Ε.Ρ.Σ: Εθνικό Ρατσιστικό Συμβούλιο, με τη βούλα

Δελτίο τύπου

Θέμα: «Ε.Ρ.Σ: Εθνικό Ρατσιστικό Συμβούλιο, με τη βούλα»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας με την παρούσα ανακοίνωση δηλώνει την έντονη διαμαρτυρία του για τις συνεχείς αποφάσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεπτικού Συμβουλίου που έχουν έντονα χαρακτηριστικά διακριτικής μεταχείρισης με έδαφος τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή έκφραση φύλου και ταυτόχρονα άρνησης εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, δηλαδή παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Alpha 98.9», ο δημοσιογράφος Δ. Βερύκιος επιδόθηκε σε ένα ρατσιστικό ντελίριο κατά του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ, όπως: «ήθελε και το δακτυλάκι», «η κυρά Αυγουστίνα – η Παρθενοπόπη», «Ραδιοφωνική παραγωγός - Την γνωρίζω την κυραυγουστίνα πολύ καλά!», «Δεν έχουν... θηλυκό κορμί, έχουν και θηλυκό μυαλό! Γεννάει ο σατανάς», «γιατί όμως σε αγαπούσε η Φτερού;», «Ο Αύγουστος Κορτώ ως άλλος Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου».

Για όλο αυτό το ρατσιστικό παραλήρημα με έδαφος τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και την έκφραση φύλου, το Ε.Σ.Ρ. αρνήθηκε παρανομώντας να εφαρμόσει το Προεδρικό Διάταγμα 77/2003, σύμφωνα με το οποίο: «οι ενημερωτικές εκπομπές της ραδιοτηλεόρασης δεν επιτρέπεται να παρουσιάζουν πρόσωπα με τρόπο που μπορεί να ενθαρρύνει τον εξευτελισμό, την κοινωνική απομόνωση ή τις δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος τους βάσει ιδίως του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας, της γλώσσας, της θρησκείας, της ιδεολογίας, της ηλικίας, της ασθένειας ή αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού, ή του επαγγέλματος», και επέβαλε σύμφωνα με την απόφαση 233/2.7.2014 – Alpha 98,9 – Πρώην Alpha News το πρόστιμο των 3.000,00 ευρώ μόνο γιατί «δεν τηρήθηκαν οι γενικά παραδεκτοί κανόνες που αφορούν την ορθή, ευπρεπή και καλαίσθητη εκφορά του λόγου», όπως αναφέρει η απόφαση.

Μετά την απόφαση αυτή το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, άσκησε πρόσθετη παρέμβαση προς το Ε.Σ.Ρ. τηρώντας και σεβόμενο τις θεσμικές διαδικασίες, ζητώντας από το Ε.Σ.Ρ. να ασκήσει τα νόμιμα καθήκοντά του. Η πρόσθετη παρέμβαση του ΣΥΔ κατατέθηκε με αριθμ. πρωτ. 5020 / 22.09.2014. Παράλληλα, πρόσθετη παρέμβαση κατέθεσαν και η Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα (ΟΛΚΕ) καθώς και η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Το Ε.Σ.Ρ. αφού εξέτασε την αίτηση θεραπείας του αιτούντος Αύγουστου Κορτώ μέσω του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου αλλά και τις πρόσθετες παρεμβάσεις, στην από 3.11.2014 απόφασή του υπ.αριθμ. 397/3.11.2014, δεν μετέβαλε ούτε κατά τελεία την αρχική του θέση και επιβεβαίωσε ότι κατ’ αυτούς όλες οι παραπάνω ακραία ρατσιστικές εκφράσεις του Δ. Βερύκιου, δεν ενθάρρυναν τον εξευτελισμό του ούτε την κοινωνική απομόνωσή του.

Παράλληλα παρουσιάζονται μια σειρά από προχειρότητες, καθώς αναφέρει λάθος το όνομα του συγγραφέα, αναφέρει λάθος άρθρο στο Προεδρικό Διάταγμα που επικαλείται (πρόκειται για το άρθρο 4 και όχι 6), επίσης το Π.Δ. 109/2010 που επικαλείται αφορά μόνο τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά ραδιόφωνο (γεγονός που δηλοί ότι έχουν πλήρη άγνοια της νομοθεσίας που εφαρμόζουν), ενώ, τέλος, επιμένουν στον απομειωτικό χαρακτηρισμό για τον θιγόμενο «άτομο με ιδιαιτερότητες».

Αξιοσημείωτο και απόλυτα χαρακτηριστικό, είναι ότι το Ε.Σ.Ρ. στην απόφαση αυτή, δεν αναφέρει καθόλου ότι και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση στην αίτηση θεραπείας, ενώ αναφέρει την ΟΛΚΕ και το ΕΕΔΑ. Στην πραγματικότητα δηλαδή αγνοεί μία αναγνωρισμένη από την Πολιτεία οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν απαντά στις αιτιάσεις μας. Τούτο από μόνο του είναι προσβλητικό και απαράδεκτο, ενώ δεικνύει διακριτική μεταχείριση κατά της αναγνωρισμένης συλλογικότητας που εκπροσωπεί μία ομάδα ανθρώπων που όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων σε μεγάλο βαθμό περιφρονείται, δεν δεικνύεται το ενδιαφέρον, παρ’ όλο που τα προβλήματά τους είναι πολύ σοβαρά και συναντώνται μόνο σ’ αυτή την ομάδα».

Η απόφαση αυτή, αποτελεί απλά το κερασάκι στην τούρτα πολλών ακόμη αποφάσεων του Ε.Σ.Ρ. με παρόμοιο υπόβαθρο με έδαφος τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή έκφραση φύλου. Συγκεκριμένα:
Από το 2003 και τη σειρά «Κλείσε μου τα μάτια» που επέβαλλε πρόστιμο για ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών, στην εκπομπή «Athens Gay & Lesbian Show» το 2004 που τη θεώρησε «υποβαθμισμένη» λόγω του περιεχομένου της, στην εκπομπή «Ζούγκλα» το 2007 όπου διαπομπεύθηκε γκέι ταξίαρχος παρ’ όλα αυτά όμως πάλι ανέφερε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για «ιδιορρυθμίες», στην εκπομπή «Η στιγμή της αλήθειας» το 2009 όπου λόγω του ότι θίχτηκαν θέματα ομοφυλοφιλίας έθεσε πρόστιμο, στο ντοκυμαντέρ «Sex and shopping» το 2009 όπου παρότι η εκπομπή είχε τη δέουσα σήμανση (ακατάλληλο δια ανηλίκους) και προβλήθηκε μεταμεσονύκτιες ώρες επειδή πρόβαλε γκέι και λεσβιακά θέματα κρίθηκε ότι «υποβαθμίζει», στην ταινία «Straight Story» το 2010 που παρουσίαζε ένα ανεστραμμένο υποθετικό κόσμο πάλι θεωρήθηκε ότι «υποβάθμιζε», στην εκπομπή «Φώτης και Μαρία» το 2010 που επειδή φιλοξένησε την τρανς συγγραφέα και ακτιβίστρια Μπέτυ Βακαλίδου θεώρησε ότι «θα επηρέαζε αρνητικά τους τηλεθεατές», έως τα σήμερα με το πιο πρόσφατο ακραίο δείγμα της ομοφοβικής επίθεσης του Δήμου Βερύκιου προς τον συγγραφέα και μεταφραστή Αύγουστο Κορτώ, που θεώρησε ότι το ρατσιστικό παραλήρημα του Βερύκιου δεν ενεθάρρυνε τον εξευτελισμό και τη κοινωνική απομόνωση του θιγομένου.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), σέβεται θεσμικά όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και πάντοτε παροτρύνει θιγόμενους να προσφεύγουν σ’ αυτές. Όμως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπως στοιχειοθετήσαμε, επανειλημμένως αρνείται να εφαρμόσει τη νομιμότητα (ΠΔ 77/2003) σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα ή έκφραση φύλου, μεροληπτώντας αρνητικά και διακριτικά κατά της μειονότητας των LGBT ανθρώπων και τούτο συνιστά και τυποποιεί νομικά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Όταν δε η μεροληψία αυτή αφορά συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου τους, τούτο δεικνύει ρατσιστικό υπόβαθρο.

Επειδή το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, υπόκειται στον έλεγχο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καλούμε την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου να αναλάβει τις ευθύνες της και να ελέγξει το Ε.Σ.Ρ. για πολλαπλές παραβάσεις καθήκοντος που έχουν σαφείς ενδείξεις διακριτικής μεταχείρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή έκφρασης φύλου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

https://www.transgender-association.gr/
[email protected]

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...