Δ.Τ. ΟΛΚΕ ΘΕΜΑ: Προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2013

ΘΕΜΑ: Προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας  φύλου από εγκλήματα μίσους

Η 6η Μαρτίου 2013 είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την λεσβιακή, γκέι, αμφί, τρανς κοινότητα της Ελλάδας γιατί ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, το 
πολυνομοσχέδιο "Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Άλλες Διατάξεις" που έφερε στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο με τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ θα αποτελεί  νόμο της Ελλάδας, αναφέρει ρητά και για πρώτη φορά την ταυτότητα φύλου στους λόγους προστασίας από τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται με 
κίνητρο το μίσος. Ειδικότερα, περιλαμβάνεται διάταξη όπου  τροποποιείται ο Ποινικός Κώδικας και συγκεκριμένα η παράγραφος 3 του άρθρου 79 του ΠΚ, έτσι ώστε "Η τέλεση της πράξης από μίσος  προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση και η ποινή δεν αναστέλλεται".

Η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας θεωρεί το νόμο ένα θετικό βήμα που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις άλλες ευρωπαϊκές  νομοθεσίες και πρακτικές. Επισημαίνει ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δείχνει διάθεση ουσιαστικού και όχι αποσπασματικού διαλόγου στο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της προστασίας όχι μόνο του σεξουαλικού  προσανατολισμού, αλλά και της ταυτότητας φύλου από τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις μίσους. Η πρόληψη λειτουργεί ως το ισχυρότερο όπλο της κοινωνίας και αυτό επιτυγχάνεται με μια παιδεία χωρίς διακρίσεις και εκφοβισμούς, αλλά και με ουσιαστική θεσμοθέτηση της προστασίας των θυμάτων και των μαρτύρων.

Το ΔΣ της ΟΛΚΕ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...