ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΛΕΣΒΙΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής  απέρριψε την αίτηση ενός ζευγαριού λεσβιών για διαμονή σε σπίτι συνταξιούχων με την δικαιολογία ότι ο γάμος τους δεν είναι κατανοητός στα μάτια του Θεού.
old lesbian couple

Η Ben Nance 68 χρονών και η Mary Walsh 72 χρονών παντρεύτηκαν πριν από μια δεκαετία στη Μασαχουσέτη και είναι σχέση εδώ και 40 χρόνια. Όταν έκαναν αίτηση να μετακομίσουν σε σπίτι που μένουν ηλικιωμένοι στο Friendship Village senior , «το έπραξαν επειδή είναι στην κοινότητά τους, έχουν φίλους εκεί και προσφέρει υπηρεσίες που θα μπορούσαν να μείνουν ως ζευγάρι για το υπόλοιπο της ζωής τους» δήλωσε η δικηγόρος τους Julie Wilensky.
Όταν όμως το προσωπικό του Friendship Village διαπίστωσε ότι η Nance και η Walsh είναι παντρεμένες, αρνήθηκαν την διαμονή τους γιατί το σπίτι δεν επιτρέπει την ομοφυλοφιλία. Η επιστολή που έλαβαν έλεγε ότι μόνο παντρεμένα ζευγάρια μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας μπορούσαν να μείνουν στο Friendship Village senior.

thw-design

Το ζευγάρι μήνυσε τον οίκο ευγηρίας για διάκριση λόγω φύλου και ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Μιζούρι την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου αποφάσισε υπέρ του οίκου εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και όχι αν είναι γυναίκα ή άντρας.
Οι ομάδες LGBTQ κατήγγειλαν το αποτέλεσμα και οι δικηγόροι του ζευγαριού δήλωσαν ότι «διαφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου ενώ οι πελάτες μας σκέφτονται τα επόμενα βήματα».
Ο Michael Adams, Διευθύνων Σύμβουλος της SAGE, που υποστηρίζει τους ηλικιωμένους LGBTQ, δήλωσε: "Πρόκειται για διακρίσεις λόγω φύλου και είναι αντίθετη προς το νόμο". Η Mary Walsh και η Bev Nance δέχτηκαν διακρίσεις στην είσοδο στην κοινότητα συνταξιοδότησης του Village Friendship για έναν μόνο λόγο "επειδή είναι δύο γυναίκες σε μια αφοσιωμένη σχέση παρά μια γυναίκα και ένας άνδρας" δήλωσε ο Adams στο NBC News.
Οι δικηγόροι του ζευγαριού επιχειρηματολόγησαν στο δικαστήριο λέγοντας "επειδή η Walsh και η Nance είναι γυναίκες που έχουν σχέση με μια γυναίκα αντί για έναν άνδρα όπως είναι παραδοσιακό, δεν θα είχαν εμποδιστεί να μείνουν αν το φύλο της μίας ήταν άνδρας".

Ο δικαστής Jean C. Hamilton, ωστόσο, έδωσε διαφορετική άποψη για  την υπόθεση. Σε καμία περίπτωση οι ενάγοντες δεν ισχυρίζονται ότι αν είχαν εμπλακεί σε σχέσεις ή σε γάμο ομοφυλοφίλων, θα είχαν γίνει δεκτοί ως κάτοικοι στο χωριό Φιλίας γράφει ο Hamilton στην απόφαση του δικαστηρίου. "Υπό αυτές τις συνθήκες, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι ισχυρισμοί έρχονται σε αντίθεση με τις διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι στο φύλο μόνο".

Στη συνέχεια, ο Χάμιλτον απέρριψε την αξίωση των γυναικών, σημειώνοντας ότι το 8ο Εφετείο των ΗΠΑ, το οποίο καλύπτει το Μιζούρι και άλλες πολιτείες, αποφάσισε το 1989 ότι ο υφιστάμενος ομοσπονδιακός νόμος για τα δικαιώματα των πολιτών "δεν απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων".

Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται ο Hamilton, Williamson κατά Α.Γ. Edwards &amp Sons, αμφισβητείται επί του παρόντος στο δικαστήριο από την ομάδα νομικής υπεράσπισης LGBTQ Lambda Legal. Η ομάδα αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο του οποίου η προσφορά εργασίας ακυρώθηκε αφού η εταιρεία διαπίστωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η υπόθεση αυτή, Horton κατά Midwest Geriatric Management, θα μπορούσε να αποφασιστεί φέτος, και εάν το προηγούμενο του 1989 ανατραπεί, η διάκριση εναντίον των LGBTQ ανθρώπων θα γίνει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο σε όλες τις πολιτείες της 8ης περιφέρειας: Βόρεια και Νότια Ντακότα, Νεμπράσκα , Μινεσότα, Αϊόβα, Μιζούρι και Αρκάνσας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει επίσης εάν θα αναλάβει μία ή περισσότερες προσφυγές ενώπιον δικαστηρίου, οι οποίες θα εξετάσουν εάν απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω φύλου στον ομοσπονδιακό νόμο περί δικαιωμάτων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Υπάρχει επί του παρόντος ένα συνονθύλευμα νόμων που δεν συμφωνούν μεταξύ τους στις ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Senior Women Holding Hands Outdoors Close-up.

 

 

 

 

 

 

 

nbcnews.com

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...