Η Σερβία Διοργάνωσε το Πρώτο Ειρηνικό Gay Pride Μετά από μια Δεκαετία

Η Σερβία Διοργάνωσε το Πρώτο Ειρηνικό Gay Pride Μετά από μια Δεκαετία

Η Σερβία φιλοξένησε το gay pride την Κυριακή που μας πέρασε, την πρώτη, ειρηνική πορεία υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που έχει γίνει στην χώρα για πάνω από μια δεκαετία. Η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι έγινε με έντονη την παρουσία της αστυνομίας, καθώς οι αρχές θέλησαν να αποτρέψουν την βία που ξέσπασε σε μια παρόμοια πορεία το 2010 και άφησε πίσω της πολλούς τραυματίες.

Περίπου 1000 ακτιβιστές και υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων παρέλασαν κουβαλώντας σημαίες με το ουράνιο τόξο και πλακάτ με μηνύματα μέσα από δρόμους που ήταν άβολα άδειοι, με την παρουσία της αστυνομίας να υπάρχει σχεδόν σε κάθε γωνία. Αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί χρησιμοποιήθηκαν για να διαφυλάξουν την πορεία, αποκλείοντας κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους στο Βελιγράδι.

Μετά τις φασαρίες του 2010, οι Σερβικές αρχές απαγόρευσαν τις πορείες υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, στηριζόμενοι στην πιθανότητα βίαιων συμπλοκών και παρεμβάσεων από ομάδες της άκρας δεξιάς και υπερεθνικιστών. Φέτος σημειώθηκαν μόνο μικρής έντασης επεισόδια, ένα εκ των οποίων αφορούσε ομάδα 50 χούλιγκαν που επιτέθηκαν σε μπλόκο της αστυνομίας, επειδή τους εμπόδιζε να φτάσουν στον χώρο της πορείας. Μια άλλη ομάδα εξαπέλυσε βόμβες μολότοφ σε βαν γνωστού τηλεοπτικού καναλιού, τραυματίζοντας ελαφρά δύο αστυνομικούς. 

Ελικόπτερα της αστυνομίας περιπολούσαν την περιοχή, καταγράφοντας την πορεία με κάμερες και πολλές επιχειρήσεις, έκλεισαν τα ρολά τους, για να αποφύγουν τις ζημιές που υπέστησαν στο gay pride του 2010. H αστυνομία του Βελιγραδίου δήλωσε πως έγιναν 50 συλλήψεις πριν και κατά την διάρκεια της πορείας.

«Αυτή ήταν μόνο η αρχή» λέει ο Goran Miletic, ένας εκ των διοργανωτών της παρέλασης. «Του χρόνου θα έχουμε λιγότερους αστυνομικούς και θα έχουμε λιγότερους κάθε χρόνο μετά από αυτό, μέχρι να μπορούμε να περπατάμε ελεύθεροι, χωρίς την ανάγκη τέτοιας προστασίας».

Η Marija, μια 25χρονη φοιτήτρια, ήρθε με την καλύτερή της φίλη για δείξει πως «δεν υποστηρίζουν μόνο οι ομοφυλόφιλοι το pride».

«Ελπίζω ότι την επόμενη φορά, ακόμα περισσότερος κόσμος, είτε είναι ομοφυλόφιλος είτε όχι, θα έρθει για να δείξει πως όλοι είμαστε ίσοι», σχολίασε η Marija.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν πως μέλη των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν τον αδερφό του συντηρητικού πρωθυπουργού Aleksandar Vucic και δύο μέλη της προσωπικής του φρουράς, καθώς προσπάθησαν να περάσουν από τα αστυνομικά μπλόκα, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την πορεία, ο Vucic δήλωσε πως ήταν «προσωπικά στενοχωρημένος» με το συμβάν, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.

Ο Vucic δήλωσε την Κυριακή πως «δεν πρέπει να σημειωθεί βία κατά την διάρκεια της πορείας, καθώς η Σερβία σέβεται τους νόμους και το σύνταγμα της».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο την ζωή κάποιου άλλου, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ασκεί βία ενάντια σε κάποιον άλλον και η δουλειά του κράτους είναι να το αποτρέπει», δήλωσε ο Vucic σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της πορείας.

Ένας σημαντικός αριθμός ξένων διπλωματών πήραν μέρος στην πορεία, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών, Michael Davenport, ενώ για πρώτη φορά πήραν μέρος στο pride ο δήμαρχος του Βελιγραδίου, καθώς και αρκετοί υπουργοί της χώρας.

«Για πρώτη φορά, οι θεσμοί του κράτους υποστήριξαν δημόσια την διοργάνωση του pride, ενώ και τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης ήταν υπέρ της κοινότητας των ομοφυλοφίλων», σχολίασε ο Boban Stojanovic, ένας εκ των διοργανωτών, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

Το Σάββατο, η εθνικιστική, ακροδεξιά παράταξη Dveri οργάνωσε μια πορεία κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στο κέντρο του Βελιγραδίου, ως απάντηση. Δεν υπήρξαν επεισόδια κατά την διάρκεια της πορείας, η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες και έγινε και αυτή υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας.

Ο ηγέτης της επιδραστικότατης Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Irinej, μίλησε εναντίον του gay pride, χαρακτηρίζοντάς το «ανήθικο» και ότι «είχε επιβληθεί από το ομοφυλόφιλο λόμπι και τους (δυτικο) Ευρωπαίους μέντορές τους».

ΠΗΓΗ: Vice.com

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...