Mermaid Award

Το πρώτο LGBTQI+ βραβείο του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που έκλεισε τα 59 του χρόνια, για πρώτη χρονιά φέτος, υιοθέτησε ένα βραβείο, εκείνο της LGBTQI+ ταινίας.

Το βραβείο αυτό ονομάστηκε “Μermaid Award” και η απόφαση του φεστιβάλ να το συμπεριλάβει στους κόλπους της ήταν πολύ παλιά προτροπή των Γιώργου Τσιτιρίδη, Άρη Δημοκίδη και Μανώλη Βαμβούνη. 

Το lesbian.gr και από το Outview Film Festival θέλουμε να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια που από φέτος το διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε αυτό το πρώτο LGBTQI+ βραβείο, το οποίο η οργανωτική και η κριτική επιτροπή το αφιέρωσε στη μνήμη του Zak Kostopoulos.

Βίντεο για τον Ζακ Κωστόπουλο, που είχε γυριστεί για την τελετή έναρξης του Outview Film Festival 2016 έπαιξε στην αίθουσα του Ολύμπιον πριν την προβολή της ταινίας “Στρελλα” του Πάνου Κούτρα. Το βίντεο δεν είχε ανακοινωθεί και η έκπληξη του κοινού μεταφράστηκε σε ένα τεράστιο θερμό χειροκρότημα, ενώ αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε η διμιουργός του Μαρία Κατσικαδάκου (aka Maria Cyber) εξηγώντας στο κοινό το σκεπτικό που είχε γυριστεί το βίντεο, καλώντας με την σειρά της πάνω στην σκηνή τον Γιώργο Τσιτιρίδη και Μανώλη Βαμβούνη. Στη συνέχεια ανέβηκε ο σκηνοθέτης της ταινίας που θα προβαλλόταν και αφιέρωσε και εκείνος την προβολή της υπέροχης ταινίας “Στρέλλα” στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.

Zak Outview 2016

 

Μεταφέρουμε από το σαιτ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

"Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα έπεσε η αυλαία του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον, με την τελετή απονομής των βραβείων της διοργάνωσης.

Το νέο βραβείο Mermaid Award δόθηκε για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η τριμελής επιτροπή αποτελούνταν από τους Μαρία Κατσικαδάκου (Μαρία Cyber) διευθύντρια του Outview Film Festival (Διεθνούς LGBTQI+ Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας), Τόμας Αμπελτσχάουζερ (δημοσιογράφος) και Κόσιμο Σαντόρο (ιδρυτής της εταιρείας πωλήσεων The Open Reel).

Τον λόγο πήρε αρχικά η κα. Κατσικαδάκου, η οποία δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που αποτελούμε την κριτική επιτροπή του πρώτου queer βραβείου που απονέμεται ποτέ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υπεύθυνους για την εξαιρετική επιλογή των ταινιών και για την ενίσχυση της ορατότητας των LGBTQI ζητημάτων σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Είναι ένα σπουδαίο βήμα αντίστασης στην άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Ακολούθως, ο Τόμας Αμπελτσχάουζερ απένειμε το βραβείο στην ταινία Σόκρατες του Άλεξ Μοράτο (Βραζιλία), τονίζοντας: «Πρόκειται για μια ταινία που φτιάχτηκε από νέους ανθρώπους ηλικίας 16-20 ετών, επί της ουσίας με μηδενικό προϋπολογισμό. Είναι το συγκινητικό πορτρέτο ενός γκέι εφήβου που παλεύει να επιβιώσει και να ανακαλύψει την ταυτότητά του στην σκληρή και ολοένα και πιο ρατσιστική κοινωνία της Βραζιλίας. Η συγκεκριμένη ταινία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένης και της πρόσφατης εκλογής ενός φασίστα και ομοφοβικού προέδρου στη χώρα».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο σκηνοθέτης Άλεξ Μοράτο ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το εκλεπτυσμένο κοινό της πόλης το οποίο αγκάλιασε το φιλμ, όλους τους συνεργάτες του, με έμφαση στον παραγωγό του και το καστ της ταινίας, καθώς και τον μέντορά του, τον σκηνοθέτη Ραμίν Μπαχρανί, που επιμελήθηκε επίσης την παραγωγή. «Όλοι μου έλεγαν πως θα ήταν αδύνατον να γυρίσω μια τέτοια ταινία, με αυτή τη θεματική, με μόλις 20.000 δολάρια, αλλά αυτό το βραβείο, σε αυτό το φεστιβάλ, αποτελεί απόδειξη ότι μια ταινία μπορεί πάντα να βρει τον δρόμο της προς το κοινό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δημιουργός."

 

Mermaid Award 2018

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...