Δ.Τ. Good As You(th)

Δελτίο Τύπου  Good As You(th)

Ομοφοβικό σύγγραμμα Ιατρικής Α.Π.Θ.

Πριν από λίγους μήνες, έπεσε στην αντίληψη της ομάδας, το βιβλίο του μαθήματος της Ιατροδικαστικής, της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ "Ιατροδικαστική. Από τη θεωρία στην πράξη", Δημήτριος Ψαρούλης, Εκδόσεις University Studio Press, 2008). Εν συντομία, το βιβλίο, μεταξύ άλλων:

  • κατέτασσε την ομοφυλοφιλία σε υποκεφάλαιο της παιδεραστίας.
  • ανέφερε αστήρικτες θεωρίες ως την "αιτία" της ανδρικής και γυναικείας ομοφυλοφιλίας.
  • υποστήριζε πως η ομοφυλοφιλία δεν συναντάται στο ζωικό βασίλειο.
  • περιέγραφε τον αυνανισμό ως σεξουαλική διαταραχή και
  • ισχυριζόταν πως η φύση επιβάλλει μαζοχιστικό ρόλο στη γυναίκα, και σαδιστικό στον άντρα.

Mετά από σκέψη, αποφασίσαμε ότι θέλαμε να δράσουμε σχετικά με το βιβλίο αυτό, το οποίο με αντιεπιστημονικό τρόπο και απουσία βιβλιογραφικών παραπομπών, ενίσχυε ρατσιστικά στερεότυπα και αναχρονιστικές αντιλήψεις, προσβάλλοντας κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι υπαρκτές και ενεργές στο χώρο του πανεπιστημίου.

Έχοντας κατά νου πως η αλλαγή θα ερχόταν από κάτω προς τα πάνω, η πρώτη μας κίνηση, ήταν να γραφτεί ένα κείμενο, σε συνεργασία με την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, το οποίο θα μοιραζόταν στους χώρους του ΑΠΘ κυρίως, και η συλλογή υπογραφών.

Υπήρξε επικοινωνία με τις αρχές του πανεπιστημίου, οι οποίες σε πρώτη φάση δεν δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα. Η συλλογή και ηλεκτρονικών υπογραφών και η δημοσίευση του κειμένου στο σάιτ μας, βοήθησε να γνωστοποιηθεί το θέμα, μέσω διαδικτυακών και τηλεοπτικών ΜΜΕ. Εν τέλει, το αίτημά μας ακούστηκε, και το βιβλίο κυκλοφόρησε αυτό το εξάμηνο χωρίς το κομμάτι που αναφερόταν στην ομοφυλοφιλία.

Η Good As You(th) θεωρεί το αποτέλεσμα αυτό μια μικρή νίκη. Πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο επίτευγμα αυτής της προσπάθειας, ήταν η ενημέρωση του κόσμου και το γεγονός ότι έγινε φανερό, πως η διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων, δεν είναι ακατόρθωτη.

Παρ' όλα αυτά, δεν σταματάμε την προσπάθεια. Θεωρούμε τις αναφορές του βιβλίου στο ζωικό βασίλειο, και τη θέση της γυναίκας εξίσου προσβλητικές, και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αφαιρεθούν. Αποσκοπούμε στην γενικότερη ευαισθητοποίηση του πανεπιστημίου σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, και προς αυτό τον σκοπό πρόκειται να συνεχίσουμε να παλεύουμε

Good As You(th), κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης
www.goodasyouth.com

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...