Ομοφοβικά δαιμόνια

Ομοφοβικά δαιμόνια

Το εκκλησίασμα στο Χριστιανικό Κέντρο της Καμπάλα στην Ουγκάντα ήταν μεγαλύτερο σε πλήθος από κάθε άλλη φορά. Η προοπτική του κηρύγματος του «φλογερού πάστορα» είχε τραβήξει πλήθος κόσμου, που ανυπομονούσε να ακούσει τον Μάρτιν Σέμπα να μοιράζεται μαζί τους τις αποκαλύψεις που είχε προαναγγείλει.

Η φιλόδοξη προοπτική για μια πορεία με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου «ευαισθητοποιημένων πολιτών» υπέρ του νομοσχεδίου για την περαιτέρω ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα έσβησε για λόγους ασφαλείας αλλά ο ευαγγελικός παπάς δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει εύκολα το... έργο του.

«Το μεγάλο επιχείρημα των ομοφυλόφιλων είναι ότι δεν είναι δουλειά κανενός να εξετάζει τι κάνουν οι άνθρωποι στην κρεβατοκάμαρά τους», είπε στο κήρυγμά του ο Σέμπα. «Ξέρετε όμως τι κάνουν;». Και μετά από αυτή την εισαγωγή, επιδόθηκε για περίπου ένα μισάωρο σε μια προσπάθεια να δώσει απάντηση στο ερώτημα που είχε ο ίδιος θέσει με την προβολή ασπρόμαυρων φωτογραφιών ομοφυλόφιλων ζευγαριών από τη δεκαετία του 1960. Περιγράφοντας σοκαρισμένος αυτά που έβλεπε έκανε το πλήθος να ξεσπά σε λυγμούς και να πέφτει στο έδαφος.

Αν ο ευαγγελικός ιερέας, γιος επαρχιώτη δασκάλου, δεν ήταν ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στην Ουγκάντα, ίσως το... σόου του να ήταν για γέλια. Ομως ο αμερικανο-σπουδασμένος πάστορας και πρώην πρωταθλητής του μπρέικ-ντάνσινγκ στην Ανατολική Αφρική είναι διάσημος και έχει όλη την εξουσία αυτής της δημοφιλίας στη διάθεσή του.

Δεν είναι τυχαίο που ο βουλευτής, ο οποίος εισήγαγε τον νόμο για την αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα, ανήκει στο εκκλησίασμά του. Ο ίδιος λέει ότι έχασε έναν αδελφό και μια αδελφή από τον HIV και έχει κάθε λόγο να είναι ένας από τους πλέον επιθετικούς υποστηρικτές της νομοθεσίας κατά των ομοφυλοφίλων.

Η... ηχηρή προβολή των φωτογραφιών στη διάρκεια του τελευταίου του κηρύγματος, του εξασφάλισε μεταξύ άλλων την προβολή που αποζητούσε. Εκμεταλλεύθηκε λοιπόν την ευκαιρία να στρέψει τα όπλα του και στο Λευκό Οίκο.

«Πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον αναρωτήθηκαν επικριτικά "πώς μπορεί η Ουγκάντα να θεσμοθετήσει νόμους ενάντια στην ομοφυλοφιλία;". Εγώ λοιπόν θέλω να πω στον Μπαράκ Ομπάμα που έχει και αφρικανική καταγωγή, ότι στην Αφρική ο σοδομισμός είναι μίασμα».

Στα 42 του, ο ευαγγελικός πάστορας έχει την ενέργεια και το πάθος ενός πολύ πιο νέου ανθρώπου κι αυτό είναι ένα στοιχείο που αξιοποιεί για να προσηλυτίζει νέους, φοιτητές κατά προτίμηση, δίνοντας στην εκκλησιαστική του κοινότητα έναν χαρακτήρα διαφορετικό, με μεγάλη δυναμική.

Απεταξάμην την ομοφυλοφιλία

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο της Ουγκάντας περιλαμβάνει ακραία στοιχεία, παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα και υποδαυλίζοντας στην ουσία τις προσπάθειες αντιμετώπισης της μάστιγας του AIDS στη χώρα.

Το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία αλλά ποινικοποιεί στην πραγματικότητα και το να γνωρίζει κάποιος ότι κάποιος άλλος είναι ομοφυλόφιλος ζητώντας από τους πολίτες να καταγγέλλουν την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα συμπολιτών τους, ακόμη και μελών της οικογένειάς τους ή να αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι την επιβολή ποινών.

«Μπορεί να διαφωνούμε με τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά συμφωνούμε στο ότι είναι αδιανόητο ομοφυλόφιλα άτομα να στοχοποιούνται γι' αυτό που είναι, ασχέτως αν μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή αλλού, με ακραίες νομοθεσίες που υποδαυλίζουν το μίσος όπως αυτή που προτάθηκε πρόσφατα στην Ουγκάντα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Η περίπτωση της Ουγκάντας δεν είναι όμως μοναδική. Εξίσου ακραίες καταστάσεις στο Μαλάουι αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η Αφρική τραβάει το σκοινί πασχίζοντας να ισορροπήσει διαφορετικές στάσεις έναντι της ομοφυλοφιλίας που περνούν μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέπτη των δυτικών επιρροών.

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων υποστηρίζουν ότι συντηρητικοί Αμερικανοί ευαγγελικοί ενθαρρύνουν ένα φοβικό κλίμα ενώ όσοι είναι έτοιμοι να ρίξουν στην πυρά τους ομοφυλόφιλους σε έναν τελετουργικό... εξαγνισμό θεωρούν ότι η ομοφυλοφιλία έρχεται στην επιφάνεια στην Αφρική εξαιτίας ακριβώς της ενθάρρυνσης από τους Δυτικούς.

Δεν είναι τυχαίο το ότι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις 34 από τις 54 χώρες της Αφρικής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις περισσότερες από τις υπόλοιπες επιδεικνύεται έστω η στοιχειώδης ανοχή. Στην Ουγκάντα και την Τανζανία μπορεί να τιμωρηθεί με ισόβια κάθειρξη ενώ σε άλλες χώρες τιμωρείται ακόμη και με θάνατο. Στην ακριβώς αντίθετη άκρη, η Νότια Αφρική επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

24 Φεβρουαρίου 2010

ΠΗΓΗ:Enet.gr

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...