Ο Νάσος Ηλιόπουλος καλεί Γερουλάνο και Μπακογιάννη για πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων. Tον έχουμε δει κοντά στην LGBT κοινότητα όπως στο τελευταίο Pride της Αθήνας. Φαίνεται πολύ υποστηρικτικός των διεκδικήσεων της κοινότητας, το επικοινωνεί δε κατά την διάρκεια και της προεκλογικής του εκστρατείας για τον Δήμο.

Μόλις λίγες μέρες πριν ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΚΙΝ.ΑΛ. για τον Δήμο, Παύλος Γερουλάνος, απέστειλε μία επιστολή στον Νάσο Ηλιόπουλο και τον υποψήφιο της Ν.Δ. Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πάταξη του προβλήματος των ναρκωτικών, προτείνοντας κέντρα ελεγχόμενης χρήσης.

Συγκεκριμένα ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε:

…Είναι λοιπόν θετικό, από τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, ότι κάποιες προτάσεις σαν αυτή έχουν τη στήριξη και των τριών μας. Όχι μόνο γιατί μαζί μπορούμε πολύ πειστικότερα να δείξουμε στους συμπολίτες μας τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής, αλλά και γιατί η πίεση που από κοινού μπορούμε να ασκήσουμε στο κεντρικό πολιτικό σύστημα θα είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερη. Σας καλώ λοιπόν να οργανώσουμε μαζί μια ημερίδα συνεργασίας, σε χρόνο που θα συμφωνήσουμε από κοινού, ώστε να σχεδιάσουμε το πρώτο κοινό Δημοτικό Σχέδιο Δράσης (ΔΣΔ) για τα ναρκωτικά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης απέφυγε να απαντήσει στην πρόσκληση αναφέροντας ότι:

 Η λογική των επιπόλαιων, αποσπασματικών και κενών περιεχομένου ενεργειών η οποία διακατέχει την κεντρική πολιτική ζωή, μας έχει οδηγήσει στην ντροπιαστική πραγματικότητα να είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης η οποία δεν διαθέτει εθνικό σχέδιο για τα ναρκωτικά.

Έκτοτε ξεκίνησε μία μάχη δηλώσεων εκατέρωθεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των δύο υποψηφίων του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Ν.Δ.

Ο Παύλος Γερουλάνος σχολίασε για την στάση του Κώστα Μπακογιάννη:

..όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Και δεν απαντά: συμφωνεί τελικά στα Κέντρα Ελεγχόμενης Χρήσης ή όχι; Θα έρθει στη σχετική ημερίδα που προτείναμε ή όχι;.

Από την άλλη ο Νάσος Ηλιόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση και την πήγε και λίγο πιο πέρα. Αφού σχολίασε ότι η δημιουργία κέντρων ελεγχόμενης χρήσης είναι μια πάγια θέση της Δημοτικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα «Ανοιχτή Πόλη».

Κάλεσε παράλληλα τους άλλους δύο υποψηφίους να γίνει αυτή η επικοινωνία και για άλλα θέματα, αναφέροντας την άμεση θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στο δήμο Αθήνας και η άμεση χωροθέτηση και κατασκευή δημοτικού αποτεφρωτηρίου.

Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία την απάντηση των άλλων δύο υποψηφίων για τον Δήμο της Αθήνας στην πρόταση αυτή, αν και όχι με πολλές ελπίδες.

Να σημειώσουμε ότι ο Παύλος Γερουλάνος υπήρξε Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και σήμερα υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας από την, μετά κρίσης εποχή, μετεξέλιξή του, ΚΙΝ.ΑΛ. Είτε με το ένα, είτε με το άλλο όνομα, το - παλιό ή νέο -  ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριξε το LGBT κίνημα με βουλευτές του να καταψηφίζουν τόσο το Σύμφωνο Συμβίωσης όσο και την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου ενώ μόλις πρόσφατα καταψήφισε στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος την τροποποίηση του Άρθρου 5, για προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Στη σημερινή του μορφή το άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει:

Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε να συμπληρωθεί με αναφορά στην προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Από την άλλη ο Κώστας Μπακογιάννης, παλαιότερα, έχει τοποθετηθεί θετικά για πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο η ΝΔ έχει πολλές ομοφοβικές φωνές με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταψηφίζει την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, με τις γνωστές δηλώσεις του περί «εξωγήινους», την Ντόρα Μπακογιάννη να χαρακτηρίζει «αντιαισθητικό» το φιλί μεταξύ ενός γκέι ζευγαριού στα θεωρεία της Βουλής, κατά τους πανηγυρισμούς των προσκεκλημένων για την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης ενώ συνολικά H Ν.Δ. φαίνεται να έχει κάνει στροφή στην πιο συντηρητική και πολλές φορές ακροδεξιά πλευρά της ιδεολογίας της. Αναμένουμε να δούμε αν ο Κώστας Μπακογιάννης θα απαντήσει στον Νάσο Ηλιόπουλο και αν θα πάει κόντρα στη γραμμή του κόμματος.

Όπως και να έχει, η προεκλογική εκστρατεία για τις Δημοτικές Εκλογές και για τον πρώτο Δήμο της χώρας, την Αθήνα, θα δώσει πολλές ειδήσεις και ελπίζουμε πρωτοβουλίες σαν αυτή να κρατήσει τις διεκδικήσεις της LGBT κοινότητας σε πρώτο πλάνο.

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...