έρευνα συμμετείχαν 200 άτομα (100 σε κάθε ομάδα) από το Phoenix της Αριζόνα και από το St. Petesburg της Φλόριντα. Η αρχική επαφή έγινε μέσω τηλεφώνου και οι συζητήσεις ποίκιλαν σε χρόνο, από 45 λεπτά έως δύο ώρες η καθεμία.

Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την ερωτική τους ζωή, οι ομοφυλόφιλοι ήταν πιθανότερο να έχουν μακροχρόνιες σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 59% βρισκόταν σε μια σταθερή, τρυφερή σχέση για τρία ή περισσότερα χρόνια. Δήλωσαν ότι ήταν πολύ αφοσιωμένοι στο/στη σύντροφό τους και ανέφεραν υψηλά επίπεδα ευτυχίας στη ζωή τους. Μόνο το 19% παραδέχτηκε ότι είχε απατήσει τη σχέση του, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

Παρόλο που οι ομοφυλόφιλοι τόνισαν το αυξημένο επίπεδο άγχος που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του κοινωνικού ρατσισμού, ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι ήταν ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους. Οι συνεντευξιαζόμενοι ανέφεραν ότι μόλις ξεπέρασαν την έλλειψη κατανόησης και αποδοχής από την οικογένεια και τους φίλους τους, ένιωσαν ελευθερία και συνεπώς ευτυχία και ανακούφιση.

Σε αντίθεση με τους ετεροφυλόφιλους φίλους τους, ήταν πιο ικανοί να μιλήσουν ανοικτά με τους/τις συντρόφους τους για τις επιθυμίες τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη τρυφερότητα ανάμεσα στους. Αφότου έκαναν το «coming out», ένιωσαν πιο ελεύθεροι/ες να πειραματιστούν και να διασκεδάσουν. Εν συντομία, ανέφεραν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης στη σεξουαλική τους ζωή.

Βέβαια, ήταν λιγότερο πιθανό να διατηρήσουν στενές σχέσεις με τους γονείς τους. Ωστόσο, έτειναν να είναι πιο κοντά με τους φίλους τους και περνούσαν περισσότερο χρόνο με άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε ότι ήταν πιο σταθεροί στην επαγγελματική τους ζωή. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων εργαζόταν στην ίδια εταιρία για πέντε χρόνια ή και παραπάνω, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι απολάμβαναν τη θέση εργασίας τους.

Από την άλλη πλευρά, οι ετεροφυλόφιλοι παρατηρήθηκε να έχουν μεγαλύτερη αστάθεια στις ερωτικές τους σχέσεις. Μόνο το 47% ανέφερε ότι βρισκόταν σε μια σταθερή, συντροφική σχέση. Ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό, το 42% ανέφερε ότι είχε μια σταθερή σχέση για πάνω από τρία χρόνια. Από εκείνους που ήταν παντρεμένοι, πάνω από το 50% είχε πάρει διαζύγιο. Σχεδόν το μισό δείγμα της ομάδας παραδέχτηκε ότι είχε απατήσει το/τη σύντροφό του και τα 2/3 ανέφεραν ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή. Τόνισαν ότι είχαν δυσκολίες στην επικοινωνία των επιθυμιών τους με τους συντρόφους τους και έτσι δεν ικανοποιούνταν.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι ετεροφυλόφιλοι ανέφεραν υψηλά ποσοστά στρες και δυστυχίας στη ζωή τους γενικά. Αυτή η δυστυχία φάνηκε να διαχέεται και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής τους. Η επαγγελματική τους ζωή είχε την τάση να είναι πιο ασταθής και ήταν λιγότερο πιθανό να παραμείνουν στην ίδια θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μόνο το 26% παρέμενε σε μια δουλειά για πέντε χρόνια ή παραπάνω και οι περισσότεροι ανέφεραν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την θέση εργασίας που είχαν. Αν και ήταν πιθανότερο να έχουν στενούς δεσμούς με τους γονείς τους, ανέφεραν ότι περνούσαν λιγότερο χρόνο με μέλη της οικογένειας τους, σε αντίθεση με τους ομοφυλόφιλους.

Η ειλικρίνεια για τη σεξουαλικότητά τους, έκανε τους ομοφυλόφιλους να νιώθουν μια ξεχωριστή ελευθερία που μεταφράζεται σε σταθερότητα και ευτυχία. Οι σχέσεις τους είχαν την τάση να είναι σταθερότερες, κάτι που τους βοηθά να διατηρούν έναν υγιή και καλύτερο τρόπο ζωής γενικότερα. Από την άλλη πλευρά, οι ετεροφυλόφιλοι στο δείγμα μας δήλωναν αρκετά δυστυχισμένοι. Ήταν θυμωμένοι και απογοητευμένοι από τη ζωή και ανέφεραν αρκετές δυσλειτουργίες στη σεξουαλική ερωτική τους ζωή, κάτι που περνούσε και στις άλλες πλευρές της καθημερινότητάς τους.

Καθώς πρόκειται για ένα δείγμα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί από την προθυμία εκείνων που τελικά δέχτηκαν να απαντήσουν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σημαντικά και οι διαφορές στα ποσοστά μεγάλες. Έγινε ξεκάθαρο από τα ευρήματα ότι οι γκέι και οι λεσβίες μπορεί να διατηρούν καλύτερες σχέσεις από τους ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες. Το στερεότυπο ότι οι ομοφυλόφιλοι περνούν από τη μία σχέση στην άλλη καταρρίπτεται. Η βαθιά και η πραγματική αγάπη δεν έχει και δεν πρέπει να έχει όρια. Ο ρατσισμός και ο φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία και η ειλικρινής αγάπη δεν πρέπει να απαγορεύεται.

[Πηγή]

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...