Από που μας ήρθε ο HIV (7/11/07)

Σικάγο: Έπειτα από την άφιξη του πρώτου μολυσμένου μετανάστη, γύρω στο 1969, ο HIV έμεινε απαρατήρητος για 12 χρόνια.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα επιβεβαιώνει τις υποψίες για το ρόλο της Αϊτής ως ενδιάμεσου σταθμού, δείχνει όμως ότι ο ιός έφτασε στην Αμερική νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

«Είναι ανατριχιαστικό που μαθαίνουμε ότι κυκλοφορούσε τόσο καιρό κάτω από τη μύτη μας» σχολιάζει στο Reuters ο Μάικλ Ουόρομπεϊ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η ομάδα του Ουόρομπεϊ πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις σε αποθηκευμένα δείγματα αίματος από ασθενείς τα πρώτα χρόνια της επιδημίας τόσο στην Αϊτή και στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Επειδή ο αριθμός των μεταλλάξεων που συσσωρεύει ο ιός εξαρτάται από το πόσο καιρό έχει μείνει σε μια χώρα, οι γενετιστές μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο από την άφιξη του πρώτου ασθενή.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο HIV έφτασε στην Αϊτή το 1966, πιθανώς από έναν και μόνο φορέα που προερχόταν από την Κεντρική Αφρική. Στη συνέχεια ο ιός μεταπήδησε και στις ΗΠΑ, πάλι μέσω ενός και μόνο φορέα, πιθανώς τιο 1969. Επειδή ο σεξουαλικός τουρισμός από τις ΗΠΑ προς την Αϊτή δεν είχε ακόμα ξεκινήσει εκείνη την εποχή, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι την ασθένεια μετέφερε κάποιος Αϊτινός μετανάστης.

Η ανάλυση απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να έφτασε απευθείας από την Αφρική στις ΗΠΑ και δίνει πιθανότητα 99,8% να έφτασε με ενδιάμεσο σταθμό τη Χαβάη.

Το στέλεχος που επικρατεί στην Αμερική μεταφέρθηκε αργότερα στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο HIV πιστεύεται ότι εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό το 1930, στο Καμερούν ή άλλη χώρα της Κεντρικής Αφρικής, πιθανώς από κυνηγούς που κατανάλωσαν κρέας πιθήκων μολυσμένων με παρεμφερή ιό.

Ο ιός αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1981.

πηγή: in.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...