ask for help

Γραμμές συμβουλευτικής υποστήριξης

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποτε σε δύσκολη θέση ή γνωρίζουμε άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Οι γραμμές συμβουλευτικής υποστήριξης είναι το πρώτο βήμα!

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε λύση στα προβλήματά μας είναι η συμβουλή ενός ειδικού. Δε χρειάζεται να κλείνουμε  ραντεβού όταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής υπάρχουν άτομα πρόθυμα να μας βοηθήσουν. Ή να μας κατευθύνουν με την σειρά τους στους κατάλληλους ειδικούς.

 

  • Κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών: 210 5235318 και 5235250 

Ο μεγαλύτερος εχθρός μιας γυναίκας που κακοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο δεν είναι ο σύντροφός της, ούτε καν τα ξύλα, τα εργαλεία και τα άλλα αντικείμενα που πολλοί μεταχειρίζονται για να την «υποτάξουν». Αδίσταχτοι εχθροί της είναι η ντροπή και ο φόβος για τις αντιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου.

Άλλα παρόμοια χρήσιμα τηλέφωνα:

  • Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών: 210.52.44.657
  • Δίκτυο για την καταπολέμηση της ανδρικής βίας κατά των γυναικών: (Δευτέρα –Παρασκευή: 16.00-20.00) 210 3828126
  • Γραμμή «Δίπλα σου» για την κακοποίηση της οικογένειας: 800-118-88881

 

  • Γραμμή για εφήβους: 116111 

Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» είναι μια νέα συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους. Αν είσαι παιδί ή έφηβος μέχρι 18 ετών μπορείς να τηλεφωνήσεις δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι μέρες και ώρες που μπορείς να καλέσεις είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 14:00 το μεσημέρι ως τις 20:30 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9:30 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι. Στη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε σε απασχολεί. Όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, είναι το ίδιο σημαντικά. Μη διστάσεις λοιπόν να τηλεφωνήσεις αν έχεις ανησυχίες για το μέλλον σου, αν βρίσκεις δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς ή τους φίλους σου, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στην οικογένεια, όπως χωρισμό των γονιών, θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή αν απλά νιώθεις φοβισμένος.

  • Γραμμή για γονείς εφήβων: 801.11.77 

Η «Γραμμή-Σύνδεσμος» είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γονείς, εκπαιδευτικούς και οποιονδήποτε ενήλικα θέλει να μιλήσει για κάποιο θέμα που τον απασχολεί σε σχέση με ένα παιδί ή έναν έφηβο. Απαντά στον αριθμό 801 801 1177 με κόστος μία αστική μονάδα από οποιοδήποτε σταθερό τηλέφωνο και από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ.

  • Γραμμή για τη σεξουαλική διαφορετικότητα και την ταυτότητα του φύλου: 1528

Καλώντας το 1528, οι νέοι και οι νέες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και ταυτότητα φύλου, οι οικογένειές τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, λαμβάνουν ολοκληρωμένη ειδική συμβουλευτική ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη αναφορικά με την αποδοχή της σεξουαλικής διαφορετικότητας και την ορθή διαχείριση περιστατικών αρνητικής διάκρισης σε σχέση με τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα, στην οικογένεια, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και στον εργασιακό χώρο.

  • 18 ΑΝΩ: 210-33.04.215 , 210-33.04.395

Το Τμήμα Εμψύχωσης και Ευαισθητοποίησης 18 Άνω λειτουργεί σε καθημερινή ολοήμερη βάση. Πραγματοποιούνται ομάδες ψυχοθεραπείας και ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες, ατομικά ραντεβού και παράλληλα συστεγάζεται με το Ανοιχτό Πρόγραμμα του 18 Άνω. Στόχος του Τμήματος Εμψύχωσης είναι η ανάπτυξη της θεραπευτικής σχέσης, η αρχή της συλλογικότητας και η συνεργασία μεταξύ των μελών των ομάδων. Η επιτυχία των στόχων εξαρτάται από την εκπαίδευση και την θεραπευτική διαδικασία που ακολουθείται από την θεραπευτική ομάδα του τμήματος Εμψύχωσης 18 Άνω.

  • Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης: 1037

Προσφορά τηλεφωνικής βοήθειας σε άτομα, οικογένειες και ομάδες, που αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης, κοινωνικού αποκλεισμού ή αντίστοιχους κινδύνους. Συμβολή, επίσης, στην πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων. Με τη λειτουργία της τηλεφωνικής 1037, επιδιώκεται η ενημέρωση και στήριξη ατόμων και κοινωνικών ομάδων, που δεν μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημά τους ή βρίσκονται σε αδυναμία να αξιοποιήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρόνοιας, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

  • Εθνικό κέντρο άμεσης κοινωνικής βοήθειας: 197

Τα άτομα και οι πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες κατά προτεραιότητα απευθύνονται και στοχεύουν οι υπηρεσίες του Δικτύου των Μονάδων του Ε.Κ.Κ.Α. είναι: πολίτες που χρήζουν ενημέρωσης για θέματα κοινωνικής φροντίδας και διασύνδεσης με το Δίκτυο των Υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης παιδιά και έφηβοι/έφηβες που κακοποιούνται παιδιά και έφηβοι/έφηβες που παραμελούνται ή εγκαταλείπονται έφηβοι και έφηβες που εγκαταλείπουν το σπίτι τους θύματα οικογενειακής βίας ενήλικοι και ηλικιωμένοι που χρήζουν άμεσης ψυχολογικής και κοινωνικής βοήθειας άτομα που βρίσκονται σε κρίση και κίνδυνο βλάβης θύματα παράνομης διακίνησης με σκοπό την σεξουαλική ή οικονομική εκμετάλλευση θύματα έκτακτων φυσικών και μαζικών καταστροφών.

  • Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη: 1034 

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 21:00, και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων. Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη παρέχει: ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη συμβουλευτική επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την κατάθλιψη, αλλά και για άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας ενημέρωση και παραπομπή, όταν χρειάζεται, σε Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που βρίσκονται στην περιοχή διαμονής του ενδιαφερομένου Οποιοσδήποτε νιώθει την ανάγκη να μιλήσει και να ζητήσει υποστήριξη για ζητήματα σχετικά με την κατάθλιψη ή γενικότερα θέματα ψυχικής υγείας που απασχολούν τον ίδιο ή πρόσωπα του περιβάλλοντός του, μπορεί να τηλεφωνήσει στη Γραμμή Βοήθειας.

 

  • Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»: 82.53.253

 O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Το σύνθημα στο «Άλμα Ζωής» είναι η «ζωή με ποιότητα». Έμπειροι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να στηρίξουν τόσο την ίδια τη γυναίκα όσο και τα μέλη της οικογένειάς της δωρεάν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με στόχο την παροχή πρακτικής και συναισθηματικής στήριξης στη γυναίκα με καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ο Σύλλογος έχει οργανώσει από το 2006 τηλεφωνική γραμμή στήριξης που στελεχώνεται από ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια.

  • Ψυχολογική υποστήριξη για άτομα που πάσχουν από καρκίνο: 1069 

Μέσω της εθνικής γραμμής υποστήριξης των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο 1069, όλοι οι πολίτες μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους 5 ειδικούς ψυχικής υγείας, 5 ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες το 24ωρο, ώστε να πάρουν τις πληροφορίες και την υποστήριξη που χρειάζονται.

 

  • ΟΚΑΝΑ: 1031

Βασικοί στόχοι της γραμμής 1031 είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ψυχοτρόπες ουσίες και τη χρήση τους, την πρόληψη και τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, τη θεραπεία και τις υπάρχουσες υπηρεσίες, τον ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματά του, η εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη βραχείας διάρκειας και η άμεση βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε καταστάσεις κρίσης, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση ουσιών (σύνδρομο στέρησης, αυτοκτονική συμπεριφορά, πρόληψη υποτροπής). 

  • Μη-Κυβερνητική οργάνωση «Νηφάλιοι»: 210-68.52.660 

Η 24ωρη γραμμή έχει στόχο την ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και ενημέρωσή του κοινού και των επαγγελματιών για τις βλαπτικές συνέπειες του αλκοόλ, καθοδήγηση και ενδυνάμωση κινήτρου για θεραπεία. Άλλα παρόμοια χρήσιμα τηλέφωνα:

  • Ανώνυμοι αλκοολικοί: 210.52.20.416, 210.42.24.142 
  • Ανοικτή γραμμή για αλκοολικούς: 210.36.17.089 
  • Συμβουλευτικός Σταθμός για αλκοολικούς: 210.33.04.177-8 
  • Βοήθεια σε παιδιά αλκοολικών: 210.52.39.161 

 

  • ΣΤΡΟΦΗ: 88.22.122

Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με έδρα την Αθήνα λειτουργεί από το 1988 και απευθύνεται σε έφηβους χρήστες ναρκωτικών ουσιών 13-21 ετών και τις οικογένειές τους.  Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης, αλλά με δυνατότητα φιλοξενίας των εφήβων που δεν έχουν οικογενειακή υποστήριξη ή προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας, σε όλα τα στάδια συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Με την υποστήριξη του Συλλόγου Οικογένειας του προγράμματος, προσφέρεται επίσης η δυνατότητα παραμονής σε ξενώνα και στις οικογένειες των εφήβων που προέρχονται από την περιφέρεια, τόσο κατά την αρχική φάση κινητοποίησης και προετοιμασίας των εφήβων για ένταξη στη Θεραπευτική Κοινότητα όσο και κατά διαστήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, εφόσον υπάρχει ανάγκη. 

  • ΚΕΘΕΑ: Τηλ: 210 9215776,  210 9237777 (09:00 – 17:00)

Το Κέντρο Ψυχολογικής Απεξάρτησης από το Αλκοόλ παρέχει ατομική συμβουλευτική, ομαδική ψυχοθεραπεία (ομάδες ανωνύμων αυτοθεραπευόμενων αλκοολικών), ψυχιατρική υποστήριξη, οικογενειακή θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους. Διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, χωρίς να αποκοπεί από το περιβάλλον του και τις δραστηριότητες του. Το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης κυμαίνεται από 4 έως 18 μήνες. Άλλα παρόμοια χρήσιμα τηλέφωνα: 

  • Ανοικτή γραμμή απεξάρτησης τοξικομανών: 210.53.23.780 
  • Ανοικτή γραμμή απεξάρτησης «ΙΑΣΩΝ»: 210.86.56.600 
  • Ανώνυμοι Ναρκομανείς: 210.34.74.777

 

  • Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης «ΙΘΑΚΗ»: 1145 

Παρεχόμενες υπηρεσίες: Ενημέρωση για θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών. Πληροφόρηση για υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος σε όλη την Ελλάδα. Ψυχολογική υποστήριξη μέσα από τη διαδικασία της ενεργητικής ακρόασης και της συζήτησης μέσω τηλεφώνου σε κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού.

 

  • Γραμμή για τον τζόγο: 1114 

Η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης και Τηλεσυμβουλευτικής 1114 λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ και έχει στόχο την παροχή ενημέρωσης και βοήθειας για τα ζητήματα που δημιουργεί η προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο στους ίδιους τους παίκτες, τα μέλη της οικογένειάς τους και τα φιλικά τους πρόσωπα. Δημιουργήθηκε το 2011 με τη συνεργασία του Ομίλου ΟΠΑΠ, καθώς διαπιστώθηκε η ανάγκη σύστασης μιας γραμμής βοήθειας για άτομα που πιθανόν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από την ενασχόληση τους με  τα τυχερά παιχνίδια.

 

  • ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: 1056 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με βάση την μακρόχρονη εμπειρία του σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων αλλά και γενικότερων θεμάτων που αφορούν στο παιδί και στην οικογένεια, του δίνει τη δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης μέσα από όλα τα τμήματα του και τις υπηρεσίες του. Η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης λειτουργεί χωρίς χρέωση, 24 ώρες τη μέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.

  • Συνήγορος του παιδιού: 11.32000 

Δεν είναι μόνο για καταγγελίες, ούτε μόνο για προβλήματα που έχουμε με δημόσιους φορείς. Αν είμαστε μέχρι 18 ετών κι έχουμε σοβαρά προβλήματα καταπίεσης από οποιονδήποτε, ζητάμε συμβουλές για τα δικαιώματά μας και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00 π.μ. – 15.00 μ.μ.)

 

  • Γραμμή για το κάπνισμα : 1142 

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 λειτουργεί καθημερινά 7.00 με 24.00 η γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης 1142 για την διακοπή του καπνίσματος. Στόχος της λειτουργίας της είναι πρωτίστως η ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών για τον ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο και η παροχή υποστήριξης και χρήσιμων πληροφοριών για όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Η γραμμή έχει γίνει δεκτή από το κοινό με ιδιαίτερη «θέρμη», από την πρώτη μέρα λειτουργίας της. Συνεχίζει να καταγράφει προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, καθώς και τις καταγγελίες για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους εργασιακούς χώρους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όλες οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούν τους ελέγχους. Παράλληλα, παρέχονται συμβουλευτικές πληροφορίες για τη διακοπή του καπνίσματος και δίνεται λεπτομερής ενημέρωση για τα δημόσια και ιδιωτικά «Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος» για όλη την ελληνική επικράτεια.

 

  • Τηλεφωνική γραμμή για το AIDS: 210-72.22.222 

Λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 9.00-21.00 Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από το 1992. Μαζί με το Συμβουλευτικό Σταθμό αποτελεί υπηρεσία του Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεργάζεται με το Κ.ΕΠΙΧ. Στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχοκοινωνικών επιστημών, οι οποίοι στο πλαίσιο της Πρόληψης και της Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας παρέχουν έγκυρη επιστημονική ενημέρωση και εξειδικευμένη ψυχολογική στήριξη σε σχέση με τη ΗIV λοίμωξη – AIDS. Στόχοι της Τ.Γ. είναι: Εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τη λοίμωξη. Συμβουλευτική σε άτομα που ενδιαφέρονται να υποβληθούν στη διαγνωστική εξέταση αντισωμάτων HIV. Συμβουλευτική μετά τη διαγνωστική εξέταση, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, αλλά και στην περίπτωση που είναι αρνητικό στο πλαίσιο της πρόληψης. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα που ζουν με τον ιό.  Παραπομπή στις κατάλληλες υπηρεσίες.

 

 [Πηγή]

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...