genderqueer

Σπάσε τα δεσμά του φύλου - Ruby Rose

Η Ruby Rose, από την Αυστραλία (είναι μοντέλο dj, vj και τηλεοπτική παρουσιάστρια), δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Break Free”, με την οποία στοχεύει να πληροφορήσει τον κόσμο για τους ρόλους των φύλων και για το πώς είναι να έχεις μία ταυτότητα η οποία διαφέρει από αυτό που μας επιβάλει ως «σωστό» η κοινωνία. Στο βίντεο βλέπουμε μια κοπέλα, με τονισμένο κάθε στοιχείο θηλυκότητας. Βαμμένη, ντυμένη με ένα κολακευτικό φόρεμα και ψηλοτάκουνες γόβες. Σε ελάχιστο χρόνο, η “κοπέλα” αλλάζει. Κόβει τα μαλλιά της, αφαιρεί το make up, δένει με επίδεσμο το στήθος της και ντύνεται με ανδρικά ρούχα. Αλλάζει ύφος και η θηλυκότητα έχει χαθεί.

Με λίγα λόγια, θέλει να μας δείξει πως ο άνθρωπος μπορεί ν’ αναγνωρίζει τον εαυτό του ως άντρα, ως γυναίκα ή ως και τα δύο ή ίσως ακόμη και ως κανένα.  Ο όρος που χρησιμοποιείται για να το περιγράψει είναι gender fluid ή genderqueer και η “ελληνική πραγματικότητα” δεν έχει μπει καν στον κόπο να δημιουργήσει μια ελληνική λέξη για να το περιγράψει.

Η Ruby Rose, δήλωσε πως είναι λεσβία στα 12 της και καθ’ όλη τη διάρκεια των εφηβικών της χρόνων δέχτηκε λεκτική και σωματική κακοποίηση, σε τέτοιο βαθμό ώστε στα 16 της να χρειαστεί νοσηλεία.  Μετά την κυκλοφορία της ταινίας της δήλωσε πως: «Είμαι gender fluid και αισθάνομαι πως κάθε μέρα ξυπνάω, έχοντας ένα ουδέτερο φύλο».

Η κοινωνία μας θεωρεί πως όταν κάποιο άτομο  γεννηθεί, το φύλο του και η σεξουαλική του προτίμηση για το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένα, δεδομένα και εξαρτώνται αποκλειστικά από τα γενετικά του όργανα. Γι’ αυτό το λόγο ακόμη και στις μέρες μας το κοινωνικό σύνολο αδυνατεί να αποδεχτεί τα άτομα που είναι bisexual, homosexual, transexual, transgender, asexual, pansexual κλπ. Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται, βιώνει και εκφράζει ο καθένας και η καθεμία το φύλο της μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτό που η κοινωνία επιβάλλει. 

Να είσαι και να εκφράζεις αυτό που νιώθεις και όχι αυτό που σου είπαν πως θα έπρεπε να είσαι.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...