Ισα δικαιώματα στην υιοθεσία για τα γκέι ζευγάρια

Ισα δικαιώματα στην υιοθεσία για τα γκέι ζευγάρια

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Μια νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται να διευρύνει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.Πρόκειται για απόφαση,μία από τις πολλές που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη,η οποία καθιστά πιθανότερη την επίτευξη της πλήρους ισότητας μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών και αφορά το ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα της υιοθεσίας.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου απεφάνθη ότι και στα ομόφυλα ζευγάρια ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει το δικαίωμα εάν το επιθυμεί να υιοθετήσει το παιδί ή τα παιδιά του άλλου και να γίνει κηδεμόνας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου βασίστηκε στην υπόθεση ενός ανύπαντρου ζευγαριού λεσβιών από την Αυστρία, το οποίο έπειτα από την άρνηση των αυστριακών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν το δικαίωμά του σ' αυτού του τύπου την υιοθεσία, κατέφυγε στο Δικαστήριο του Στρασβούργου όπου και δικαιώθηκε - τα αυστριακά δικαστήρια είχαν λάβει την απόφασή τους με βάση τις σεξουαλικές προτιμήσεις των δύο γυναικών και αυτό δε μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Από τη στιγμή που ο νόμος στην Αυστρία παρέχει τη δυνατότητα σ' έναν από τους δύο συντρόφους ανύπαντρου ετερόφυλου ζευγαριού να υιοθετήσει το παιδί ή τα παιδιά του άλλου, τότε το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ομως η νέα απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, παρότι χαιρετίστηκε ως ιστορική από τις οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, δεν έχει καθολική ισχύ για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς αφορά εκείνα μόνο τα κράτη όπου επιτρέπεται η υιοθεσία σε ετερόφυλα ανύπαντρα ζευγάρια.

Πηγή:tanea.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...