Διάλεξη με θέμα το AIDS (25/4/2007)

Οι δύο κορυφαίοι μαχητές του AIDS στο Μegaron Plus

Πέμπτη 3 Μαΐου / Ώρα έναρξης: 7μ.μ.

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. (Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6μ.μ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα).

Η διάλεξη των δύο επιστημόνων δίνεται στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Την Πέμπτη 3 Μαΐου, το Megaron Plus εστιάζει στο φλέγον μέτωπο του αγώνα για την ανθρώπινη Υγεία, προσκαλώντας το ευρύ κοινό του σε μία διάλεξη με ομιλητές  δύο κορυφαίους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν διαγράψει από διαφορετικά σημεία του πλανήτη αλλά με παράλληλη φορά, δύο ανεξάρτητες αλλά εξίσου πυρετώδεις τροχιές στην έρευνα για τη μάστιγα του αιώνα. Ο Robert Gallo και ο Luc Montagner είναι οι επιστήμονες που ταυτόχρονα κατόρθωσαν να απομονώσουν τον ιό του Aids, κι ως εκ τούτου ενεπλάκησαν σε μία σειρά αμφισβητήσεων και διενέξεων. Στο όνομα όμως της Επιστήμης, και στην κοινή κατεύθυνση της αντιμετώπισης και πρόληψης του αδυσώπητου ιού, έχουν ενώσει τα όπλα τους. Εδώ, διατυπώνουν τις απόψεις τους, σε δύο συναρπαστικές ομιλίες που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Θώραξ», στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

«Έρευνα HIV και AIDS: Το φως και το σκοτάδι – Τότε και Τώρα» είναι ο τίτλος της διάλεξης του Robert Galo ενώ ο Λυκ Μοντανιέ θα μιλήσει για τις «Προοπτικές στην αντιμετώπιση και την πρόληψη του AIDS και άλλων μολυσματικών ασθενειών». Εισήγηση θα κάνει ο κ. Χάρης Ρούσσος, καθηγητής εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η κ. Ιωάννα Σουφλέρη,  Δρ Μοριακής Βιολογίας, δημοσιογράφος. Την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη διάλεξη του Megaron Plus, οι προοπτικές της αντιμετώπισης και πρόληψης του Aids τίθενται στο στόχαστρο των δύο σημαντικότερων μαχητών τους. Έχοντας ο καθένας στο ενεργητικό του μία πολυετή εμβριθή έρευνα, οι καθηγητές έρχονται να μοιραστούν με το κοινό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τα τελευταία τους  πορίσματα για τον ιό HIV και το AIDS. Κυρίως όμως, αφηγούνται με συναρπαστικές μαρτυρίες την περιπετειώδη πορεία ετών, που ξεκινά από την ανακάλυψη κι απομόνωση του ιού ΗΙV και μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ... Με γλώσσα απλή και γλαφυρά παραδείγματα, οι Γκάλο και Μοντανιέ τοποθετούνται κριτικά απέναντι σε καίριους φορείς, ισχυρά πολιτικά κέντρα και κυβερνήσεις, απευθύνοντας έκκληση βοήθειας προς την κατεύθυνση των πληθυσμών στα μήκη και πλάτη της γης. Δεν παύουν να καθιστούν φανερή την αναγκαιότητα της κινητοποίησης, όχι μόνο προς την κατεύθυνση της ανεύρεσης οικονομικών πόρων που απαιτούνται προκειμένου να στηριχθούν οι πολυδάπανες έρευνες και θεραπείες, αλλά κυρίως προς την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση όλων όσων αφήνουν μία κακώς εννοούμενη ηθική να σταθεί εμπόδιο στην ενημέρωση των πληθυσμών που πλήττονται.

Αναφορές στο κολοσσιαίο έργο των δύο επιστημόνων υπάρχουν από τις αρχές του 1985, όταν οι μαρτυρίες δημοσιογράφων και ιατρικών ανταποκριτών στα διεθνή ιατρικά συμπόσια μιλούν με ταραχή για τον «πρόσφατα εντοπισμένο ιό που προκαλεί το Aids» και παράλληλα με δέος για τον καθηγητή Ρόμπερτ Γκάλο του «National Cancer Institute» των ΗΠΑ και τον Λυκ Μοντανιέ του «Ινστιτούτου Παστέρ» του Παρισιού. Ο καθένας τους χωριστά πραγματοποίησε την πολυπόθητη αναγνώριση και απομόνωση του ιού που οι Γάλλοι αποκάλεσαν «LAV» και οι Αμερικάνοι «HTLV-III».
 
Ο Ρόμπερτ Γκάλο

Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας του Πανεπιστημίου Maryland της Βαλτιμόρης παραθέτει το δριμύ χρονικό της προσωπικής του πορείας στην έρευνα του HIV και του συσχετισμού του με την ασθένεια του AIDS, υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Το Φως και το Σκοτάδι – Τότε και Τώρα». Ο Ρόμπερτ Γκάλο έρχεται να μιλήσει στο ευρύ κοινό του Megaron Plus προσφέροντας τη δική του ερμηνεία για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανακοίνωση του, το 1984, της ανακάλυψης της αιτίας που προκαλεί το Aids καθώς και της πολυετούς σταυροφορίας που την ακολούθησε. Η παρουσία του στο Megaron Plus, φέροντας τη σφραγίδα του μαχητή υπέρ της αλήθειας, συνιστά μια εμπειρία που αγγίζει τη σφαίρα της Ηθικής, της Πολιτικής και της Φιλοσοφίας.
 
Ο Λυκ Μοντανιέ

Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της UΝΕSCO για την έρευνα και πρόληψη του AIDS, αναλύει τις προοπτικές στην αντιμετώπιση και πρόληψη του AIDS αλλά και άλλων μολυσματικών ασθενειών. Ο επιφανής ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ, θεωρείται διεθνώς σταθερή πηγή φωτός προς την κατεύθυνση της εξιχνίασης του τρόπου που δρα ο ιός του Aids, που έχει σαρώσει τεράστιους αριθμούς ανθρώπων. Το έργο του έχει κατά πολύ εστιάσει στην ιατρική εικόνα του μέλλοντος, με μικροβιολογική έρευνα που αριθμεί δεκαετίες. Η αφήγησή του ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στην μεταπολεμικά εξασθενημένη Γαλλία και φθάνει στην λαβυρινθώδη πορεία που τον οδήγησε στην απομόνωση του HIV, που αρχικά ονόμασε «LAV». Στις  πολυάριθμες αναφορές του, επιστημονικά συγγράμματα, εκδόσεις και άρθρα, ανακαλύπτει κανείς τον άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταδίωξη ενός αδυσώπητου εχθρού της ανθρώπινης ύπαρξης ο οποίος πέρα από το ότι πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα, διαπερνά τα στεγανά του πουριτανισμού και μας φέρνει αντιμέτωπους με θέματα ηθικής και πολιτικοοικονομικής τάξης.

Αποτελεί μία τραγική και πλέον αναμφισβήτητη αλήθεια ότι η ασθένεια του Aids έχει εξολοθρεύσει μεμονωμένα άτομα, κοινότητες και πληθυσμούς σε αναλογίες που αγγίζουν το όριο υπέρτατης τραγωδίας για την ανθρωπότητα. Δεν είναι λίγες οι ανταποκρίσεις των επιστημόνων από τα αποκαρδιωτικά «μέτωπα» ανά την υδρόγειο, ιδιαίτερα από την Αφρικανική ήπειρο όπου ο πόνος, η δυστυχία και η απώλεια ελπίδας φέρουν τους απεσταλμένους διεθνείς επιστήμονες σε απόγνωση. Η έλλειψη οικονομικών πόρων ήταν ανέκαθεν και συνεχίζει να είναι ένα επιπλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.

Όμως ακούγοντας κανείς τους κορυφαίους προσκεκλημένους του Megaron Plus, συνειδητοποιεί την άλλη, ίσως βασικότερη τροχοπέδη στην πορεία της αντιμετώπισης του Aids. Πρόκειται για την προκατάληψη που επισύρει ένα θέμα –ταμπού για τις σύγχρονες κοινωνίες, η οποία συντείνει στο πρόβλημα της έλλειψης πληροφόρησης και δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στο ήδη δύσκολο έργο των  επιστημόνων. Οι ευαισθητοποιημένοι επισκέπτες του Megaron Plus, με την παρουσία τους στην σπάνια αυτή διάλεξη, βρίσκουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον αγώνα των επιστημόνων αλλά και να επικροτήσουν την ανθρώπινη πορεία προς τη Γνώση που δεν γνωρίζει απροσπέλαστους φραγμούς, ούτε αθέμιτα όρια.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...