Λίστα Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Χλαμύδια

Προκαλούνται από βακτήρια, τα χλαμύδια μπορούν να κάνουν ζημιά στα όργανα αναπαραγωγής όπως τη μήτρα και τις ωοθήκες. Έχει αμυδρά ή καθόλου συμπτώματα. Τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ καθώς και του πρωκτικού και του αιδιακού. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι πάσχει από χλαμύδια και έτσι μεταδίδονται έυκολα από το ένα άτομο σε ένα άλλο. Μπορεί να μεταδοθεί και από γονέα σε παιδί κατά την γέννα. Συνήθως συναντάτε σε άτομα που έχουν επίσης και γοννόρροια.
 
Σημείωση: Νεαρές κοπέλες(που είχαν περιστασιακό σεξ με άντρες) θα έπρεπε να κάνουν τεστ για χλαμύδια και γονόρροια μαζί με τις ετήσιες εξετάσεις τους γιατί οι γυναίκες είναι φορείς αυτών των ΣΜΝ χωρίς να το καταλαβαίνουν μιας και δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Γονόρροια

Η Γονόρροια προκαλείται από βακτήρια που βρίσκονται στο αιδοίο, πέος, μάτια, λαιμό και πρωκτό. Όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με αυτό το βακτήριο τότε μολύνεται. Είναι δυνατό να μεταδοθεί αυτό το ΣΜΝ μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άντρα σε γυναίκα. Οι γυναίκες έχουν αιμοραγίες, κάψιμο κατά την ούρηση, ενοχλήσεις στο εξωτερικό του αιδοίου. Οι άντρες μπορεί να παρατηρήσουν καψιμο κατά την ούρηση και κοκκίνισμα του πεόυς καθώς και αίμα στα ούρα τους.
 

Ηπατίτιδα

Υπάρχουν πολλοί τύποι ηπατίτιδας, και μερικοί μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Αυτό το ΣΜΝ μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών. Η ηπατίτιδα προκαλεί προβλήματα στο συκώτι και σε μερικούς τύπους καρκίνου.
 

Έρπης

Ο έρπης μεταδίδεται από στοματική, πρωκτική ή επαφή με τα γεννητικά όργανα..
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού ή με άλλη επαφή δέρμα με δέρμα όταν υπάρχει ανταλαγή σωματικών υγρών. Ο έρπης θεωρείται ακόμα πιο μεταδοτικός όταν είναι εμφανή τα συμπτώματά του αλλά είναι ακόμα μεταδοτικός ακόμα και αν δεν είναι εμφανή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πληγές, φουσκάλες, φαγούρα και πόνος στις μολυσμένες περιοχές.

HIV/AIDS

Δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει AIDS. Πρώτα κολλάει HIV (Human Immunodeficiency Virus) μέσω ανταλαγής σωματικών υγρών(αίμα, σπέρμα, γάλα θηλασμού, υγρά αιδοίου) με ένα μολυσμένο άτομο. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής και με κοινή χρήση βελονών. Ο HIV καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και όταν γίνει αυτό τότε ο HIV γίνεται AIDS.Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια ή μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.

HPV/κονδυλώματα

Human Papillomavirus (HPV), γνωστός ως κονδυλώματα, μπορούν να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα γεννητικά όργανα καθώς και με στοματική και πρωκτική επαφή. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του αιδοίου, ή στον πρωκτό το λαιμό και στο πέος.  Εμφανίζεται σαν σπυράκι στην αρχή και μετά φουσκώνει. Δεν χρειάζονται να είναι εμφανή τα συμπτώματα για να είναι μεταδοτικό.
 

Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Pelvic Inflammatory Disease (PID) αναφέρεται σε μια ομάδα ΣΜΝ που προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς. Είναι μια μόλυνση του εσωτερικού των αναπαραγωγικών οργάνων. Αυτές οι περιοχές ερεθίζονται και πρήζονται. Οι 2 πιο συνηθισμένες περιπτώσεις PID είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια.
 

Ψείρες

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι μικρά παρασιτικά έντομα που ζουν στις περιοχές των γεννητικών οργάνων που υπάρχει τρίχα ή σε περιοχές που υπάρχει πιο σκληρή τρίχα όπως σε φρύδι και μασχάλες. Οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται από επαφή με τα γεννητικά όργανα ή και από σεντόνια, πετσέτες, ρούχα. Με ένα σαμπουάν από το φανραμακείο θα είστε εντάξει όμως.
 

Ψώρα

Όταν μικροσκοπικά έντομα μπαίνουν κάτω από το δέρμα και αφήνουν αυγά τότε κάποιος έχει ψώρα. Όταν γεννιούνται τα αυγά τα παράσιτα βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος. Ψώρα κολάει κανείς από επαφή δέρμα με δέρμα. Δε χρειάζεται να κάνει κάποιος σεξ για να κολλήσει ψώρα. Συνήθως προκαλεί κόκκινες φουσκάλες και φαγούρα στις μολυσμένες περιοχές.
 

Σύφιλη

Η σύφιλη μεταδίδεται από απαευθείας επαφή με μια πληγή. Η σύφιή βρίσκεται στον πρωκτό, στα γεννητικά όργανα και στο στόμα. Είναι δύσκολο να την εντοπίσει κανείς γιατί οι πληγές που εμφανίζονται φεύγουν από μόνες τους. Αλλά η ασθένεια παραμένει και κάνει ζημιά σε πολλά όργανα.
 

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες προκαλούνται από ένα πρωτοζωικό παράσιτο που λέγεται Trichomonas Vaginitis, που μολύνουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή. Συχνά δεν έχει συμπτώματα. Συμπτώματα της είναι ερεθισμός, κακιά οσμή, φαγούρα.  Εύκολα μεταδίδεται μέσω 2 λεσβιών. Αν το αφήσετε για καιρό χωρίς θεραπεία τότε προκαλειται ερεθισμός στο δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα και το εσωτερικό των μηρών.
 

Κολπιτιδα

Υπάρχουν 3 κοινοί τύποι κολπίτιδας. Η αλλεργική κολπίτιδα είναι συχνά αντίδραση σε λατέξ. Η ατροφική κολπίτιδα είναι συνήθως σημάδι χαμηλού επιπέδου οιστρογονου που συμβαίνει κατά την εμμηνοπαυση ή κατά το θηλασμό. Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από την συγκέντρωση βακτηρίων στο αιδοίο. Αυτά προκαλούν ένα κίτρινο-πράσινο λεκέ στο εσώρουχο. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή αλλά μπορεί να έχει και άλλα αίτια.
 

Μύκητες (Candidiasis)

Οι περισσότερες μυκητισιάσεις, γνωστές ως candidiasis, προκαλούνται από το μύκητα Candida albicans. Προκαλείται όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μύκητα στο αιδοίο ή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί. Συμπώματα περιλαμβάνουν φαγούραμ αποβολή άσπρ υγρών από το κόλπο και πρήξιμο. Οι περισσότερες γυναίκες. Το σεξ βοηθάει στην παραγωγή αυτών των μυκήτων αλλά μπορεί να εμφανίζονται και για διάφορους άλλους λόγους. Όπως κακή διατροφή , στρες, διαβήτης κλπ.
Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...