Πρώτα οι μετανάστες, μετά οι γκέι – όπου να 'ναι έρχεται η σειρά σου

της Φιλίππας Διαμάντη και του Κωστή Σπηλιώτη

ΠΗΓΗ: 10%

Εδώ και αρκετούς μήνες παρακολουθούμε είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα περιστατικά τυφλής βίας κατά των μεταναστών και μεταναστριών. Ξεκινούν από οργανωμένες, στοχευμένες επιθέσεις σε σπίτια, χώρους λατρείας και εργασίας, έως ατομικές επιθέσεις κατά των μεταναστών/τριών στο δρόμο, στο τρένο, στο σχολείο. Παράλληλα ξεκίνησαν οι θεσμικές και εξωθεσμικές επιθέσεις στους Τσιγγάνους-Ρομά και ακολούθησαν επιθέσεις στα ομοφυλόφιλα άτομα, στα πάρκα, στο δρόμο, στους γκέι χώρους ψυχαγωγίας.

Στα τέλη Αυγούστου, μάλιστα, έφτασαν στην Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας επώνυμες καταγγελίες για ομοφοβικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς στο Ζάππειο, ένα πάρκο που είναι παραδοσιακά σημείο συνάντησης και γνωριμίας ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Ο Θ. Δ., αυτόπτης μάρτυρας σε τουλάχιστον τρία περιστατικά άγριας βίας, κατήγγειλε μάλιστα πως σε ένα από αυτά, στις 22 Αυγούστου στις 3.00 τα ξημερώματα, η επίθεση έγινε οργανωμένα από μία ομάδα είκοσι ατόμων που φορούσαν μπλούζες με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ήταν οπλισμένα με λοστούς και σιδερογροθιές. Σε αυτήν την επίθεση ένα σκουρόχρωμο άτομο (που συνδύαζε προφανώς το διπλό στίγμα της «αδερφής» και του «ξένου») μαχαιρώθηκε και κατέληξε στο νοσοκομείο. Ο Θ.Δ, κατήγγειλε επίσης πως η αστυνομία, αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χώρο του Ζαππείου με το αστυνομικό τμήμα Συντάγματος, αργεί υπερβολικά να εμφανιστεί, κάθε φορά που της ζητείται (αστυνομικοί έχουν φτάσει ακόμη και με δύο ώρες καθυστέρηση μετά από κλήση ότι γίνεται επίθεση στο Ζάππειο). Σύμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες του 10%, τη μαρτυρία του Θ.Δ. επιβεβαιωνούν πολλοί άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Παράλληλα, πολλοί επισκέπτες του Ζαππείου αναζητούν ήδη τρόπους αντίδρασης σε τυχόν επανάληψη της βίαιης επιδρομής.

Ειδικά όσον αφορά την επίθεση των φασιστών στο Ζάππειο, έναν χώρο παραδοσιακά γκέι συναντήσεων, το μήνυμα του εκφοβισμού και της προμελετημένης έκφρασης ρατσιστικού μίσους είναι νομίζουμε παραπάνω από ξεκάθαρο. Επιθέσεις ρατσιστικού και ομοφοβικού μίσους ήταν όμως και αυτές που δεχτήκαν τις τελευταίες ημέρες νέοι άνθρωποι σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Αυγούστου στις 4.30 το πρωί στην Ομόνοια δυο νεαροί εικοσιπέντε χρονών που απλώς περπατούσαν μαζί, ρωτήθηκαν ξαφνικά και προκλητικά από δύο μοτοσικλετιστές αν είναι γκέι. Η απάντηση των νεαρών ήταν «ναι είμαστε», και αυτή η ήταν αρκετή για να κάνει τους μοτοσικλετιστές να αφήσουν τη μηχανή τους παραπέρα και να αρχίσουν να κυνηγούν και να ξυλοφορτώνουν με μπουνιές και κλωτσιές τους δυο νεαρούς. Το περιστατικό αυτό έγινε γνωστό χάρη στο θάρρος του ενός από του δύο νεαρούς, του Σ. Α., που το κατήγγειλε στην αστυνομία και δημοσίευσε την εμπειρία τους στο διαδίκτυο. Παρόμοια επίθεση δέχτηκε και ο εικοσιεπτάχρονος Ι. Δ. στις 30 Αυγούστου καθώς περπατούσε στις έντεκα το βράδυ στη συμβολή Πανεπιστημίου με Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας. Δύο έφηβοι που θεώρησαν απλώς ότι τους κοίταξε προκλητικά, χωρίς καν να τους απευθύνει το λόγο, του επιτέθηκαν χτυπώντας τον σοβαρά με κλωτσιές και μπουνιές σε όλο του το σώμα και το πρόσωπο. Και ο Ι.Δ. κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.

Ο φασισμός έχει ξεφύγει πλέον από τα στενά όρια ενός πολιτικού κόμματος και έχει γίνει καθημερινή πρακτική και ρητορική του διπλανού μας, του γείτονά μας, του συναδέλφου μας, του γονιού μας. Πρέπει να σταθούμε κριτικά απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας, να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας δημιουργεί πλασματικούς εχθρούς και να ενωθούμε για να αντιπαλέψουμε αυτούς που έχουν συμφέρον από τον εμφύλιο μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Η ευθύνη μας να αντισταθούμε είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ.

Σημείωση: Για λόγους προστασίας των ατόμων που προχώρησαν στις καταγγελίες, αναφέρονται όλα με τα αρχικά τους, τα στοιχεία τους όμως είναι στη διάθεση της αστυνομίας, του 10% αλλά και των οργανώσεων της ΛΟΑΤ κοινότητας που έχουν ήδη αναλάβει δράση για το ζήτημα των βίαιων επιθέσεων.

Η φωτογραφία είναι του 21χρονου Νορβηγού Μάγκνους Στενσάκερ, ο οποίος έπεσε θύμα  ομοφοβικής επίθεσης τον Μάιο του 2011.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...