Ευρωκαταδίκη για αποκλεισμό από το σύμφωνο συμβίωσης

Ευρωκαταδίκη για αποκλεισμό από το σύμφωνο συμβίωσης

Του Νικου Χρυσολωρα

H Ελλάδα καταδικάστηκε τελεσιδίκως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ανακοίνωσε επισήμως χθες ότι κάνει δεκτή την προσφυγή του προέδρου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Γρηγόρη Βαλλιανάτου και άλλων πολιτών κατά του Νόμου 3719/2008, για τα σύμφωνα συμβίωσης.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος, που περιορίζει το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης σε άτομα διαφορετικού φύλου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των άρθρων 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) και 8 (προστασία του ιδιωτικού και οικογενειακού βίου) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στο σκεπτικό της απόφασης, το Δικαστήριο σημειώνει με νόημα ότι από τα 19 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν νομοθετήσει τα σύμφωνα συμβίωσης, μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία δεν επιτρέπουν τη σύναψή τους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ότι σκοπός της περιοριστικής νομοθεσίας ήταν η προστασία της οικογενείας και των παιδιών που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου. Υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου διέθεταν τη δυνατότητα να προσδώσουν νομικό χαρακτήρα στη σχέση τους, ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τα παιδιά εκτός γάμου, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Αντιθέτως, τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, για τα οποία το «Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι έχουν την ίδια ικανότητα με τα ετερόφυλα ζευγάρια να διατηρούν σταθερές σχέσεις, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», δεν είχαν άλλη δυνατότητα αναγνώρισης νομικής ισχύος της σχέσης τους πέραν του συμφώνου συμβίωσης. Εξ ου και ο νόμος, παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση. Τέλος, ο νόμος είχε ψηφιστεί, το 2008, παρά τις ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι προσφυγές εναντίον του κατατέθηκαν ήδη από το 2009.

Η Ελλάδα καλείται πλέον να αποζημιώσει τους ενάγοντες για τα δικαστικά τους έξοδα (11.000 ευρώ), καθώς και να πληρώσει αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ. Και το σημαντικότερο, οφείλει να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στην απόφαση του ΕΔΔΑ «και να διασφαλίσει ότι ανάλογες παραβιάσεις δεν θα συμβούν στο μέλλον».

Οπως διευκρινίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Δικαστηρίου, Αντριου Κάτινγκ, στην «Κ», το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν η Ελλάδα εφαρμόζει την απόφαση. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας που να μη συμμορφώθηκε με καταδικαστικές αποφάσεις, ακόμη και για πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις στην Ιρλανδία ή η μεταχείριση Βάσκων αυτονομιστών, καταδικασμένων για τρομοκρατία, στην Ισπανία».

Πηγή: kathimerini.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...