Ποιος Θα Πρέπει Να Κάνει Το Τεστ Για ΗΙV

Βεβαίως, μεγαλύτερη έμφαση (ακόμη και σήμερα) θα πρέπει να δοθεί στους άνδρες που είχαν ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες, στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, στους ερωτικούς συντρόφους των ανδρών που είχαν ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες, ή στους ερωτικούς συντρόφους των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, και σε εκείνους που είχαν πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος. Επίσης άτομα που είχαν κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα θα έπρεπε να κάνουν το τεστ.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, το τέστ για HIV θα έπρεπε να είναι μια συνηθισμένη πρακτική για όλους, και να είναι μέρος ενός συνηθισμένου ατομικού ιατρικού ιστορικού. Όμως δυστυχώς υπάρχουν υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αποφεύγουν να το κάνουν.

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης του ιού HIV. Αρκετοί άνθρωποι ζουν για πολλά χρόνια με τον ιό, και όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουν διάφορες επιλογές για να αντιμετωπίσουν την νόσο, αν μάθουν ότι είναι οροθετικοί.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ HIV;

  • Το τεστ μπορεί να γίνει σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και είναι απολύτως δωρεάν για όλους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, έλληνες και αλλοδαπούς).

  • Το τεστ μπορεί να γίνει επίσης σε μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με σχετικά μικρό κόστος (η επίσημη διατίμηση είναι € 12)

  • To τεστ γίνεται χωρίς να χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ασφαλιστικό βιβλιάριο ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης του εξεταζόμενου.

Το τεστ αντισωμάτων HIV ανιχνεύει αντισώματα του ιού αφού περάσουν δύο μήνες μετά από μια ύποπτη επαφή. Πρίν από το διάστημα αυτό δεν υπάρχει διασφάλιση για την ακρίβεια του αποτελέσματος. Εάν στους δύο μήνες η εξέταση προκύψει αρνητική, δεν υπάρχει ανάγκη επανάληψης. Καθυστέρηση στην θετικοποίηση του αποτελέσματος υπάρχει σε εξαιρετικά σπάνιες, μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά και τότε ακόμη, η εξέταση των δύο μηνών δεν είναι εντελώς αρνητική και η μεταγενέστερη επανάληψή της ζητείται από το εργαστήριο. Ένα θετικό αποτέλεσμα εξέτασης αντισωμάτων HIV δεν σημαίνει ότι κάποιος πάσχει από AIDS. Με την βοήθεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων, ένας φορέας του ιού HIV μπορεί να μην αναπτύξει ποτέ σύνδρομο AIDS.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Άν έχετε την υποψία ότι έχετε μολυνθεί με τον ιό HIV αλλά δεν έχουν περάσει δύο μήνες από την ύποπτη επαφή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε ΑΜΕΣΩΣ με κάποιον ειδικό γιατρό έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν χρειάζεται να πάρετε αντιρετροϊκή προφύλαξη για να αποφύγετε την χρόνια λοίμωξη ή αν πρέπει να κάνετε τεστ ανίχνευσης του ιού με άλλες πιο εξειδικευμένες μεθόδους που ανιχνεύουν τον ιό στο αίμα πριν αναπτυχθούν αντισώματα (αντιγόνο p24, NAT, PCR).

ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ

Η εξέταση για HIV καλύπτεται, ίσως αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη, από το ιατρικό απόρρητο. Αυτό σημαίνει ότι:

Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται αυστηρά και μόνο στον ίδιο. Αλλο πρόσωπο μπορεί να πάρει την απάντηση μόνο με έγγραφη εξουσιοδότηση και αφού έχει προηγηθεί συννενόηση με το εργαστήριο.

Η εξέταση μπορεί να γίνει ανώνυμα, με χρήση ψευδώνυμου, αρχικών του ονοματεπώνυμου, κωδικού αριθμού κλπ, κατά την προτίμηση του ενδιαφερομένου.

Οι γιατροί ή οι άλλοι λειτουργοί υγείας (παρασκευάστριες, βοηθοί, νοσηλεύτριες) δεν έχουν δικαίωμα κοινοποίησης του αποτελέσματος σε κανένα άλλο πρόσωπο (ούτε σε γονείς ή σύζυγο). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει το άτομο που έκανε την εξέταση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

Κάντε το τεστ. Είναι απλό. Είναι ανώδυνο. Είναι δωρεάν.

Είναι για το καλό της υγείας σας και για το καλό της υγείας των άλλων.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...