Κροατία: Δημοψήφισμα για την απαγόρευση του γάμου ομοφυλόφιλων

Κροατία: Δημοψήφισμα για την απαγόρευση του γάμου ομοφυλόφιλων

Το καταδικάζουν έντονα οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ζάγκρεμπ

Αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα επί προτάσεων για την απαγόρευση του γάμου των ομοφυλόφιλων διεξάγεται την Κυριακή στην Κροατία. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα της Κροατίας για τον ορισμό του γάμου ως ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ζήτησαν συντηρητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Καταδικάζουν έντονα υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν ο γάμος θα πρέπει να καθορίζεται από το Σύνταγμα ως «η ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα» στην χώρα αυτή των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έγινε πρόσφατα μέλος της ΕΕ και στην οποία η Καθολική Εκκλησία -η οποία προσέφερε την πλήρη υποστήριξή της στην διοργάνωση αυτού του δημοψηφίσματος- διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 ώρα Ελλάδος και παραμένουν ανοιχτά ως τις 20:00 ώρα Ελλάδος. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το δημοψήφισμα αυτό θα είναι έγκυρο ασχέτως ποσοστού συμμετοχής.

Το Σάββατο περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο Ζάγκρεμπ με το σύνθημα «το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι» και ζητώντας από τους Κροάτες να ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο στην τρέχουσα μορφή του, δεν περιλαμβάνει κανέναν ορισμό για τον γάμο.

«Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το δικαίωμα στην αγάπη και την ευτυχία. Κανείς δεν ζητεί να εξασφαλίσει κάτι που θα έβλαπτε τους άλλους, αλλά μόνον το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην φυσιολογική ζωή. Πριν από 100 χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούσαν το αντικείμενο τέτοιων δημόσιων συζητήσεων» δήλωσε η Μπάρμπαρα Νόλα,  ηθοποιός που αγωνίζεται κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 68% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα και το 27% «όχι».

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς κάλεσε το έθνος να ψηφίσει «όχι», σημειώνοντας ότι διαφορετικά οι Κροάτες θα δείξουν ότι «δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την διαφορετικότητα».

«Αν [το δημοψήφισμα] επιτύχει, το μήνυμα θα είναι ότι θέλουμε να αποκλείσουμε μια διαδικασία την οποία βλέπουμε σαφώς στον δημοκρατικό κόσμο, αυτήν της ισότητας όλων των ανθρώπων ασχέτως της διαφορετικότητάς τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό» σημείωσε ο Γιοσίποβιτς.

Επίσης η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Κροατία μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον τους γάμους μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου.

Πηγή:tovima.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...