Να δοθεί τέλος στις διακρίσεις των διεμφυλικών ατόμων

Να δοθεί τέλος στις διακρίσεις των διεμφυλικών ατόμων

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προς το υπ. Εσωτερικών κα​ι το υπ. Δικαιοσύνης για τα διεμφυλικά άτομα Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  Μνήμης Διεμφυλικών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο  Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Διακιωμάτων σχετικά με την αλλαγή εγγράφων για  τα διεμφυλικά (τρανς) άτομα.

Τα διεμφυλικά (τρανς) άτομα είναι μία από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό -μεταξύ άλλων- και λόγω της αναντιστοιχίας της εικόνας τους με τα έγγραφα ταυτότητάς τους και, ως εκ τούτου, βρίσκονται μόνιμα αντιμέτωπα με τις διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υστερεί σε επίπεδο νομοθεσίας σε ζητήματα προστασίας και σεβασμού στοιχειωδών δικαιωμάτων για τα διεμφυλικά άτομα, ενώ εσφαλμένα ταυτίζει τις διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου με τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, με αποτέλεσμα μία κατάσταση νομικής απροσδιοριστίας και αβεβαιότητας ως προς τη σαφή προστασία των διεμφυλικών ατόμων από τις διακρίσεις.

Για το λόγο αυτό, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί να θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τις διεθνείς και ενωσιακές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, που θα επιτρέπει στα διεμφυλικά άτομα να προβαίνουν στη διόρθωση του ονόματός τους, ώστε τα νέα έγγραφα να ανταποκρίνονται στο φύλο όπως τα ίδια τα άτομα επιθυμούν να προσδιορίζεται και ανεξαρτήτως των ιατρικών διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου, προκειμένου να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην εργασία, την ασφάλιση και τις υπηρεσίες υγείας. Ερωτώνται επίσης με ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις σκοπεύουν να συμμορφωθούν στις υπερνομοθετικές επιταγές για την προστασία των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και στην αποτελεσματική τιμωρία των εις βάρος τους διακρίσεων και εκδηλώσεων βίας.

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Α. Σταμπουλή, Β. Κατριβάνου, Η. Διώτη, Ρ. Δούρου, Ν. Βούτσης, Ο. Γεροβασίλη, Ι. Γαϊτάνη, Σ. Σακοράφα, Κ. Ζαχαριάς, Π. Δριτσέλη, Β. Διαμαντόπουλος, Χ. Καραγιαννίδης, Α. Θεοπεφτάτου, Χ. Καφαντάρη, Μ. Διακάκη, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Ε. Αγαθοπούλυ, Μ. Κανελλοπούλου, Κ. Μπάρκας

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την  ερώτηση εδω:

https://​www.​hellenicparliament.​gr/​UserFiles/​c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/​7824803.​pdf

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών  διοργανώνει Διημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών, που πραγματοποιείται για τρίτη  συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, σήμερα Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Νοέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο αμφιθέταρο Αντ. Τρίτσης (Ακαδημίας 50). περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διημερίδα μπορείτε να δείτε εδώ:

https://​www.​transgender-association.​gr/​

Πηγή: rproject.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...