CINEMA-CRITICS-GENDER-MATTERS

12o Outview ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΤΟ ΦΥΛΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ!

Σάββατο, 13 Απριλίου
Ώρα πάνελ: 19.00 στην Ταινιοθήκη

ΠΡΟΒΟΛΕΣ – ΠΑΝΕΛ – ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
Δωρεάν προβολή των 5 ταινιών με ελληνικούς υπότιτλους

O ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Με την υποστήριξη:

ΕΣΠΑ – Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με αφορμή την έρευνα “Thumbs Down 2018: Film Critics and Gender, and Why it Matters”, το Σάββατο, 13 Απριλίου, το 12ο Outview Film Festival θα πραγματοποιήσει πάνελ με τίτλο «Κριτικοί Κινηματογράφου, το Φύλο έχει σημασία!» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων κριτικών κινηματογράφου. Παράλληλα, με αφορμή την συζήτηση, θα προβληθούν δωρεάν 5 ταινίες από γυναίκες δημιουργούς.

Λίγα λόγια για την έρευνα

Η έρευνα “Thumbs Down 2018: Film Critics and Gender, and Why it Matters” της Martha M. Lauzen  άρχισε να διενεργείται το 2007, και αποτελεί την πλέον μακροχρόνια μελέτη πάνω στο θέμα. Συνολικά λαμβάνει υπόψη πάνω από 16,000 κριτικές, που έχουν γραφτεί από περισσότερους από 900 (μόνο Αμερικανούς) κριτικούς, και τα δημοσιευμένα στοιχεία της αφορούν μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Η ερευνήτρια εστιάζει κυρίως στην αντιμετώπιση που δέχονται οι ταινίες με γυναίκες συντελεστές από τους κριτικούς ανάλογα με το φύλο τους. Οι άντρες κριτικοί γράφουν λιγότερο σε σύγκριση με τις συναδέλφους τους για ταινίες από γυναίκες δημιουργούς ή πρωταγωνίστριες. Όταν μάλιστα το κάνουν, τείνουν να αξιολογούν τις ταινίες αυτές με χαμηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τις γυναίκες κριτικούς. Μόνο 10% των συνολικών κριτικών από άνδρες αφορούν σε γυναίκες σκηνοθέτιδες, έναντι του 25% των κριτικών από γυναίκες. Παράλληλα, μέσω της έρευνας επιβεβαιώνεται το έλλειμμα διαφορετικότητας που επικρατεί στην βιομηχανία κινηματογράφου στο χώρο της κριτικής. Αναφέρεται πως για κάθε γυναίκα κριτικό υπάρχουν περίπου 2 άνδρες, και πως το 71% των δημοσιευμένων κριτικών προήλθαν από τους δεύτερους.

Οι καλεσμένοι του πάνελ:                                             

Thomas Abeltshauser: Ανεξάρτητος δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου με έδρα το Βερολίνο. Έχει υπάρξει μέλος της κριτικής επιτροπής διάφορων φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως της Berlinale, των Καννών, της Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων. Είναι μέλος του FIPRESCI, καθώς και online συντάκτης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Beatrice Behn: Είναι η αρχισυντάκτρια του Kino-Zeit, του μεγαλύτερου περιοδικού γερμανικής γλώσσας για την arthouse και το ανεξάρτητο σινεμά. Εξειδικεύεται στο είδος του κινηματογράφου που αφορά το σώμα και τα φύλα, καθώς και στις φεμινιστικές κινηματογραφικές σπουδές.

Maja Bogojevic: Eίναι ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του Camera Lucida, του πρώτου περιοδικού για τον κινηματογράφο στο Μαυροβούνιο, λέκτορας της Θεωρίας του Κινηματογράφου και Κοσμήτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Donja Gorica και ιδρύτρια και πρόεδρος του εθνικού μαυροβουνιακού τμήματος της FIPRESCI (Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου).

Wendy Ide: Ως κριτικός κινηματογράφου έχει εργαστεί για πάνω από 11 χρόνια για λογαριασμό της εφημερίδας “The Times”. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί επίσης στο “Sight & Sound”, στο περιοδικό του British Film Institute (BFI), στην “The Observer”, καθώς και στην “The Guardian”.

Λήδα Γαλανού: Έχει δουλέψει ως συντάκτης για το περιοδικό “Σινεμά”, και σήμερα αρθρογραφεί για το flix.gr, καθώς και για την “Εφημερίδα των Συντακτών”. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με την διανομή, δουλεύοντας για τις εταιρείες Odeon, Playtime, AudioVisual και Filmopolis.

Πόλυ Λυκούργου: Άρθα της σχετικά με τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευθεί στα “Έθνος”, “Σινεμά”, flix.gr και  “Real News”. Υπήρξε 8 χρόνια συντάκτρια του “ΒΗΜagazino”, και για 7 χρόνια έχει εργαστεί προγραμματίζοντας τις Νύχτες Πρεμιέρας.

Έλενα Χριστοπούλου: Έχει εργαστεί  για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και για το περιοδικό “Time Out Athens”. Σήμερα γράφει για το Πρώτο Θέμα, και παράλληλα εργάζεται για τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 Οι Ταινίες του αφιερώματος

Συνολικά θα προβληθούν 5 ταινίες με μηδενικό αντίτιμο, από γυναίκες δημιουργούς.

Wild Nights with Emily ά προβολή – ελληνικοί υπότιτλοι (Madeleine Olnek, ΗΠΑ, 84′, 2018)
Ημερομηνία προβολής: 16/4 στις 20:20, αίθουσα Α

Αμερικανική ταινία βιογραφικής κωμωδίας, σε σκηνοθεσία της Madeleine Olnek με πρωταγωνιστή τη Molly Shannon ως Emily Dickinson. Αποτελεί δραματουργία της ελάχιστα γνωστής πλευράς της ζωής της συγγραφέως Emily Dickinson, και ιδιαίτερα της σχέσης της με μια άλλη γυναίκα.

Dykes, Camera, Action! ά προβολή – ελληνικοί υπότιτλοι (Caroline Berler, ΗΠΑ, 60′, 2018)
Ημερομηνία προβολής: 17/04, 18:00, αίθουσα Α

Σε σκηνοθεσία της Caroline Berler, αποτελεί μία ιστορία queer σινεμά από γυναίκες δημιουργούς. Μεταξύ του Stonewall, του φεμινιστικού κινήματος και του πειραματικού κινηματογράφου του ’70, οι λεσβίες οικοδόμησαν ορατότητα και μεταμόρφωσαν την κοινωνική φαντασία για την διαφορετικότητα. Οι δημιουργοί Barbara Hammer, Su Friede, Rose Troche, Cheryl Dunye, Yoruba Richen, Desiree Akhavan, B. Ruby Rich, Jenni Olson και άλλοι, μοιράζονται ιστορίες από τη ζωή τους και συζητούν τον τρόπο με τον οποίο έχουν εκφράσει την queer ταυτότητα τους μέσω των ταινιών.

Air / Luft ά προβολή – ελληνικοί υπότιτλοι (Anatol Schuster, Γερμανία, 91′, 2017)
Ημερομηνία προβολής: 16/04, 18:00, αίθουσα Α

Ο Γερμανός Αnatol Schuster σκηνοθετεί μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο διαφορετικές νεαρές γυναίκες, την Λούκ και την Μάνια. Η πρώτη είναι δυναμική και επαναστάτρια. Η δεύτερη είναι χαμηλών τόνων, ονειροπόλα, ρομαντική. Οι αντιθέσεις τους θα τους φέρουν μπροστά σε αδιέξοδα.

Carmen and Lola / Carmen y Lola – ελληνικοί υπότιτλοι (Arantxa Echevarría, Ισπανία, 105′, 2018)
Ημερομηνία προβολής: 15/04, 18:00, αίθουσα Α

Υπάρχουν ακόμα γελαστές Ρομά: Δύο από αυτές είναι η Κάρμεν, που πουλάει έπιπλα σε μια υπαίθρια αγορά της Μαδρίτης, και η Λόλα, μια έφηβη μανάβισσα. Παρά το συντηρητικό περιβάλλον της κοινότητας των Ρομά όπου μεγαλώνουν, ερωτεύονται η μια την άλλη, και αρχίζουν να σχεδιάζουν από κοινού το μέλλον, αδιαφορώντας για τις απανωτές αρνήσεις της κοινωνίας.

The Artist and the Pervert – ελληνικοί υπότιτλοι (Beatrice Behn &René Gebhardt, Γερμανία, ΗΠΑ, 96’, 2017)
Ημερομηνία προβολής: 13/04, 14:30, αίθουσα Α

Ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χάας είναι ίσως ο πιο σημαντικός εν ζωή συνθέτης συμφωνικής μουσικής και απόγονος οικογένειας ναζιστών. Η γυναίκα του, είναι Αφροαμερικανίδα και εκπαιδεύτρια του σεξ, με ειδίκευση στα σαδομαζοχιστικά παιχνίδια. Ο έρωτάς τους είναι ένα παιχνίδι ρόλων ανάμεσα σ’ έναν λευκό αφέντη και σε μια μαύρη σκλάβα. Αυτή η ριζοσπαστική ταινία καταγράφει τις ζωές τους, που κινούνται ανάμεσα στη διαστροφή και την τέχνη, τον έρωτα και τον αυτοπροσδιορισμό.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...